Új fizetési szolgáltatások érkeznek a vevőidhez januárban

Új ingyenes fizetési megoldások

Fontos újdonságok indulnak útjukra néhány héten belül a fizetési iparágban és ezek minden kereskedő számára, minden banknál elérhetőek lesznek. Az alábbiakban olvashatsz egy összeállítást ezekről a fontos változásokról. Két olyan új szolgáltatásról van szó, melyeket használhatod a vásárlóid kiszolgálása során, egyre több vevőd érteni is fogja, miről van szó, ráadásul a Számlázz.hu autokassza szolgáltatás előnyeit is kihasználhatod a számlázás során.

Február 1-től ezek általánosan elérhetők lesznek, minden banknál

Mindkét új fizetési lehetőség egy modern, kényelmes és gyors fizetési módszer, amely ugyanolyan egyszerű és biztonságos fizetést tesz lehetővé a vásárlók számára, mint a bankkártyás fizetés. Értelemszerűen a kereskedőknek is ugyanezeket az előnyöket kínálja.

Azt már nem is kell hozzátenni, hogy mindkét új fizetés digitális formában zajlik, ami csökkenti a készpénzkezeléshez és a papír alapú elszámoláshoz kötődő költségeket.

Természetesen, mint minden újdonságnál, itt is kulcskérdése a tyúk vagy a tojás problémája, vagyis az új fizetési módok kölcsönös ismertsége és elfogadottsága a vásárlók és a kereskedők között. Itt azonban sokat könnyít ezek elterjedésén az, hogy a bankoknak kötelezően kell nyújtaniuk az ügyfeleiknek, vagyis mindkét lehetőséggel élni tudnak az ügyfelek a banki mobilappjukon keresztül, minden hazai banknál. A külföldi applikációk, így például a Revolut, a Wise vagy a Curve azonban nem nyújtják majd ezt a két új fizetési lehetőséget, mert ez egy hazai szabványra épül.

A két új fizetési mód, a QR-kódos fizetés és a fizetési kérelem terjedését a bankok általi kötelező bevezetésén túl az állam is segíti azzal, hogy ezeket a tranzakciókat a vásárlók számára ingyenessé teszi.

Ingyenes lesz a QR-kódos fizetés, a bankkártya alternatívája

A QR-kódok egyedi, optikailag leolvasható információkat hordoznak egy pontkódnak is nevezett négyzet alakú jelsorozatban. Sok, rövid információ – leggyakrabban weblinkek – átvitelére használják ezt az adatátviteli technológiát, de természetesen fizetési adatok átküldésére is képes. Bár korábban is volt már forgalomban ilyen fizetési technológia Magyarországon, de azok nem kompatibilisek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kifejlesztett magyar QR-kód szabvánnyal, amiről ez a mostani változás szól.

Bár a meglévő QR-kódos megoldásokra is vonatkozik az ingyenesség, ezek egyike sem állami megoldás. Az MNB által létrehozott QR-kód szabvány viszont egy állami támogatással létrejött szabvány és emögött továbbra is ott áll majd a jegybank, a bevezetés után is.

Nem véletlen, hogy az MNB előírta a kötelező bevezetését a hazai bankoknál, sőt, az sem véletlen, hogy a bankkártyás fizetés alternatívájaként emlegetik. Pontosan ezért lett kötelezően ingyenes is a lakosságnak, hiszen a bankkártyás fizetés is ingyenes.

Mindezekből nyilvánvalóan következik, hogy a QR-kódos fizetés mögött már be vannak gyújtva a rakéták. Legkésőbb a 2024. február 1-re minden hazai banki mobilalkalmazásban megszülető fizetési mód ingyenes lesz és ott lesz minden banki mobilalkalmazást futtató ügyfél telefonján.

Ráadásul, az ügyfelek – felismerve, hogy így teljesen ingyen utalhatnak, tehát a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat sem kell megfizetniük – várhatóan rászoknak majd a QR-kódos átutalásra, így joggal keresik majd ezt az ingyenes fizetési lehetőséget az üzletekben is.

Ezek után már tényleg csak az a kérdés, hogy a kereskedők hogyan viszonyulnak majd ehhez a fizetési módhoz.

Az ingyenes fizetési kérelem

A fizetési kérelem egy ugyancsak 2024. február 1-re minden banknál kötelezően megszülető fizetési szolgáltatás lesz és a QR-kódos fizetéshez hasonlóan a lakosságnak korlátlanul ingyenes.

A fizetési kérelem valószínűleg kevésbé lesz komfortos a pénztárgépes fizetések során a QR-kóddal szemben. Ehhez képest viszont remekül teljesíthet a csoportos beszedésekre használt fizetési helyzetekben, ahol viszont a QR-kódos fizetés teljesíthet rosszabbul.

Tehát minden olyan fizetési helyzetben, ahol például előfizetések beszedésére van szükség, a fizetési kérelem egy remek alternatívája lehet a bankkártyás ismétlődő (elő)fizetésnek.

A fizetési kérelem lehetőséget teremt a fizető félnek arra, hogy engedélyezze a tranzakciót, ne pedig csak értesüljön egy váratlan terhelésről, ahogy a bankkártyánál vagy a csoportos beszedésnél. A fizetési kérelem ráadásul magában hordozza azt a rugalmasságot, hogy a vevőd a számára alkalmas pillanatban fizethesse ki a kötelezettségét.

A fizetési kérelem kifizetése egyébként akár 60 napig is “elhúzható”, de a késő fizetésekre természetesen ugyanazokkal a behajtási folyamatokkal lehet reagálni, mint bármilyen más nem fizetés esetén. A fizetési kérelemben egyébként megjelölheted a fizetési határidőt, de a vevőd a határidőnél előbb és később is befizetheti a díjat a fizetési kérelemmel, mint ahogy ezt egy sárga csekknél is megteheti például.

Mire van szükség a két új fizetési mód bevezetéséhez? 

A fizetési kérelem és a QR-kódos utalás közös előnye, hogy semmilyen új fizetési eszközt nem kell adni a vásárlóknak és új infrastruktúrára sincs szükség hozzá. A mobiltelefon ott van szinte minden vásárlód zsebében és mindenkinek van banki mobilapplikációja is. Ennyire lesz csak szükség mindkét új fizetési módhoz.

Ráadásul mindkét fizetési mód elektronikus, tehát megfelel az online pénztárgép mellé előírt kötelező elektronikus fizetési módnak, de új fizetésként is felvehető a meglévő elektronikus fizetések mellé.

Eddig csak arról volt szó a cikkben, hogy mindkét új fizetési módszer ingyenes a lakosságnak, a vállalkozókról még nem esett szó. A QR-kódos fizetés fogadása is ingyenes a kereskedőknek, hiszen a kóddal tulajdonképpen csak egy átutaláshoz szükséges adattömeg megy át a vevőd mobiltelefonjára. Hozzá kell tenni, hogy a QR-kódos fogadást valószínűleg nem nyújtja majd minden bank, csak a QR-kódos átutalás indítását.

A fizetési kérelemmel egy kicsit más a helyzet. Itt már van díja a fizetési kérelem kiküldésének a vevőd felé, de a bevezetési időszakban több bank is elengedi ennek a díját.

A Számlázz.hu autokasszájával a bankba beérkező jóváírások automatikusan szinkronizálódnak a kibocsátott számlákkal. Ha használod ezt a szolgáltatást, akkor számlaadáskor elég egy díjbekérőt kiállítanod. Ha azt kifizeti a vásárlód, akár a pénztárnál is, akkor az autokassza emberi beavatkozás nélkül elkészíti a számlát.

Ne feledd, hogy online, 5 perc alatt el tudod intézni ezt a beállítást. A szolgáltatás elindításához nincs szükség személyes ügyintézésre. Ha bevezeted a QR-kódos fizetést, mindenképpen meg kell oldanod, hogy a megérkezett jóváírásról meggyőződhess, mielőtt kiadod az árut a vásárlódnak.

Mire számítsunk tehát 2024. február 1-től? 

Nyilvánvaló, hogy nem fognak tömegek QR-kóddal vagy fizetési kérelemmel fizetni egyből 2024. február 1-től. A lehetőség azonban végre biztosan megnyílik és a fentiek alapján a környezet nyilvánvalóan ösztönzőleg is fog hatni ennek a két új fizetési módnak az elterjedéséhez. Érdemes lehet neked is megfontolnod ezek nyújtását a vásárlóid felé.

BiztosDöntés.hu,  hitelszakértő

Hiszek abban, hogy sokkal nyugodtabb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n.

Olvass még a témában