Minden az AI-ról – a mesterséges és a “természetes” intelligencia párviadala

Mesterséges intelligencia

2022. november 30-án prototípusként jelent meg a ChatGPT és azonnal szenzációvá vált. Azóta lényegében csak a mesterséges intelligenciáról hallunk, és közel egy év alatt sem lankadt a közérdeklődés a mesterséges intelligencia (MI, vagy AI mint “artificial intelligence”) iránt.

Mi a három legfontosabb aspektusa ennek a találkozásnak? – kérdeztük meg az (egyik) legautentikusabb forrást, magát a fent említett nyelvi modellt. Rövidítve kicsit a jellegzetesen “túlfogalmazott” stílust:

  1. Technológiai áttörés és fejlődés: Az MI technológiák, különösen a mélytanulás (deep learning) algoritmusok fejlődése az elmúlt évtizedekben lehetővé tette, hogy az MI számos területen történő alkalmazhatóságát, mint pl. az autonóm járművek, orvosi diagnosztika, nyelvi feldolgozás, ügyfélszolgálat, stb. Az MI segítségével olyan komplex problémákat tudunk megoldani, amelyek korábban nagyon nehéznek, vagy akár lehetetlennek számítottak.
  2. Társadalmi hatások és kihívások: Az MI terjedése számos társadalmi, gazdasági és etikai problémát vet fel. A munkaerőpiac és a foglalkoztatás komoly változásokon mehet keresztül az automatizáció és robotizáció miatt, ami végül munkahelyek elvesztéséhez is vezethet. Adatvédelmi és etikai kérdések is felmerülnek az alkalmazása kapcsán, például a személyes adatok védelme és az MI-ben rejlő előítéletek kezelése.
  3. Kutatás és fejlesztés: Az MI további kutatásra és fejlesztésre szorul annak érdekében, hogy még hatékonyabb és megbízhatóbb legyen. Az új algoritmusok kidolgozásán és a rendszerek fejlesztésén szakemberek és kutatók folyamatosan dolgoznak. Az állami és magánszektorban zajló finanszírozás és együttműködés kulcsfontosságú az MI technológiák továbbfejlesztésében és optimalizálásában.

Tehát az MI továbbra is erős lendülettel halad előre, és jelentős hatással lesz a mindennapi életünkre, gazdasági folyamatokra, társadalmi struktúrára. A megfelelő szabályozás, az etikai keretek betartása és a technológiai fejlődés irányítása kiemelten fontos ahhoz, hogy az MI a társadalom javát szolgálja és fenntartható módon fejlődjön.” – és még finoman fogalmazott a “kolléga”! De azokra a hangokra itt nem térünk ki, melyek a veszélyeket sorolják, inkább idézzük a Számlázz.hu PARK AI-témában megjelent írásait: 

Maradt nyitva kérdésed a témában?
Tedd fel nekünk a PARK FB-csoportjában, vagy a LinkedIn-en!

CONTENT DESIGN, TARTALOMDESIGNER, PARK-MENEDZSER

Szeszlér Vera tartalommarketing-tanácsadó, a Számlázz.hu PARK szerkesztője. “Szeretném, hogy a PARK tartalmai a te céged fejlődését is támogassák.”

Olvass még a témában