A legdinamikusabban fejlődő piaci szegmens kedvenc eszközei

ekereskedelem

Kérdezd meg egy ovistól, hol vették a kedvenc mesekönyvét, valószínűleg azt mondja: “az intejneten”. Legalábbis a kutatási adatok szerint egyre több erre az esély, hiszen a teljes hazai kiskereskedelemnek már a tizede zajlik online, az e-kereskedelmi piac tortaszelete pedig egyre hízik. Maga a Számlázz.hu is ebben a szegmensben lett hamar népszerű, az első “számlázzponthusok” között is szép számmal szerepeltek a korai webshoposok. Részben nekik köszönhetően szerette meg a piac a Számlázz.hu-t, mert kedvenc számlázójukról szívesen hírünket vitték az e-kereskedelem határain is túl. A 2020-as évek elejére megérkezett a hazai vállalkozói szféra apraja-nagyja, akiknek folyamatosan fejlesztjük az okosautomatizmusokat, tartalmakat pedig az e-kereskedelem szereplőinek is kiemelt gondossággal válogatunk.

Amióta Magyarországon létezik e-kereskedelem, másról sem hallunk, mint a töretlen növekedési lendületéről. Ráadásul erre a pandémia, és az egyre fejlettebb digitális kultúra is rátettek néhány lapáttal. Mint a Digitális Kereskedelmi Szövetség Online export kutatásából megtudhatjuk, 2020-ban és 21-ben itthon is hatalmas lökést kapott az e-kereskedelem: egyre többször és egyre többféle árut rendelünk online. 2020-ban 45%-os volt az ugrás, 2021-ben pedig további 32%-ot bővült a hazai online piac, forgalma ezzel meghaladta az éves 1.200 milliárd forintos szintet. 70 millió darab tárgyat rendeltünk az e-kereskedőktől, 3,7 millióan országszerte – 2022-ben már 19-20 alkalommal fejenként és évente. A teljes kiskereskedelmi forgalomnak 10,4%-a zajlik online, bár világszinten ugyanez az arány 19%-os, ez csak azt mutatja, hogy van hova fejlődni. A teljes európai e-commerce piac 720 milliárd euróra rúgott 2021-ben. A fejlődésben pedig a PARK is szeretné támogatni az e-kereskedőket: tudással, tapasztalattal, információval és persze az integrációk tárházával, ami a működést is megkönnyíti, nemcsak a tervezést, gondolkodást.

Ne nyiss webshopot! Az e-kereskedelem „veszélyei”

Első körben rögtön megpróbálunk lebeszélni arról, hogy webshopot nyiss. Kovaliczky Tamás legalábbis felsorakoztat néhány lépést, melyeket megtehetsz, mielőtt beleugrasz egy saját webáruház megépítésébe. Miért ne nyiss webshopot című cikkét azoknak ajánljuk elsősorban, akik most fontolgatják a kezdést. Ezzel a tudással felvértezve kisebb kockázattal, és sokkal magabiztosabban indulhatsz. 

A Growww Digitaltól Flekács Zoltán írt nálunk arról, hogy Mi kell a lendület fenntartásához. Állandó szerzőnk, a webshopjogász Sziráczki István a Fogyasztói szerződések témáját dolgozta fel egy törvénymódosítás kapcsán. Nagy Bence is rendszeresen szólítja meg az e-kereskedőket a több száz általuk elkészített webshop tapasztalatából. Itt például arról ír, hogy Hogyan válassz online fizetési szolgáltatót, kilenc elérhető megoldás nagyon alapos összehasonlításával. Donáth Fruzsina cikkéből megtudhatod, hogy mit tehetsz e-kereskedőként: Az infláció kezelésére az árazásban

Mindenkinek, akár már “ezer éve” kereskedik online, akár pusztán a webes trendek érdeklik, a téma egyik legfontosabb hazai alapítóját ajánljuk megismerni egy interjú erejéig: Az e-kereskedelem jelentős részben a bizalomra épül – vallja Bőgel György, az E-commerce Hungary régi-új elnöke. Gondolatai mögött pedig nemcsak hatalmas tapasztalat és mély akadémiai tudás áll, hanem a hálózat bölcsessége is, ami az indulás óta a pályán labdába rúgó játékosok személyes ismeretéből származik. 

Vannak tuti technikáid? Bevált trükkjeid? Elkerülhetetlen buktáid – amikhez megvan már a “végül hogyan álltam fel” univerzális titka? Oszd meg velünk és a veled egy cipőben járó vállalkozótársakkal közösségi felületeinken!

pénzügyi és adminisztrációs rendszerek központja

A Számlázz.hu PARK egy vállalkozói közösség, ahol digitális eszközöket legózunk egymás mellé, okos üzleti automatizmusokat mutatunk cégmérettől függetlenül minden vállalkozónak. A PARK (pénzügyi és adminisztrációs rendszerek központja) alapítói a Számlázz.hu, a R!port Applications és az Innonest.

Olvass még a témában