Hogyan és mire biztosítsuk a cégünket? – Vállalati biztosítások 101

Céges biztosítások

Egyre több cégvezető ismeri fel, hogy a vállalati területen is ugyanolyan fontos jó biztosításokkal rendelkezni, mint magánemberként. De a jó biztosítások ismérve 2023-ban már más, mint amit az elmúlt évtizedekben megszoktunk, más szempontok alapján kell értékelnünk a meglévő és jövőbeli biztosításainkat is. A legnépszerűbb vállalati konstrukciókat megnézve – vagyon-, felelősség-, dolgozói balesetbiztosítás, vagy béren kívüli juttatásként adott egészségbiztosítások – csak akkor nyújtanak megfelelő biztonságot a vállalat működéséhez, ha évente aktualizálva vannak. De milyen típusú biztosításokkal érdemes számolnunk a vállalkozásunkban, és mindenek előtt: hol kell fokozottan figyelnünk az alulbiztosítottság elkerülésére? 

Mi az az alulbiztosítottság? 

A bevezetőben említett éves aktualizálást elhagyva alulbiztosítottság léphet fel, ami elsőre a magán lakásbiztosítási kommunikációból lehet ismerős, de a vállalatokat ugyanúgy érinti. Alulbiztosítottságról akkor beszélünk, ha a biztosított vagyontárgy értéke meghaladja a biztosítási összeget. Ilyen esetben egy káreseményt követően a biztosítás nem fedezi a vagyontárgyak választott értékelési mód szerinti értékét.

Ez gyakran fordul elő a vállalkozói szerződések esetén is, így komoly anyagi kiadásokra kényszerítheti a vállalkozásokat. Amennyiben a működésben, a cég által vásárolt berendezésekben vagy a piaci körülményekben változás következik be, felül kell vizsgálni az üzleti biztosítási fedezetet, hogy az elegendő legyen egy váratlan esemény bekövetkezésekor. A jelenlegi magas infláció szintén komoly hatással van a fedezetek szintjére. 

Gyakori hiba, hogy a felelősök szakértő személy segítsége nélkül 

  • nem ismerik fel a vállalkozás szempontjából releváns valamennyi kockázatot, 
  • nem számolnak a megnövekedett költségekkel, illetve a bekövetkezett károkkal, felelősséggel járó valamennyi költséggel, 
  • nem ismerik a biztosítási fedezetben szereplő feltételeket vagy kizárásokat.

Ennek következtében előfordulhat, hogy egy vállalkozás számos kritikus területen nem rendelkezik megfelelő fedezettel, még ha kötött is biztosítást. 

Ezért fontos, hogy a cégek biztosítási életébe is vonjanak be a cégvezetők szakértői segítséget, aki felkészült és megfelelő ügyfél-érdekérvényesítő képességgel rendelkezik. A szakértő bevonásával nem csupán a meglévő a szerződéseket tudjuk a lehető legaktuálisabb értéken és minőségben tartani, de segítségével a vállalatunknak legmegfelelőbb csomagokat és konstrukciókat is segít megtalálni. Az elmúlt években növekvő népszerűségnek örvendenek többek között az egészség-, vagyon- és felelősségbiztosítások. Nézzük meg, mit is jelentenek ezek!

Egészségbiztosítás

Gondoltad volna, hogy a munkavállalók döntő többsége az egészségbiztosítást tartja a legértékesebb béren kívüli juttatásnak? Ez akkor is igaz, ha a cég nem rendelkezik ezzel a cafetéria csomaggal. A vállalati egészségbiztosítások kölcsönösen előnyösek mindkét oldalnak. Mélyül a cég iránti lojalitás, a cégnek gazdaságosabb a megelőzésre költeni, mint a táppénzre, vagy helyettesítésre A csomagok természetesen a cégek egyéni igényeire alakíthatók.

Felelősségbiztosítás

A felelősségbiztosítás a biztosított vállalat, illetve a vállalat által végzett és biztosított tevékenységek végzése során okozott dologi és személyi sérüléses károkra terjed ki. A felelősségbiztosítás keretében biztosítható a cég által végzett tevékenység, a munkavállalókra vonatkozó munkahelyi és / vagy üzemi baleset, a gyártott, valamint forgalmazott termékekkel okozott károk, a bérlői vagy bérbeadói minőségben okozott károk, valamint a környezetszennyezési károk is.

Vagyonbiztosítás

Legyen szó akár ingatlanok, termelő és kereskedelmi üzemi berendezések, gépek, felszerelések, egyes járművek, készletek, javításra, feldolgozásra vagy bizományba átvett vagyontárgyak, készpénz és értékpapírok, szabadban tárolt vagyontárgyak és egyéb megnevezett vagyontárgyakról, a vagyontárgybiztosítással mindent biztonságban tudhatsz cégednél. Teljes mértékben cégre szabható konstrukciókkal a biztosítás megköthető teljes vagyoncsoportokra és egyes vagyontárgyakra is. A vagyonbiztosítások úgynevezett telephelyi biztosítások, amely azt jelenti, hogy a biztosítási fedezet a biztosítási kötvényben megjelölt kockázatviselési helyen bekövetkező károkra érvényes (akár mozgatás során is), mely alól lehetnek bizonyos kivételek, például gépek esetén a fedezet Magyarország egész területére is kiterjedhet.

Milyen biztosítása legyen az én cégemnek?

A biztosítások tekintetében a kis, közepes és nagyvállalatok számára is fontos a megfelelő, cégre szabott biztosítási védelem. Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő konstrukciót, ezekre feltételekre figyelj:

  • Kockázatelemzés, biztosítási audit: Minden vállalkozásnak szüksége van alapos kockázatelemzésre, amely figyelembe veszi a vállalat méretét, tevékenységét, és az esetleges specifikus kockázatokat. Ez segít kiválasztani a megfelelő biztosítási típust. 
  • Rugalmasság és adaptáció: A biztosítási portfóliókat időről-időre érdemes felülvizsgálni, hogy azok a a vállalat igényeihez igazodjanak, különösen a gyorsan változó digitális környezetben.

Minden vállalatnak sajátos igényei vannak, és a digitális transzformációval együtt járó kockázatok is eltérőek lehetnek. Fontos, hogy a vállalatok konzultáljanak biztosítási szakértővel annak érdekében, hogy megtalálják a megfelelő megoldást biztosításaik számára.

Minősített biztosítási, pénzügyi szakértő

Králik Zoltán 2006 óta foglalkozik biztosítási és pénzügyi tanácsadással. Egyéni élethelyzethez igazított pénzügyi tervek kidolgozásával, a biztosítások és pénzügyi termékek szakértőjeként segíti ügyfeleit a kitűzött célok elérésében.

Olvass még a témában