“Vállalkozó vagyok, nyugodt vagyok.” – létezik ilyen? 

Vállakozó vagyok, nyugodt vagyok

“– Ön sosem aggódik?

– Miért? Az használna?” 

A beszélgetés a Kémek hídja című Spielberg filmben hangzik el. Kevesen vagyunk megáldva olyan nyugodt természettel, hogy így tudjunk reagálni feszült pillanatokban is. Márpedig vállalkozóként az van elég.

Egy néhány évtizede készült tanulmány a vállalkozással kapcsolatos problémákat 0-100-as skálán 39-re tette. Az ennél nagyobb stresszt okozó tényezők döntő többsége egyszeri, vagy rövid távú traumatikus eseményhez kapcsolódik. A vállalkozás vezetése, különösen nehéz gazdasági környezetben viszont hosszú távú stresszt okoz. 

További tanulmányok sora mutatott ki összefüggést a tartós stressz és különféle megbetegedések, vagy akár a korai halál között. Széles a skála a pattanásoktól az alvászavaron át a szív- és érrendszeri megbetegedésekig. Nem annyira választás kérdése, és abban is többé-kevésbé biztosak lehetünk, hogy előbb-utóbb dob valamit a sors. Inkább előbb. Csak jó stresszesen kell élni pár évig. A japánoknak még külön szavuk is van rá: karósi, amikor az emberek szó szerint halálra dolgozzák magukat.  

“Szabadság: a francokat”

Egyszer mélyen elgondolkodtam egy könyv megírásán. A címe sokkal vulgárisabb, vagy mondjuk explicit megfogalmazása lett volna annak, hogy “Szabadság: a francokat”. Sokan állítják ugyanis, hogy azért választják a vállalkozói létet, mert szabadságra vágynak. Nem akarnak másnak dolgozni, minden kötöttségeket maguk mögött szeretnének hagyni, a napi életmódjuk, időbeosztásuk szabadságát, pénzügyi szabadságukat akarják növelni. Pedig ha rosszul csinálják – mint egyébként oly sokan – a saját vállalkozásuk rabszolgájává válnak. Pontosan olyan feladatok és terhek miatt történik ez így, mint amilyen a cég adminisztratív háttérfeladatai, ezek szorítják be a napi taposómalomba. 

Még ha jól csinálod is, a saját vállalkozásod alaptevékenységével is éppen elég bajod van. Azzal, hogy mit adsz el, hogy hogyan adod el, hogy az alkalmazottak mit csinálnak, amikor ketyeg a munkaidejük, vagy hogy épp válság van. Mert a céged körül sok mindenre egyszerűen nem tudsz hatással lenni, rajtad kívül is megtörténnek a dolgok, miközben ugyanúgy neked okoznak fejfájást. 

A vállalkozókat érő stressz egyik jelentős forrása tehát, hogy túl sok dologra kell odafigyelni. Mindennel IS kell foglalkozni. A hullámok pedig hamar összecsapnak a fejünk felett. Ebből a sok feladatból azadminisztráció szemmel jól látható részt emészt fel. Egy néhány évvel ezelőtt készült kimutatás szerint Magyarországon a vállalkozások adminisztratív terhei a GDP 6,8-10,5%-át teszik ki! Ráadásul a mikro- és kisvállalkozások esetén az egy munkavállalóra jutó adminisztratív költségek 18-szor magasabbak, mint a nagyvállalatoknál! 

Viszont pont ez az a terület, amit fintech-szolgáltatóként akár teljes egészében átvállalhatunk tőled: az üzleti adminisztráció területe. 

Nálad pedig: nyugi van. 

A NAV követel tőled információt, adatot, adót? Eljött az elkerülhetetlen adólevonás pillanata? Vagy nem tudtál erről, és jön a bünti? Ez mind nem fenyeget, ha rendben van az üzleti adminisztrációd, így egyetlen lépéssel elég sok gondtól megszabadulhatsz.

Ahogy itt is találkozhatsz vele: “Kiállítani egy számlát annyit jelent, hogy hamarosan pénz áll a vállalkozásodhoz. Hogy gondtalanul élvezhesd munkád gyümölcsét, bízd számlázásod a 100%-ban NAV-álló, automatikus számlaadat-szolgáltatásra.” Számunkra erről szól a te nyugalmad: amit mi vállalhatunk át tőled, azért kezeskedünk, de ma már a marketingedet, a webshopodat, a könyvelésedet, vagy akár a jogi folyamataidat is részben vagy egészben automatizálhatod, és ez csak egyre erősödő tendencia.

“Érzed? Érzékeled?“

Miért is olyan fontos tehát, hogy vállalkozóként megélhesd a nyugalmat, amiért vállalkozó lettél? 

Mert nem céges rabszolgának készültél a vállalkozásod alapításakor, hanem a célcsoportod minél magasabb szintű kiszolgálására szerződtél saját magaddal. Ehhez “csak” arra van szükséged, hogy bízz a stratégiádban, bízz a partnereidben, bízz a technológiában, és bízd az összes automatizálható feladatot azokra a robotokra, amelyek hibamentesebben, gyorsabban, és főleg olcsóbban elvégzik helyetted. Az üzleti adminisztráció ma már nem a te feladatod. Viszont vigyázni a minél stresszmentesebb életre, amiből csak egy van, a magad, munkatársaid, szeretteid kedvéért – továbbra is fontos, talán a legfontosabb “vállalkozói” feladat… Szerintünk.

A cikk megtervezésében és megírásában Szeszlér Vera segített, aki pontosan tudja, hogy a Számlázz.hu-nál miért dolgozunk, és azt is, hogy milyen az, ha valaki vállalkozóként is élvezheti a nyugit.

SZÁMLÁZZ.HU, ügyvezető

Ángyán Balázs a Számlázz.hu ügyvezetői feladatait látja el, digitalizációval foglalkozó PARK-cikkei gondolatébresztőnek és szemléletformáló céllal születnek.

Olvass még a témában