Könyvelői segítség a (pénzügyi) flow-hoz

Könyvelői segítség a (pénzügyi) flow-hoz

Könyvelőként már biztos te is ismered Himer Csilla gondolatait a tervezésről, sőt nap mint nap találkozol azzal, hogy a pénzforgalom nagyobb úr, mint a nyereség. Ezért talán már megfordult a fejedben, hogy a rendelkezésedre álló adatok mellett mivel tudod támogatni ügyfeleidet. 

Úgy gondolom, hogy ha jól megy egy vállalkozás, akkor szükséges, hogy legyenek pénzügyi, adózási adatai a könyveléstől. Ha rosszul megy, akkor elengedhetetlen, sőt picivel többet hozzá is kell tennünk ehhez. Lássuk, milyen adatokat fordítsunk le az ügyfél nyelvére!

1. Adó mint cash-flow forrás

Időszaki áfastátusz

Tuti, hogy ez az adónem befolyásolja a pénzforgalmat! Kezdő vállalkozásokat (akik ugye havi áfásan kezdik meg működésüket) sokszor meglepetésként éri a befizetendő áfa mértéke. A jelenlegi NAV információk mellett gyakorlatilag a hónapot követő kilencedik napon a kötelezettség hozzávetőleges összegével meg lehet örvendeztetni ügyfelünket.

Ha már áfa, még két ötlet. Beruházás, export, kedvezményes áfa kulcs vagy fordított áfa alá tartozó értékesítés esetén jellemző, hogy visszaigénylő pozícióban tanyázik a vállalkozás. Ilyen helyzetben nem mindegy, hogy mikor jut a vállalkozás a visszaigényelhető áfához. Ehhez három feltételt célszerű biztosítani: havi áfa bevalló és megbízható adózó legyen a vállalkozás, valamint legyen egy jó kérelem mintánk a gyorsított áfa kiutaláshoz.

Az áfabevallás gyakoriságát az adóhatóság januárban közli (a NAV törzsadatokban ezt láthatjuk + vannak igazgatóságok, ahol erről küldenek értesítést). Az éves és negyedéves áfa státuszt az AFAGYAK nevű nyomtatvány és némi dokumentáció segítségével átfordíthatjuk havi áfa gyakoriságra. Mielőtt még eszedbe jutna, sajnos ez visszafelé már nem működik…

A megbízható adózói státusz biztosítására sajnos nem rendszeresített az adóhatóság nyomtatványt, ráadásul itt több feltételt is kell teljesíteni. Erről részletesebben a 71. információs füzetben tudsz olvasni. Pici engedmény, hogy a vészhelyet időtartama alatt a NAV minősíti a vállalkozásokat, de a megbízható adózói státuszt nem szünteti meg akkor sem, ha a cég nem teljesíti a feltételeket.

A gyorsított áfa kiutalás kapcsán az adózás rendjéről szóló törvény határozza meg a kiutalásra rendelkezésre álló időt. Ez általában 75 nap, amely megbízható adózóknál 30 napra csökken. A vészhelyzet miatt itt is van egy szabadkártya, amit az általános és a megbízható besorolású cégek használhatnak ki. Az esetükben a NAV – kérelemre – előbbi esetben 30, utóbbiban 20 napon belül utalja vissza az áfát.

Éves bevallású adók naptára 

A társasági adó, az innovációs hozzájárulás, az iparűzési adó, gépjárműadó, építményadó, cégautóadó kapcsán adót vagy előleget kell fizetnie a legtöbb vállalkozásnak. Ezek az adókötelezettségek előre tervezhetőek, vagy a bevallás benyújtását követően tudjuk megadni ügyfelünknek az információkat. A tájékoztatáson túl plusz lehetőség, hogy egyes adókötelezettségek tekintetében van lehetőség mérséklésre. A társasági adó vagy az iparűzési adó előlegét korábbi év eredménye alapján kell megfizetni, így a működésben bekövetkező változás esetén az adókötelezettség csökkentésére van lehetőség. Ezt az ELOLEGMOD nevű nyomtatványon követhetjük el. 

Még egy apró ötlet, ami időnként hasznos, főként ha adózás alá eső vagyontárgyaink nem abban a cégben találhatóak, amelyben hasznosításra kerülnek. Erre vonatkozó rendelkezéseket az adózás rendjéről szóló törvényben találjuk. Ez az adó átvállalásának lehetősége adózók között, és jellemzően az önkormányzattal elszámolt adók megfizetése tekintetében tudjuk hasznosítani. A felkészültebb önkormányzatok erre rendszeresített nyomtatványait az ASP portálon el is érjük.

Adófolyószámla kincsek, tartalékok

Az áfa visszaigénylésről – pontosabban annak kiutalásáról – már volt szó, de gyakran nem éri meg kiutalást jelölni a nyomtatványon. Abban az esetben, ha az áfa visszaigénylés egyedi, nagyobb beruházás vagy árubeszerzés kapcsán merül fel, mérlegelni kell, hogy a következő elszámolási időszakban milyen adókötelezettség várható. Ilyen esetben előfordulhat, hogy az előző időszak áfa visszaigénylése még nem érkezett meg, nekünk pedig már a következő időszakra vonatkozó bevallást kell benyújtanunk, ami természetesen fizetendő adót tartalmaz. Ilyenkor a visszaigénylést érdemes jelölni, de kiutalás helyett célszerű az adófolyószámlán hagyni az összeget. 

Hasonlóan járunk el, ha a visszaigényelt adót egyéb adókötelezettségek teljesítésére szeretnénk felhasználni. Ilyenkor az áfabevallásba integrált átvezetési nyomtatványt használjuk, a megfelelő rendelkezéseket pedig az áfabevalláson jelöljük. Természetesen más adónemeken is keletkezhet túlfizetés, ilyenkor a beszédes nevű ATVUT17 bizonylatot kell kitöltenünk. Fontos, hogy az átvezetés nem azonnal történik meg, tehát kövessük az adófolyószámla várható változásait is, nehogy egy túlfizetést többször használjunk fel.

Ja és ne felejtsük, a nettó adótartozás az a szintagma, amit keresünk, ha a nemleges adóigazolástól a KOMA adatbázisig terjedő köztartozásmentességi állapotot szeretnénk pontosan leírni. Így nem gond, hogy egy-egy adónemen tartozást látunk, amíg más adónemeken lévő túlfizetés ezt fedezi.

2. Adóhatóság mint finanszírozó 

Oké, mindenki tudja, hogy a NAV nem a Nagyon Adakozó Vagyok rövidítése, de kellő körültekintéssel jobb feltételek mellett tudunk “hitelt” szerezni az államtól, mint bármely pénzintézettől

Természetesen a fizetési kedvezményről van szó, ami egy gyűjtőfogalom, a részletfizetést, a fizetési halasztást és a mérséklést takarja. A fizetési kedvezmény benyújtásnak – akárcsak a Szörnyecskékben – van három fontos szabálya, amelyek figyelmen kívül hagyása elég kényelmetlen következményekkel járhat: 

  • a kötelezettség teljesítésének időpontjától számított nyolc napon belül benyújtva állítja meg a végrehajtási cselekményeket, 
  • csak a NAV által meghatározott formában lehet beadni a kérelmet,
  • egy időben csak egy fizetési kedvezményre vonatkozó eljárást nyújthatunk be.

A NAV által rendszeresített FAM és FAG nevű nyomtatványok segítségével minden, az adóhatóság által kezelt (közvetlenül vagy végrehajtás keretében) kötelezettség tekintetében eljárhatunk. A FAM nevű a magánszemélyként, egyéni vállalkozóként, míg a FAG a gazdasági társaság, egyéb jogi személyek kapcsán keletkezett tartozások kezelésére szolgál. Magánszemélyként a nyomtatványban – akár egy hitelkérelem esetében – a jövedelmi adatokról, a lakhatási, életvitelhez kapcsolódó kiadásokról és a fennálló tartozásról (igen, a hitelekről is) számot kell adnunk. Mindezt természetesen dokumentumokkal is alá kell támasztani. Ha egyéni vállalkozóként van szükségünk fizetési kedvezményre, a hatóság kérni fog tőlünk üzleti tervet és a vállalkozás aktuális működési adatait is be kell mutatnunk. Abban az esetben, ha FAG típusú nyomtatvány benyújtására vagyunk kötelezettek, az egyéni vállalkozáshoz hasonlóan aktuális működési információkat kell megadnunk, ebben az esetben eredménykimutatás és mérleg formában. Továbbá egy, a fizetési kedvezmény időtartamára szóló, üzleti tervet is készítenünk. Ahogy minden adóhatósági eljárás során, itt is vannak zsupszkulcsok… Magánszemélyként évente egyszer kérhetünk automatikus fizetési kedvezményt, ebben egy X helyettesíti a kérelemben feltüntetendő összes adatot. Ezt a lehetőséget 1 millió forint összegig használhatjuk. Ha FAG nyomtatványon kell benyújtani a kérelmet, sajnos nincs ilyen egyetemes megoldás, az automatikus fizetési kedvezmény kizárólag csak a megbízható adózókra vonatkozik, ellenben a kérelmet 3 millió forintig lehet benyújtani. Mivel a nyomtatvány – ellentétben a legtöbb, adóhatóság által rendszeresített nyomtatvánnyal – nem végez szakmai ellenőrzést, a kitöltés, bevallás tekintetében érdemes a NAV információs füzeteket itt és itt megnézni.

3. Pénzügyi termékek felülvizsgálata

A vészhelyzet időtartama alatt  az állam kamatkedvezmény, garanciavállalás, megemelt, de minimális keret formájában öntötte a támogatást a kkv-szektorra. Azok a vállalkozások, akik kereskedelmi banki finanszírozás mellett jutottak az elmúlt években hitelhez, lehet, hogy jobb kondíciókkal (hosszabb futamidő, jobb kamat, magasabb garanciavállalás, stb.) juthatnak forráshoz vagy válthatják ki meglévő hiteleiket. A vállalkozás tevékenysége alapján érdemes a Széchenyi hiteltermékeket, a Magyar Fejlesztési Bank és az Exim ajánlatait végigfutni. A klasszikus folyószámlahitel mellett mostanra forgóeszköz finanszírozás, lízing és faktor termékek is megjelentek a kínálatban, amelyek akár kezdő vállalkozásoknak is elérhetőek (Széchenyi mikrohitel GO!).

Könyvelőként az adat a király, de ügyfeleinket elsősorban adatokból kinyerhető információk érdeklik. Ezért fontos, hogy tudjuk, milyen vagyonon ülünk, és azt, hogy hogyan tudjuk termőre fordítani. Jó munkát!

ADÓCAMPUS, PROJECT MANAGER

Zádori Jácint a népszerű Könyvelői Kihívások Facebook-csoport életre hívója. “Azon dolgozom, hogy más is elfogadja, hogy a szakmánk fancy és jó könyvelőnek lenni.”

Olvass még a témában