Számlaéletút: avagy mi történik a kiállítás után?

Számlaéletút

Egy ideális világban ha elvégeztél egy munkát, és arról kiállítasz egy számlát, akkor egyből, vagy egy rövid idő után azt ki is fizeti a vevőd. Azonban mivel a világ nem ideális, az a realitás, hogy a számláid kifizetetlen állapota lejárat előtt és után is veszélyt jelenthet a likviditásodra. De ne aggódj, mutatjuk, hogyan kerülhető el ez a veszély.

Bevezetés

Egy korábbi PARK-cikkben már volt szó szinergiákról és összekapcsolódásokról, ami egyszerűsíti az életeteket. Most külön arról írunk, hogy a számla kiállítása után milyen új megoldások vannak jelenleg a piacon, ami a számlád mielőbbi kifizetését illeti, és téged mint cégvezetőt támogatnak.

Mi az a számlaéletút?

Ahogy egy embereknek, a számláknak is leírható egy jellemző élettörténete. Először megszületik (kiállítasz egy számlát), felnő és teljesíti életcélját, amikor eljut a vevőhöz vagy megrendelőhöz, és ideális esetben rövid idő után nyugdíjba megy (azaz kiegyenlítésre kerül, azaz a vevő kifizeti).

Azonban ha a nyugdíjkorhatár túl magas (azaz a vevő 30, 60 vagy 90 napra fizet), akkor a faktoring tud segíteni redukálni ezt a várakozási időt, és azonnal a pénzedhez juthatsz. 

A másik esemény, ami történhet a számlaéletút során, hogy bár eljön a nyugdíj ideje (lejár a számla fizetési határideje), de a vevőd mégsem fizet. Ekkor a követeléskezelésre van szükséged, azaz érdemes behajtási lépésekhez folyamodni annak érdekében, hogy a számlád végre a jól megérdemelt nyugdíjba mehessen. Hiszen megdolgozott – pontosabban megdolgoztál – érte. 😀

Tegyük tisztába: faktoring vagy követeléskezelés?​​

A lényeg röviden: ha a számlád még nem járt le, akkor faktoring szolgáltatással pénzre válthatod a számládat. Ha már lejárt a számla és a vevőd nem fizetett, akkor követeléskezelés szolgáltatással tudod fizetésre ösztönözni a vevődet.

Faktoring vs. követeléskezelés

Faktoring

Ha olyan szegmensben dolgozol, ahol a vevőid 30, 60 vagy 90 napra fizetnek csak ki téged, akkor biztosan érintett már kellemetlenül, hogy szükséged lenne bevételre, hogy kifizesd a bérleti díjakat, szállítói számlákat, béreket, de te is vársz a vevőidre, hogy fizessenek. A jó hírem, hogy erre is van egyre népszerűbb megoldás, amivel pár kattintással pénzre válthatod lejáró számláidat, így nem kell hónapokat várnod, amíg a vevőid fizetnek. Erre a Számlázz.hu partnere, a Flexibill digitális szolgáltatását ajánljuk. (Ángyán Balázs PARK-cikkét itt olvasd faktoringról!)

Tipp: ha a kiállítás után nem akarsz 90 napot várni a pénzedre, faktoráld a számlád!

Követeléskezelés

A követeléskezelés egy szükséges “nemszeretem” adminisztratív teendő egy cég életében. A lejárt követelés kicsit olyan, mint egy céges fejfájás – egy ideális világban nem lenne.  Ha mégis felmerül, akkor csak egyszerűen túl akarsz rajta lenni, a lehető legkevesebb energiabefektetéssel és ha lehet, instant módon. Sok cég még hagyományos módokon intézi ezt, ami érthető is, de itthon is egyre többen digitális szolgálatást használnak ahelyett, hogy ügyvéddel, végrehajtóval, közjegyzővel vagy hagyományos követeléskezelő cégekkel egyeztetnének. Szerencsére van Magyarországon erre egy egy új standard, amire a digitális szolgáltatást a Payee kínál.

Tipp: ha lejárt a számlád és elfogyott a türelmed, indítsd fizetési meghagyást, ami egy jogi behajtási lépés a vevőd felé!

Ha költségeid nyilvántartására a QUiCK-et használod, feltűnhetett már, hogy onnan is indíthatsz fizetési meghagyást a Payee integrációnak köszönhetően. Ennek egyik legnagyobb hozzáadott értéke, hogy nem kell a belső jogi osztályt, vagy ügyvédedet leterhelni a jogi behajtási feladatokkal (azaz a fizetési meghagyás indításával), hanem már a pénzügyes vagy asszintens el tudja intézni könnyen: órák helyett percek alatt. Hamarosan pedig onnan, ahol a számlád született, vagyis közvetlenül a Számlázz.hu fiókodból indíthatsz többféle követeléskezelési megoldást anélkül, hogy bármilyen más rendszerbe regisztrálnod kéne.

Az éles indulásig még van pár hét, de megsúgom, hogy használhatod már most. 😉 Ha van lejárt számlád, és szívesen próbálod ki a friss és ropogós szolgáltatást, hogy aztán hasznos visszajelzéseiddel segítsd a továbbfejlesztését, kérheted a bekapcsolását a Számlázz.hu ügyfélszolgálatától már most.

Összegzés

Így a válság közepén a likviditás, a céged pénzügyi fittsége még fontosabb terület mint bármikor korábban. Fontos tudnod, hogy mikor, milyen eszközöket érdemes használnod: számla lejárata előtt faktoring, lejárat után követeléskezelés.

  • Ha kiállítottad a számlát, de nem akarod vagy nem tudod megvárni a 30/60/90 napot, amíg fizet a vevő, faktoráld a számlát, azaz faktoring.
  • Ha elvégezted a munkát, kiállítottad a számlát és lejárt a határidő, de mégsem fizettek ki, akkor követeléskezelés.

A digitalizáció térnyerése miatt ma már mindent tudsz online intézni, hiszen mindkét területre van teljesen online szolgáltatás. Használd ezeket bátran, és örülni fogsz a rengeteg megtakarított idődnek, amit valódi értékteremtésre tudsz fordítani! Sok sikert a céged vezetésében!

Payee, társalapító

Jelenleg a Payee társalapítójaként és üzletfejlesztési vezetőjeként építkezik az ökoszisztémában. Egyébként gazdaságinformatikus, vállalkozó, a fintech és lawtech témák nagy kedvelője. A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett gazdaságinformatika szakon, ahol inkább az üzleti oldal fogta meg. Oktatott a Budapesti Gazdasági Egyetemen, dolgozott humándiagnosztikai szoftvert fejlesztő startupnál, nemzetközi digitális marketing ügynökségnél és kipróbálta magát a nagyvállalati szektorban is üzleti elemzőként is.

Olvass még a témában