Könyvelői segítség a (pénzügyi) flowhoz III

cashflow

Könyvelői segítség a (pénzügyi) flowhoz III

A net- és mobilbanki alkalmazások megtanították nekünk, hogy bankolni online érdemes, mert gyors és egyszerű. Ahhoz, hogy olcsó is legyen, nézzünk pár trükköt! A Könyvelői segítség pénzügyi flow-how sorozat első részét itt, a második részét pedig itt olvashatjátok el.

Csoportosan jobban megéri

Abban az esetben, ha havonta különböző címzetteknek azonos típusú, de nem több milliós összegű átutalást teljesítünk, ezeket egy csomagként is feladhatjuk bankunk felé. Ezt a banki “szlengben” csoportos utalásnak hívják. Jellemző felhasználási területe a munkabér és az adóterhek kifizetése, de cafetéria utalásakor is tökéletesen használható. Létjogosultságát az elektronikus banki csatornák teremtették meg, gyakorlatilag a netbanki és terminál programokban is elérhető, sőt egyre több ügyviteli megoldás (jellemzően a bérprogramok) támogatják az ilyen csomagok előállítását. A csoportos utalás azon túl, hogy egyszerűsíti az utalás folyamatát, diszkréciót is biztosít, hiszen a bankkivonaton egy összegben látható a kifizetés, annak címzettjeit pedig csak külön jogosultsággal lehet megnézni. Persze ha nem csak a praktikumra hajtunk, az így elküldött kifizetések olcsóbbak is, mint a klasszikus utalások.

EFER – a kormányzati modern bankolás

Annak ellenére, hogy egy szuper megoldás, viszonylag alacsony a NISZ Zrt által készített  Elektronikus Fizetési Elszámolási Rendszer ismertsége. A szolgáltatás a legtöbb kormányzati és önkormányzati fizetési kötelezettség teljesítésekor online bankkártyás fizetést tesz lehetővé. Ezzel nemcsak egyszerű és természetesen azonnali fizetési megoldáshoz jutunk, de a hagyományos utalásnál olcsóbban is teljesíthetjük kötelezettségeinket. Folyamatosan bővül az EFER képes szervezetek köre, ennek ellenére átfogó nyilvántartást ezzel kapcsolatban nem készült. Ezért Google barátunk segítségével tudunk tájékozódni, hol tudjuk az online bankkártyás fizetést alkalmazni.

Természetesen a NAV felé is teljesíthetjük így adó- és járulékfizetéseinket. Az adóhivatal a bankkártyás fizetési lehetőség helyett egy egyszerűsített utalási megoldást biztosít. Ennek keretében az EBEV portálon van lehetőség rögzíteni utalási csomagot. Ezt követően csak az végösszeget kell a NAV felé elutalni, aki a csomagban szereplő bankszámlákra automatikusan felosztja a befizetést. Így gyakorlatilag egy utalással (és erre eső bankköltséggel) megúszhatjuk az adófizetést. Sajnos a szolgáltatás egyelőre csak az OTP, MKB és az Unicredit Bank ügyfeleinek érhető el.

BNPL – fizetési biztonság az eladónak, halasztott fizetés a vevőnek

A fintech hemzseg a mozaikszavaktól, így elsőként a BNPL jelentését oldjuk fel. A “buy now, pay later” (vásárolj most, fizess később) kifejezés elsőre nem tűnik nagy ötletnek, de a B2B szektorban, főként a romló piaci körülmények között komoly előnyökkel jár az eladói és a vevői oldalon is. A szolgáltatás lényege, hogy az eladó szerződést köt a BNPL szolgáltatóval, aki helyette halasztott fizetési lehetőséget biztosít a vevők részére. Így eladó szempontjából egy azonnali fizetéssel járó értékesítés történt, míg vevő ráér 30, 60 nap múlva kifizetni a kötelezettségét. 

Ami újdonság a szolgáltatásban, hogy a tranzakció digitális csatornán keresztül zajlik, a fizetési kedvezmény igénylése, a BNPL szolgáltató általi fizetőképesség vizsgálata pedig csak pár percet vesz igénybe. Fontos, hogy a fizetési kedvezmény gyakorlatilag egy fizetési módként jelentkezik, míg a fizetőképesség vizsgálata az adószám megadásával, üzleti adatbázisokban történik.

A BNPL szolgáltató – hazai viszonylatban MNB engedéllyel rendelkező pénzügyi vállalkozás – nemcsak finanszírozza az ügyletet, de a kapcsolódó követeléskezelést is magára vállalja. A konstrukció költsége jellemzően az eladót terheli (általában 2-5% közötti díj), de késedelmes fizetés esetén a vevő is számíthat plusz terhekre. A hazai piacon – nem lakossági szegmensben – például a PastPay nyújt BNPL szolgáltatást, de a nyugat-európai és brit piac történései alapján további szereplők megjelenésére számíthatunk. A szolgáltatásról, Réti Bálint tolmácsolásában itt olvashatsz PARK-cikket!

ADÓCAMPUS, PROJECT MANAGER

Zádori Jácint a népszerű Könyvelői Kihívások Facebook-csoport életre hívója. “Azon dolgozom, hogy más is elfogadja, hogy a szakmánk fancy és jó könyvelőnek lenni.”

Olvass még a témában