Dolgos mindennapok meg-ZEN-esítve

Hogyan pörgesd fel vállalkozásod a nyugalmad segítségével?

Nyugalom Zen

Elsőre furcsán hangozhat a pörgés és a nyugalom egy mondatban, de ha sokszor mantrázod, igazán fülbemászó refrén. Akárcsak egy népdal egy metálbandától vagy a kedvenc klasszikusod alternatív feldolgozása – vállakozásod mentális áthangolása maradandó koncertélményt okozhat. Mutatom, hogyan kövesd a ritmust.

Leszögezem: nem vagyok mindig nyugodt. Sőt, mostanában egészen elszaporodtak a kicsit-sem-nyugodt pillanataim. Jókor jött a Számlázz.hu “nyugi” kampánya, amin én is dolgoztam, és feltettem magamnak a kérdést: hogyan léphetek fel a nyugalom színpadára, ha a saját hozzáállásommal sem vagyok elégedett? Ezért most (terápiás célzattal is) írásomban meg-ZEN-esítem mindazt, amit a nyugalom fontosságáról gondolok egy vállalkozó életében.

Egy kis zen(e)-elmélet

A buddhizmusból ismert Zen (borzasztóan leegyszerűsítve) a tudatosság hangsúlyozásával foglalkozik, és a közvetlen tapasztalaton és az önmegvalósításon keresztül törekszik a megvilágosodás elérésére – ez eddig nagyon szépen cseng, de hogyan ültethető át a gyakorlatba? Miként hat a Zen az egyének (és különösképpen a vállalkozók) hozzáállására és teljesítményére?

🧘 Vállalkozói Zen-etimológia

Emlékszem, amikor angolul kezdtem tanulni, komoly kihívást jelentett az entrepreneur (vállalkozó) szó megjegyzése/kiejtése/leírása. Felnőtt fejjel, kis utánajárás után viszont egészen katartikus élményt okozott az, amire a szó jelentésének visszafejtése során bukkantam (ez persze nem a hivatalos etimológiai magyarázat, a francia kölcsönszó eredetéről itt olvashatsz részleteket):

Az ENTRE annyit tesz, mint belépni valahova vagy elkezdeni valamit. A PRE – mint előtag – utalhat arra, hogy valami/valaki előtt. A NEUR pedig az idegekkel helyezi összefüggésbe a kifejezést. Vagyis a vállalkozó szó lényegében azt jelenti, hogy be kell lépni valamibe, mielőtt megengednéd, hogy az az elmédet “idegesítse”, hogy túlagyald, és ez gátat szabjon a cselekvésnek. Bátorság és kreatív lendület kell az induláshoz, és hinned kell abban, hogy az ötleted elég jó a sikerhez. De ne feledkezzünk meg a szó szanszkrit eredetéről sem: az „Antha Prerna” kifejezést úgy fordíthatjuk, mint „önmotivált” – szintén Zen(ész).

Ez egészen egyszerűnek hangzik, de közel sem könnyű művelni. Egy vállalkozásban is diszharmóniát okoz egy oda nem illő hang, és az enterpreneuship könnyen pre-enter-neur-ship lesz, ahol a vállalkozás már az idegességhez vezető utat (“mielőtt belépsz az idegességbe”) jelentheti – rajtad áll, hogy melyik szólamot választod!

Tudsz kottát olvasni? Gyakorlat teszi a mestert!

Nincs előre megkomponálva, hogy mi vezet el a vállalkozói nyugalomhoz, de vannak olyan technikák, amelyek segítenek követni a dallamvonalat. 

Add meg az alaphangot!

Ne feledd, hogy a karmesteri pálca a te kezedben van! Neked kell tudnod, hogy mit szeretnél elérni, és nem szabad hagynod, hogy a hamis hangok félrevezessenek. Ehhez  persze pontos célok kellenek. 

Fontos a hangnem! 

A céljaiddal összhangban kell cselekedned, és nem lehetsz túl szigorú magadhoz. Ehhez nemcsak kellő önismeretre, de mentális nyugalomra is szükséged van. Tedd bele a belső munkát, hogy vezetői és együttműködési képességed is javulhasson – ezekre karmesterként és a zenekar oszlopos tagjaként is nagy szükséged van. Meditációs technikák is segíthetnek a mentális nyugalom elérésében, így ellenállóbb lehetsz a stresszhatásokkal szemben. Ha eddig a meditációnak álltál ellen, kezdd mondjuk itt!

Ne siess, tartsd a tempót!

Vállalkozóként mindig sietsz. De jól van ez így? A Zen a jelen pillanatban való teljes jelenlétet és tudatosságot hangsúlyozza: a munkavégzés közbeni tudatos jelenlét segíthet abban, hogy jobban összpontosíts a feladatokra és hatékonyabban kezeld a kihívásokat (nemcsak hatékonyabb leszel, de az életminőséged is javul!). A multitasking (amikor több dolgot csinálsz egyszerre) ugyan népszerű fogalom, de egyre több kutatás bizonyítja, hogy nem segít a hatékonyságod növelésében, sőt, az ellen hat. A sürgős-fontos dilemma feloldása segíthet ezt helyretenni.

Fülelj, hallgasd a másikat!

Nem vagy egyedül! Egy zenekarban játszol munkatársaiddal, partereiddel, alvállalkozóiddal, ügyfeleiddel/vevőiddel. Ezt mindig tarts szem előtt, és értő fülekkel fordulj feléjük. 

És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.” Általános iskolás koromban Babits Mihály sorait kellett az énekfüzetünk első oldalára írni, hogy amikor kinyitjuk, mindig emlékeztessen minket egy fontos dologra: minden rajtunk múlik. Neked is magadban kell rendet tenni, ez vezet el a bizalomhoz, a tisztánlátáshoz és az összhanghoz üzleti kapcsolataidban. Nyugi, menni fog (abszolút hallás nélkül is).

Improvizálj, ha kell!

A rugalmasság és az oldottság nemcsak a zenészek, de a vállalkozók életébe is új hangszíneket hoz. A gyakorlatban annyit jelent mindez, mint kevésbé ragaszkodni az elvárásokhoz – ez többek többek között a konfliktusok és a csalódások kezelésében is segíteni fog neked. A Zen elvei is a változások elfogadására a környülménykhez való alkalmazkodásra tanítanak, és – az elmúlt évek kríziseiből is okulva – erre a képességre mindannyiunknak szüksége van.

Népek zen(é)je – megnyugtató szokások világszerte 🇮🇹🇵🇹🇩🇰

Nemcsak a zenén keresztül, de szokások megismerése által is közelebb kerülhetünk egy-egy kultúrához, ami nemcsak a tudásszomjunkat csillapítja, de talán ihletet is meríthetünk egy nyugisabb élet megkomponálásához.

Siesta – Ahogyan a mediterrán országok egy tényleg komolyan veszik, neked is érdemes időt adni magadnak a kikapcsolódásra. Lehet, hogy először idegenkedsz egy délutáni pihenőtől, de ez is a dolce vita része, nem?

Desabafar – Ha nem utazunk messzire, Portugáliában egy olyan kifejezéssel találkozhatunk, amely a fizikai környezet általi béklyóktól igyekszik megszabadítani. Szabadulj meg a nyomasztó érzésektől, szívj friss levegőt, tehermentesítsd magad a friss levegőn!

Morgenfrisk – Északabbra, például Dániában a reggeli frissességre törekszenek, és gondolj csak bele, mennyit számít a te életedben is, hogy hogyan indul a nap! Ahhoz, hogy ezt elérd, pihentető alvásra van szükséged, ehhez pedig hozzásegít, ha a technikai kütyüket mellőzöd az estéidből.

És akkor még nem beszéltünk a gyapjúzokninapról, a pénteki kényelemről, a ritualizált kávészünetről, vagy a sokszor címadóként szereplő hyggéről… olvass tovább a harmonikus élet titkairól a Nyugalom-útlevél című könyvben.

Csapj a húrok közé! – az első lépések hatalmas szerepe

A harmóniát elsősorban NEKED kell megteremteni. Érdemes időt szánnod arra, hogy megtapasztald, milyen eszközök hogyan segíthetnek TÉGED a nyugalmad felé, egy teljesebb vállalkozói élethez.

Remélem, mondanom se kell: ha nem kezded el, nem lesz belőle semmi. Majd holnap… Csak ezt még megcsinálom… Oké, de mi lesz, ha épp ezzel rontom el… Megannyi apró hang a kisördögtől, amit nagyon nehéz nem meghallani vagy elhallgattatni. De érdemes. 🙂 Kezdd el!

Záróakkord

A finálé általában nagyot üt, de egy nyugi-cikkben nem kell, hogy ez így legyen. Sőt, megosztok veled egy tapasztalatot: egész életemben maximalista voltam, és rá kellett jönnöm, hogy ezen változtatnom kell. A perfekcionizmus minden munkavállalót, vállalkozót az őrületbe kerget, különösen, ha csapatban dolgozik. Senkinek sincsenek azonos elvárásai, elképzelései vagy akár munkastílusa, és ezt el kell fogadni minimum sok mély lélegzet árán. Voltaire azt mondta, hogy „a tökéletes a jó ellensége” – én ezt fogom mantrázni magamnak. Főleg, hogy messze még a Grammy-díj, de “don’t worry, be happy” és csináld, vállalkozz arra, hogy nyugi legyen körülötted!

Zene lesz füleidnek. 🎶

Számlázz.hu, Marketing manager

Vállalkozó is voltam, nagyvállalatnál is dolgoztam, és mindig valahol félúton képzeltem el magam. A Számlázz.hu marketing csapatában megtaláltam a helyem: testközelből tapasztalom egy közepes méretű vállalkozás nagy eredményeit, és az azokhoz vezető utat. Eközben pedig azoknak is segíthetek, akiket a legjobban tisztelek: a vállalkozóknak.

Olvass még a témában