Kinyír, vagy új életet ad? A könyvelői szakmai esete (és kelte) a digitalizációval

könyvelő

A digitalizáció megöli a hagyományos könyvelést. A technológia új életet ad a könyvelői eljárásoknak. Mindkét elképzelés lehet helytálló, de míg az első elég ijesztően hangzik, főleg a digitális eszközöket nem készség szinten használó szakemberek számára, a második inkább lelkesítő. 

Hiszen a könyvelő adatokkal dolgozik, az adat pedig sokkal egyszerűbben és sokkal inkább hibamentesen közlekedik számítógép és számítógép között, mint az emberi szemek-idegrendszer-ujjak útvonalain, amikor újra és újra begépeljük – ugyanazt. Ugyanis vagy már begépelte őket valaki, mielőtt mi magunk dolgozni kezdünk velük, vagy eleve digitálisan keletkeztek, így érdemes gépre bízni a számokkal való további munkát is. De a könyvelői szakértelem már egészen más kérdés: erre egyre égetőbb szükség van a piacon. Kreatív, profi és emberi hozzáállásra van szüksége a vállalkozóknak, ezt pedig gépektől, szoftverektől nem fogják megkapni. Viszont azzal az idővel, amit egy könyvelő az adatrögzítésen megspórolhat, ez utóbbi területeken valódi érték hozható létre. Kapcsolatban lenni az ügyféllel, szakértelmet bővíteni, mindig pontosan tisztában lenni az adózási trendekkel, kreatívan és előrelátó módon tanácsot adni, értőn figyelni az ügyfél problémáirai: ezek a mai könyvelő valódi feladatai.

Legalábbis ezt tanuljuk a PARK könyvelési témákkal foglalkozó szakértőitől, akiktől könyvelőknek és vállalkozóknak is ajánljuk a következő cikkeket.

Kristó Zoltán merész jóslatokba bocsátkozott (azóta bebizonyosodott: jórészt igaza volt!), amikor a könyvelés trendjeiről írt 2021 nyarán. Nemcsak az aktuálisan (és azóta is) legfontosabb jelenségeket mutatta be, de a konklúzió levonása után arra is kitért, hogy mire érdemes figyelni egy-egy trend kapcsán: “Dobbantó: 5 jelenség a könyvelési digitalizációban, amitől eldobod magad” című cikkében. 

Szintén trendekről ír, és számokat is tesz mellé a Bookkeepie társalapítója, Turay Dia, aki megállapítja, hogy 

a könyvelőirodák jelentős része egyelőre a könyvelési, adatfeldolgozási folyamatokra koncentrál a digitalizáció terén, az ügyfelek fókuszba helyezése egyelőre csak a felső 20-25%-ra jellemző. Ennek erősödésére lehet számítani a következő években.” (Forrás: Merre tart a könyvelés – könyvelőirodai trendek tőlünk nyugatabbra és itthon)

Ami megint teljesen egybecseng Kristó Zoltán üzenetével, aki rendszeresen hangsúlyozza: “Nem a technológia rombolja szét a piacokat, az ügyfélközpontúság hiánya jelenti a legnagyobb veszélyt minden üzletre.” (Forrás: A könyvelés romboló aranykora

Ugyanerre a meggyőzésésre hoz további bizonyítékokat a PARK-alapító: bár a kata adózás 2022 nyarán “kimúlt”, a katás példákat soroló cikkének tanulságai elévülhetetlenek:

A könyvelést segítő digitális technológiák exponenciális szakaszba értek, de ezek csak az eszközök. Gyakorló vállalkozóként nem ezek kell, hogy meghatározzák létünket. Ebben a sérülékeny építő-romboló korban talán az eddigieknél is jobban ügyfeleink köré kell építsük stratégiánkat.” (#katásnaknemkell… – avagy a könyvelés romboló aranykora)

Könyvelt ügyfeleidnek érdekes lehet!

Zádori Jácint pedig, akit ma már talán minden hazai könyvelő ismer a könyvelői digitalizáció terén végzett aktív munkásságán keresztül, a vállalkozókat szólítja meg könyvelői gondolatokkal. Ha könyvelőként küzdöttél valaha azzal, hogy az ügyfeleidnek elmagyarázd a munkádat, akkor olvasd el a Miről beszélek, ha könyvelésről beszélek első, és második részét is! Utóbbiban egy felbecsülhetetlen értékű tanácsadó-könyvelő kisszótár is található, hiszen gyakran “hiába a több éves együttműködés, a könyvelő sem tudja átadni, hogy miért nem oldódik csomómentesen a számviteli- és adótörvényekben az elképzelés.” 

A PARK-ban annyira fontosnak tartjuk a könyvelők munkájának támogatását – hiszen minden pénzügyi adminisztrációs folyamathoz közük van, vagy egyenesen náluk történik –, hogy az első PARK Mesterműhelyt is nekik szerveztük, 2021. szeptemberében. 

Egyre több a 21. századi gondolkodású vállalkozó a piacon, akik a digitális gondolkodású könyvelőket részesítik előnyben. Előadóink (többek között Czöndör Szabolcs, a NAV KAVIG Informatikai és Transzferár Ellenőrzési Főosztály vezetője, Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary, elnök-vezérigazgatója, Stygár László, a PARK-alapító Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője) összeszedték a friss és ropogós digitalizációs témákat.” (Forrás: Mesterműhely digitális könyvelőknek)

Hol tartasz digitális könyvelőként most?

Ha te olyan könyvelő vagy, aki már meglépte a digitalizáció alapjait, szintén napi szinten kell frissítsd a tudásodat. De vajon hol tartasz most, ebben a pillanatban? Mérd fel irodád digitalizáltságát a Bookkeepie önértékeléses tesztjével, hogy lásd, hol tartasz a többi hasonló könyvelő irodához képest és hogyan teheted még könnyebbé az életed! Az önbevallásos minősítés segítségével felmérheted, hogy állsz a digitalizáció terén a többi, hasonló irodához képest, illetve megmutathatod leendő ügyfeleidnek, hogy Te digitális könyvelő vagy! Kattints az önértékeléses minősítésért ide, vagy olvass többet róla a Bookkeepie (akkor még Könyvelő-Net) oldalán!

Vannak tuti technikáid? Bevált trükkjeid? Elkerülhetetlen buktáid – amikhez megvan már a “végül hogyan álltam fel” univerzális titka? Oszd meg velünk és a veled egy cipőben járó vállalkozótársakkal közösségi felületeinken!

CONTENT DESIGN, TARTALOMDESIGNER, PARK-MENEDZSER

Szeszlér Vera tartalommarketing-tanácsadó, a Számlázz.hu PARK szerkesztője. “Szeretném, hogy a PARK tartalmai a te céged fejlődését is támogassák.”

Olvass még a témában