10 online munka-közvetítő oldal szabadúszóknak

Munka közvetítő oldal

Akár kezdő, akár haladó vállalkozókról beszélünk, az ügyfélszerzés mindig kihívást jelentő feladat. A hagyományos csatornák mellett ezért érdemes lehet szétnézni az online munka-közvetítő oldalak háza táján is. Most hoztunk tíz olyan (angol nyelvű) platformot, ahol kreatív vagy tanácsadói feladatok megbízói és megvalósítói válogathatnak.

Ezeket a szolgáltatásokat célirányosan azért hozták létre, hogy egy-egy konkrét projekt esetében könnyedén egymásra találhassanak a megbízók és a kivitelező szakemberek, szabadúszók. A hagyományos álláskereső oldalakhoz hasonlóan működnek, ám itt projekt alapú munkákra lehet pályázni, a kiválasztás pedig néhány óra (esetleg néhány nap) leforgása alatt megtörténik. Kockázatmentesen kipróbálhatóak: a szabadúszók jellemzően ingyen regisztrálhatnak (bár tartalmazhatnak olyan prémium funkciókat, amik csak fizetős tagsággal elérhetőek), jutalékot pedig csak az elvégzett munka után számolnak fel. 

Hasonló egyébként a trend ahhoz, amit a közösségimédia-piacon láthatunk. Itt a nagy szereplők az Elance, az Odesk, a Freelancer.com voltak, majd az első kettő egyesüléséből született az Upwork 2014 környékén. Ahogy a munka világa egyre határozottabban mozdult a rugalmasabb irányba (ld. erről korábbi PARK-cikkemet: Merre tovább szabadúszók?), úgy erősödött a többi szereplő és lett egyre színesebb a piac, hasonlóan ahhoz, ahogy a közösségi médiában is rég megtört a Facebook egyeduralma…

Hogyan működik?

Az oldalak a következőképp működnek: a megbízók publikálják, hogy milyen munka elvégzésére keresnek szakembert (feltüntetik a projekt tudnivalóit, a határidejét, az esetleges egyedi elvárásokat, a rendelkezésre álló büdzsét, stb.). Az oldalon regisztrált szabadúszók szabadon pályázhatnak a kiírt munkákra. Majd a megbízók válogathatnak a beérkezett jelentkezők között, és kiválaszthatják, hogy kivel szeretnének ténylegesen együttműködni. A fizetés a tényleges teljesítést követően, az oldalon keresztül történik. 

Kevés magyar munka-közvetítő felület van, ám az angol nyelvű oldalak sokasága bőségesen kárpótolja az érdeklődőket. Bár itt több a vetélytárs, a helyfüggetlen online munkavégzés lehetősége sok olyan kaput is kinyithat, amik korábban nem voltak elérhetőek. Vegyük sorra a legjelentősebb online munkaoldalakat.

  1. Upwork: a legnagyobb és az egyik legnépszerűbb globális munkaoldal. Nyolc fő területen belül kínál munkákat: IT és fejlesztés, kreatív és dizájn, sales és marketing, írás és fordítás, adminisztráció és ügyfélszolgálat, pénzügy és számvitel, mérnöki munkák és építészet, HR és képzés, jogi terület.
  2. Freelancer.com: grafikusok, marketingesek és IT szakemberek gyűjtőhelye (de itt szintén fellelhetőek akár pénzügyi, akár jogi területen tevékenykedő szakemberek is). Freelancer szemszögből a munkák szakterület (akár egészen a piac réspiacainak nieche terüleire lebontva) és nyelv szerint szűkíthetőek. A munkaadók ezen felül földrajzi elhelyezkedés szerint is szűrhetnek a pályázókra. 
  3. Fiverr: főképp a kreatív szakemberek profitálhatnak belőle. Ezen az oldalon a szabadúszók teszik közzé a szolgáltatásukat, és a megrendelők ezek közül válogathatnak. Kezdőknek kifejezetten előnyös választás. Az oldal indulásakor csak 5 dolláros apróbb munkákat (gigeket) lehetett hirdetni az oldalon (például sablonokat, effekteket, grafikákat), de ma már bármilyen szabadúszó szolgáltatás értékesíthető az oldalon. A kreatív munkák esetében az egyik legnépszerűbb felület.
  4. Toptal: az egyik legexkluzívabb freelancer munkaoldal. A mennyiség helyett a minőségre helyezik a hangsúlyt. Gondosan megszűrik a jelentkezőket. 2-5 hét alatt többkörös szűrési folyamaton keresztül választják ki a legkiemelkedőbb szabadúszókat. Vizsgálják többek között a jelentkezők nyelvi készségeit, a személyiségjegyeit és tesztfeladatait. Ugyan nehéz bekerülni, de megéri az energiabefektetést. Aki bejut az oldalra, jól fizető, nagy presztízsű cégekkel működhet együtt.
  5. Guru: népszerű szabadúszó munkaoldal, ám egyelőre kevésbé telített, mint a korábban felfutott oldalak. Több mint 800 ezer regisztrált munkaadóval büszkélkedhet. A főbb ágazatoknál összesítve látható, hogy hány szabadúszó kínál szolgáltatást az adott területen. 
  6. We Work Remotely: távmunkára szakosodott oldal. Nemcsak projekt alapú munkák, de állandó megbízások is megcsíphetőek rajta. Több, mint 4,5 millió látogatót tudhat magáénak.

Nézzünk meg néhányat a területspecifikus oldalak közül is 

  1. 99designs: kifejezetten kreatív munkákra, dizájnra, grafikára szakosodott szabadúszók használják. Online versenyek is gyakran elérhetőek az oldalon, ezért kezdők is szívesen használják a felületet tapasztalatgyűjtésre.
  2. Designhill: az előző oldalhoz hasonlóan grafikai szolgáltatók találhatóak meg rajta a logó- és csomagolástervezéstől kezdve illusztrációkon és a könyvborítókon keresztül a különböző platformok kinézetéig minden területen.
  3. Freelance Writing Gigs: írott szövegek előállítására szakosodott freelancer munkaoldal. Bloggerek, copywrighterek, hirdetési szövegírók sikerrel keresgélhetnek rajta.  
  4. SoundBetter: a zeneipari szabadúszók Kánaánja. Hangmérnökök, énekesek, producerek, dalszerzők, előadóművészek találhatnak megrendelőkre.

Szabadúszóként a nyelvtanulás többszörösen megtérül. A kézenfekvő előnyök mellett (többféle tartalom elérése akár hobbiról, akár szakterületről van szó, vagy külföldiekkel való könnyed kommunikációról) a nyelvtudás megsokszorozhatja a lehetőségeidet. Az itt felsorolt oldalak mindössze egy rövid ízelítőt adnak az egyébként tucatnyi online munkaoldal kínálatából. 

Neked megvannak a bevett gyakorlataid a számodra ideális szabadúszó munkák megtalálására?

FreelancerBlog, alapító

Márkaépítési és üzletfejlesztési szakértő, coworking specialista. A hazai freelancer ökoszisztéma építésében 2013 óta vállal aktív szerepet. A globális online munka oldal, az Upwork egykori trénere, a FreelancerBlog alapítója és szerzője, számos freelancing témájú szakmai esemény, konferencia és fesztivál szervezője. 2020 eleje óta egyre aktívabban vesz részt a közösségi irodai munkavégzés népszerűsítésében és izgalmas terek, koncepciók létrehozásában. Legfrissebb projektje a veszprémi Katedra Coworking.

Olvass még a témában