Merre tovább szabadúszók?

szabaduszok

Az elmúlt és jelen időszak különféle válságai, a gyors ütemben növekvő infláció és a KATA szabályok változása kemény terheket róttak a szabadúszókra is. A KATA törvény módosítása után sokan érezték úgy, hogy kihúzták a talajt a lábuk alól. A kezdő vállalkozók és a szabadúszás gondolatával kacérkodók bizonytalanságát pedig tovább mélyíti az egyre borúsabbá váló gazdasági helyzet. Ebben a cikkben szeretnék helyzetképet adni a freelancer szcénáról, és néhány elgondolkodtató adattal, azonnal alkalmazható ötlettel szolgálni.

Elsőként vegyük sorra, hogy hogyan adóznak most a freelancerek és milyen stratégiát érdemes követniük a következő időszakban.

Ezért szerették a KATÁ-t a szabadúszók

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) két dolog miatt választották előszeretettel az egyéni vállalkozók. A kedvező adózás mellett kevés adminisztrációval, pénzügyi előképzettség és könyvelő nélkül is könnyű ügyintézést tett lehetővé.A 2022. szeptember 1-jétől életbe lépő jogszabály módosítást megelőzően a szabadúszók jelentős része KATÁ-s egyéni vállalkozóként dolgozott. Ám az új KATA feltételeiből sokan kiszorultak. A főbb változások itt elérhetőek. A freelancerekre nézve a leginkább sarkalatos változás, hogy az új KATA alanyok csak magánszemélyek részére számlázhatnak. Így akik cégekkel, vállalkozásokkal is együttműködtek, azok kénytelenek voltak más megoldást keresni.

Szabadúszók a KATA módosítása előtt és után

A KSH adatai szerint 2014-től az egyéni vállalkozások száma évről évre nőtt. 2021-ben már 586.369 egyéni vállalkozást tartottak számon Magyarországon. Közülük nem volt mindenki szabadúszó, nagyjából 100.000 -re tehető a számuk. Az Opten adatai alapján a KATA szigorítását követően az egyéni vállalkozások közel 10%-a (50 ezer vállalkozás) szűnhetett meg.

Azok a freelancerek, akik a folytatás mellett tették le a voksukat, jellemzően az alábbi három lehetőség valamelyikét választották:

  1. Az új KATA szerinti adózást azok választhatták, akik főállású egyéni vállalkozóként (heti 36 órát meghaladó munkavégzés) csak magánszemélyek részére számláztak. Főként a segítő szakmákban jó megoldás ez, például coachok, pszichológusok számára, de a különféle személyi vagy akár szakmai tanácsadók, mentorok is ezt az utat választották.
    A KATA tételes adó összege maradt havi 50.000 Ft (az emelt 75.000 Ft-os összeg megszűnt, a mellékállásúak ezzel egyidejűleg kiszorultak ebből az adózási formából). A korábbi 12 millió forintos éves keretösszeg 18 millió forintra nőtt.
  2. Néhányan az SZJA szerinti vállalkozói jövedelem szerinti adózást választották, másnéven tételes költségelszámolást is. Ennek lényege röviden, hogy csak pozitív eredmény után kell adót befizetni. Éppen ezért leginkább magas költségek mellett érdemes választani. Másodállásban is kedvező feltételeket kínál, mivel csak a vállalkozói kivét összege után kell járulékot fizetni. Részletesen ez a cikk foglalkozik a témával.
  3. Átalányadózás: a változást követően a főállású freelancerek közül legtöbben ebbe az irányba mentek tovább. Voltak olyanok, akiket kifejezetten előnyösen érintett. Hátránya, hogy összetettebb könyvelést igényel (és a könyvelőnek való kiszervezés nagyobb költséggel jár). Az adózási forma részleteiről – kifejezetten freelancer szemszögből – ebben a cikkben írtunk.

Milyen hatásai lehetnek még a KATA megváltoztatásának a szabadúszókra nézve?

Önmagában a KATA változása nem feltétlenül negatív, mert tisztítja a piacot. A rutinos vállalkozók adaptálódnak az új feltételekhez, a gyenge minőségben szolgáltatók és azok, akik eddig is nehezen viselték a freelancer lét hullámzását, kiszóródnak. 

Azonban negatívan hat a kezdő vállalkozókra. Korábban az egyszerű, alacsony adóterhekkel járó környezetben könnyebben kipróbálhatták magukat a vállalkozó szelleműek. Ezzel szemben a gyakorlott könyvelőt igénylő, kevésbé átlátható feltételek elbátortalanítják azokat, akik most próbálgatják vállalkozói szárnyaikat. Ez pedig visszaveti a hazai piacon – az egyébként nemzetközi trendekben egyre előkelőbb szerepet betöltő – atipikus foglalkoztatási formák előtérbe kerülését. Így a projektalapú munkavégzés széles körben való elterjedését is.

Minden piaci szereplő számára egyre világosabb, hogy erősödik a rugalmas, akár projekt alapú munkavégzés trendje. A hibrid (iroda + home office) mellett egyre többször hallhatjuk a ‘blended teams’ kifejezést is, amire (akárcsak a freelancingre) számtalan definíció létezik, de én ezt értem alatta: 

‘Blended teams’ az állandó munkaerő (alkalmazottak), a rugalmas munkaerő (freelancerek) és a technológia (szoftverek) keveréke, a cél pedig azt kideríteni, hogy együtt hogyan alkotnak ütőképes csapatot. 

Bizonyos szektorokban már most is széles körben bevett gyakorlatról beszélünk. Kiváló példa erre az IT-szektor, ahol a fejlesztői bérek emelkedése, a szakemberek hiánya, valamint a technológiai fejlődés hatására a legtöbb munka már most is projekt alapon, vegyes csapatokban történik. Egy ilyen felállásban a szabadúszó fejlesztők, a főállású projektvezetők és a technológiai megoldások csak egy-egy projekt erejéig társulnak egymással. A nemzetközi diskurzusban már evidenciaként említik, hogy ezek a trendek egyre erősebbek lesznek minden területen az elkövetkezendő években.

Így a javaslatom minden munkavállaló számára, hogy kezdjen el ismerkedni a projekt alapú munkavégzéssel, a freelancer léttel. Ez számos formában történhet, nem kell hozzá azonnal felmondani a mostani munkahelyen, sőt, ezt senkinek sem ajánlom. De el lehet kezdeni ismerkedni az online munkaoldalak világával, a freelancerséggel, jó ötlet lehet egy régóta dédelgetett projekt elkezdése, az első lépések megtétele egy vállalkozás indítása felé. Ezekből a kis projektekből rengeteget lehet tanulni és sokkal magabiztosan vágsz majd bele a következő, nagyobb vállalkozásba vagy a szabadúszó életed felépítésébe.

Hogyan készülhetnek fel a szabadúszók a következő időszakra?

Válságok jönnek, mennek. Ezek lehetnek az egész társadalmat érintő gazdasági, környezeti, politikai krízisek, de beszélhetünk csak az egyént érintő magánéleti válságról is. Nem mindegy, hogy hogyan reagál valaki az ilyen helyzetekre.

Amire szabadúszóként mindenkinek érdemes figyelnie, az saját maga. Önismeret, önfejlesztés, képzések. Bizonytalan, magas kockázatú időszakokban a lehető legjobb döntés, hogy magadba fektetsz. A megszerzett tudás és képességek számos előnnyel járnak: elvehetetlen, segít az innovatív ötletek megfogalmazásában, átlendít a kilátástalannak tűnő helyzeteken és új vállalkozói távlatokat nyithat meg. A magasabb szaktudás magasabb bevételt is jelenthet.A COVID alatt pedig még inkább kiszélesedtek az online képzési lehetőségek, melyben szinte minden szakterület képviselői megtalálhatóak. A szabadúszók körében népszerű platformok például a Webuni, az Udemy, vagy az Udacity.

Hatékonyabb munkavégzés = kevesebb munka, magasabb bevétel

Ne legyünk álszentek, a legtöbben erre vágyunk: kevesebbet kelljen dolgozni (és élvezettel végezzük a munkát), de több bevételünk legyen. Hogyan kivitelezhető ez a gyakorlatban? 

A számítógépen végzett munka, a digitalizálás új ajtókat nyitott meg a szabadúszók előtt. Az ismétlődő feladatok legtöbb esetben kiválthatóak valamilyen automatizált megoldás segítségével. Ilyen lehet például a telefonos megkeresések kiváltása egy űrlappal, a kézi számlák helyettesítése online számlázó rendszer használatával, egy CRM rendszer nyújtotta partnerkövetési megoldás.

A marketingfolyamatok hatékonyabbá tételére is egyre több szoftver áll rendelkezésünkre (ezekről itt olvass a PARK-ban), de a mindennapi egyéb feladatok gyorsabb, jobb elvégzésére is számos új lehetőség jelenik meg nap mint nap a piacon. A szabadúszók digitális eszköztárának legfontosabb elemeiről ebben a cikkben írtam korábban.

Összegzés

Nem kell, hogy a KATA módosítás véget vessen itthon a globálisan erősödő trendeknek. Egy könyvelővel egyeztetve mindenkinek érdemes kiválasztani a számára legmegfelelőbb megoldást. Rugalmasnak kell maradni, hiszen a vállalkozóknak számos előre nem látható eseményre kell gyorsan és átgondoltan reagálni. Habár ezekre lehetetlen előre felkészülni, de a higgadtság, a lehetőségek feltérképezése és megoldásközpontú szemlélet mankót jelenthetnek egy-egy ilyen helyzetben.

FreelancerBlog, alapító

Márkaépítési és üzletfejlesztési szakértő, coworking specialista. A hazai freelancer ökoszisztéma építésében 2013 óta vállal aktív szerepet. A globális online munka oldal, az Upwork egykori trénere, a FreelancerBlog alapítója és szerzője, számos freelancing témájú szakmai esemény, konferencia és fesztivál szervezője. 2020 eleje óta egyre aktívabban vesz részt a közösségi irodai munkavégzés népszerűsítésében és izgalmas terek, koncepciók létrehozásában. Legfrissebb projektje a veszprémi Katedra Coworking.

Olvass még a témában