Pénz, technológia, innováció és “kreatív rombolás” – így robog a fintech-rakéta

fintech

A pénzügyi technológiák egészen a pénzhez való viszonyainkig nyúlnak vissza. Nemcsak mélyen a zsebünkbe, hanem a megrögzött, talán már elavult szokásaink közé is. Önálló iparág a digitális és a pénzügyi területen belül is, ami a fintech-korszakot megelőző évek banki szakértőit, vagy a frissen végzett, innovációra éhes szakembereket is ugyanúgy megmozdítja. Vállalkozóként az életünk megkönnyítéséért felel, ahogy minden megfelelően használt technológia. Szintúgy érdekli a gazdasági újságírókat, akiknek kifejezetten fintech témájú cikkeit a Számlázz.hu egy önálló alapítású díjjal is jutalmazza.

A Felelős Fintech Tartalmakért díj többszörös nyertese Qayum Dániel, aki így definiálja magát a fintech kifejezést:

A fintech fogalma természetesen a finance és a technology, azaz pénzügy és technológia szavakból áll össze. Vissza lehetne vezetni az eredetét a 90-es évekig, ugyanis akkor használta először a szókapcsolatot nyilvánosan a Citi egyik kutatócsoportja. A fogalom nekem inkább azt a kreatív rombolást jelenti, ami a 2010-es évek során ment végbe a pénzügyi szektorban. A fintechre gondolva azok a startupok jutnak eszembe, amelyek a hagyományos pénzügyi szereplők által elhanyagolt ügyféligényeket hatékonyan és/vagy innovatív megoldásokkal szolgálták ki, és így szereztek maguknak hírnevet.” (Forrás: Mit gondolnak a fintechről a szakértők, IV. rész)

Sorozatunkban a fintech témájának szakértőit mutattuk be, többek között a Számlázz.hu díjazottjait is. Elsőként (“Kinyílt előttünk a világ” címmel) Tonács Attilát, a Felelős Fintech Díj 2022 januári nyertesét, aki a Portfolio Pénzügy rovatának elemzője, és Brückner Gergelyt, a Telex újságíróját, aki februárban nyerte el az elismerést. Sorra került Németh Monika, a FinTech Group társalapítója, a sorozat negyedik részében pedig a fent idézett Qayum Dánielt, a Peak Financial Services tanácsadóját faggattuk.

Ugyanebben a témakörben számos vendégszerzőnk is megszólalt már: Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója például a fizetési appok jövőjéről hozott összefoglalót, Dr. Horváth Attila, a BIG FISH Payment Gateway vezetője pedig a kereskedők szempontjából mutatja meg az online fizetési trendjeit.

Az elektronikus kereskedelemben nagyon sok lehetőség van a folyamat automatizációjára, ezáltal komoly számviteli erőforrás- és költségmegtakarításra, a pénzügyi pontosság javítására, mégis nagyon kevesen élnek vele.” (Forrás: Online fizetés A-tól Z-i: a kereskedők szempontjából)  

Fintech a PARK-ban

Sajtos Viktória egy konkrét Számlázz.hu-QUiCK-Payee integrációt mutat be Első hóvirágok a PARK-ban: összekapcsolódások az ökoszisztémában címmel, Győrffy Krisztina a Számlázz.hu Mesterműhely fintech-témájú előadását foglalja össze Vissza a jövőbe című cikkében, Ángyán Balázs pedig a papírpénz sorsáról elmélkedik egy nagyszerű összefoglalóban. Indulj el ezeken a nyomvonalakon, hogy a vezető fintech-megoldások történetét, kapcsolódásait is megismerd!

Vannak tuti technikáid? Bevált trükkjeid? Elkerülhetetlen buktáid – amikhez megvan már a “végül hogyan álltam fel” univerzális titka? Oszd meg velünk és a veled egy cipőben járó vállalkozótársakkal közösségi felületeinken!

pénzügyi és adminisztrációs rendszerek központja

A Számlázz.hu PARK egy vállalkozói közösség, ahol digitális eszközöket legózunk egymás mellé, okos üzleti automatizmusokat mutatunk cégmérettől függetlenül minden vállalkozónak. A PARK (pénzügyi és adminisztrációs rendszerek központja) alapítói a Számlázz.hu, a R!port Applications és az Innonest.

Olvass még a témában