„Papírmentes könyvelőirodám lesz az indián nyár végére!”

Papírmentes könyvelőiroda - könyvelői tábor

Honnan indulj, ha papírmentes, digitális könyvelőirodát szeretnél? Megoldható lenne a kontírozás olyan nyelvi modellek segítségével, mint amilyen a ChatGPT? Létezik olyan eset, amikor valóban örülhetünk a könyvelési hibáknak? Hozunk nektek a meglepő kérdésekre – végső soron – pofonegyszerű válaszokat, és egyúttal meghívunk az év könyvelői eseményére, az indián nyár legfontosabb online szakmai táborába!

Ha szemét megy be, szemét jön ki

A “Garbage In, Garbage Out” (GIGO) elv a matematika, pontosabban az informatika világából származik, viszont a könyvelés tekintetében is jelentős mondandója van. Rávilágít, hogy az adat kimeneti minősége a bemeneti minőségtől függ. De hogyan alkalmazható ez a könyvelési folyamatokban, és miért fontos, hogy ne engedjük a szemetet bekerülni az adatok közé? Egy papírmentes könyvelőiroda létrehozásakor a GIGO elv segítségével könnyebben átláthatjuk, hogy a digitális környezet milyen változásokat kíván tőlünk, és hogyan alakíthatjuk át a könyvelési folyamatot a hatékonyabb működés érdekében. Fedezd fel az új világot és tisztítsd meg könyvelőirodádat a szemetektől!

Annyit máris elárulhatunk, hogy  nem (csak) a használt digitális eszközökön múlik a dolog: 

“Mielőtt szoftvereket és új megoldásokat vásárolnánk, meg kell ismernünk az új digitális környezetet, és ehhez alkalmazkodva kell a könyvelési folyamat elejét átalakítani. Amikor ezt teljesen értjük, akkor érdemes ehhez illeszkedő szoftverekben gondolkodni.” 

Olvasd el a cikket részletesen itt: Ne engedd a szemetet a könyvelőirodádba!

A mesterséges intelligencia nem tud kontírozni. Vagy? 

Az amerikai Digits.com merész lépéssel nyitna új fejezetet a könyvelésben: hatalmas nyelvi modellekkel győznék le a kontírozás rettegett kihívásait. Az „intelligens” kontírozás komplex problémája hosszú ideje megoldásra vár, de a Digits.com az összetett helyzetekben is alkalmazható gépi nyelvi modelleket alkalmazva ígér áttörést. A modellek a tranzakciókat saját dialógusokban elemzik, és ígéretük szerint emberi beavatkozás nélkül oldják meg a tranzakciók címkézésének fejtörő problémáját.

A tervek szerint a megoldással egy gép bármilyen bizonylatot le tud könyvelni teljesen egyedül, emberi beavatkozás nélkül. A nagy nyelvi modellek több feladatot egyszerre tanulnak meg annak érdekében, hogy egy nyelv „értésére” tegyenek szert. (ilyen nagy nyelvi modell pl. a ChatGPT is).”

Olvasd el a cikket részletesen itt: A nyelvi modellek az akasztófa ellen

Bevezetés a lean módszer alapjaiba, könyvelőirodaként

Ismerkedj meg a lean módszerrel a könyvelésben! A módszertan rávilágít, hogy a digitalizáció és automatizáció mellett mennyire kulcsfontosságú a folyamatok alapos átgondolása és optimalizálása. A lean módszerben – mely az autóiparból indult és mára világkarriert futott be – az alapfolyamatokat a hatékonyság és értékteremtés szemszögéből vizsgáljuk, rámutatva a pazarlás lehetőségeire és annak megszüntetésére. Fontos hangsúlyozni, hogy a hibák nem problémát jelentenek, hanem lehetőséget nyújtanak a rendszer fejlesztésére és a csapatépítésre. A lean módszer segítségével a könyvelési folyamatok hatékonyabbá és eredményesebbé válhatnak, hozzájárulva a könyvelőiroda növekedéséhez és sikeréhez.

“A lean felfogásában a hiba egy jel azzal kapcsolatban, hogy a folyamat során (megismerés, érték definiálás, áramlás tervezés, húzásos rendszer) valamit nem jól gondoltunk magáról a környezetről, vagy a folyamatról. Így nem az embert hibáztatjuk, hanem magát a rendszert. A rendszer hibáztatása pedig óriási lehetőség arra, hogy azt gyorsan (lehetőleg azonnal) kijavítsuk és ezzel ismét szervezetünk/vállalatunk értékét növeljük.”

Olvasd el a cikket részletesen itt: Éljenek a könyvelési hibák

Online könyvelői tábor – 2023. szeptember-október

Ha még mélyebben érdekelnek a fenti témák, akkor ott a helyed a 2023-as online könyvelői táborban is! Az  előadók között találkozhatsz: 

 • Fröhlich Lászlóval, a Meyer & Levinson könyvelési üzletágának egyik vezetőjével, 
 • Gaál Hédivel, a nagy gyakorlattal rendelkező interim pénzügyessel és virtuális asszisztenssel,
 • Gerencsér Melindával, a Meyer & Levinson könyvelési üzletágának szakmai vezetőjével,
 • Kohulák Dominikával, a Riport Applications egyéni vállalkozói szolgáltatásainak vezetőjével,
 • Kristó Zoltánnal, a Riport Applications Kft. ügyvezetőjével,
 • Stygár Lászlóval, a Számlázz.hu egyik alapítójával és korábbi szolgáltatásfejlesztési vezetőjével,
 • Terdik Dáviddal, a NetAccounting program kitalálójával és megalkotójával,
 • Tóth Zoltánnal, a Számlázz.hu operatív és ügyfélszolgálati vezetőjel, 
 • Váradi Jánossal, a BinX Zrt alapító vezérigazgatójával, a Számlázz.hu pénzforgalmi üzletágának korábbi igazgatójával, 
 • Várdai Bélával, a Relax könyvelőszoftver vezetőjével, és
 • Várgedő Lajossal, az Adriana Automatik Kft. ügyvezetőjével, 
 • Volenszky Sándorral, a Cashbook vezérigazgatójával, és
 • Zádori Jácinttal, akit minden könyvelő jól ismer.

Várunk szeretettel az indián nyár könyvelői eseményén!

Kristó Zoltán a Meyer & Levinson és a Riport Applications partnereként elsősorban kkv-k számviteli, adózási és szervezetfejlesztési területeiért felelős szakember.

Olvass még a témában