Mit tehetsz, ha egy számla nem tud “nyugdíjba menni”?

Számla nyugdíj követeléskezelés

Minden vállalkozás pénzügyi stabilitásának alapfeltétele, hogy az elvégzett munka után a számláinkat időben kifizesse a vevő, vagy ha csúszik is egy kicsit, de fizessen mindenképpen. Ha ez elmarad, sérül a likviditásunk és cégünk veszélybe is sodródhat. Ebben a cikkben tehát összképet adunk arról a követeléskezelési eszköztárról, amit akkor alkalmazhatsz, ha nem fizetik ki a már lejárt számláidat.

A hazai helyzet

Az Atradius vállalkozók fizetési szokásait vizsgálta, és kiderült, hogy a lejárt követelések aránya a számlák közel harmadát tette ki, pontosan 35,6%-ot, ami egy jelentős szelete a kintlévőségeknek. Nem is meglepő ennek mentén a jogi kötőerejű követeléskezelési lépések népszerűsége. Évente közel 500.000 fizetési meghagyás indul el Magyarországon, ami már az ügyvédi és jogi eszkalációt jelenti a sima emlékeztetők és felszólítások után.

A számlának is van élete

Korábbi cikkünkben már írtunk a számlaéletút fogalmáról, ami a számla teljes “életét” jelenti a születéstől a nyugdíjig, azaz addig a pillanatig, amíg a vevő ki nem fizeti az ellenértékét. Azért tartjuk fontosnak a fogalom bevezetését és elterjesztését, mert a vállalkozás pénzügyi fittségének szempontjából nem csak a kiállítás, azaz születés a fontos, hanem az azt követő szakaszok is. A cél: minél korábban tudjon nyugdíjba menni az a számla.

Most kifejezetten a lejárat utáni időszakra fókuszálunk: szeretnénk egyszerű útmutatót adni azoknak, akiknek éppen tartoznak, és keresik a helyes következő lépést.

Nem tud nyugdíjba menni a számla? Ezeket teheted ma vállalkozóként

Nulladik lépésként a legtöbben saját maguk próbálkoznak a pénzük után futni. Email emlékeztetőket küldenek, telefonálgatnak, amit bár saját maguk el tudnak intézni, de sokszor nem eredményes. Ráadásul gyakran a cégvezető értékes ideje megy el ezzel az adminisztratív teendővel. Ha továbbra sem fizet a vevő – aminek egyébként számos oka lehet a cash flow problémáktól a figyelmetlenségig –, akkor itt van két okos és népszerű lépés, amit ma a legtöbb cég használ:

1. Erősebben szólítanád fel? – küldj ügyvédi levelet!

Ha szeretnéd megőrizni a korrekt és jó kapcsolatot a vevőddel, azonban többszöri felszólításodra sem reagált, akkor javasoljuk, hogy lépj szintet, és indíts el egy ügyvéd által aláírt és kiküldött felszólító levelet. Ezt az ügyvéd postai úton fogja elküldeni az adósnak, aki ha minden jól megy, erre a lépésre már reagálni, illetve fizetni fog. Népszerű lépés a cégek között, emiatt sokan élnek vele rendszeresen. Ha adósod erre a felszólításra sem fizetett, olvass tovább.

Hol indítható el?

A cégek általában az ügyvédjükön keresztül intézik el.

🎁 Már indítható a Számlázz.hu-n belülről is ügyvéddel való kommunikáció nélkül.

2. Jogi lépést tennél? – indíts fizetési meghagyást (FMH-t)!

Ha elfogyott a türelmed, illetve alapvetően is a hivatalos úton szeretnéd visszakapni a pénzedet a könyörgés helyett, akkor a fizetési meghagyást neked találták ki az EU-s jogalkotók. Egyébként meg kell hagyni, hogy jó munkát végeztek, mert a fizetési meghagyást rengeteg cég kezdte el használni, és használja a mai napig is, évente közel félmillió indul belőle. Ez egy jogi kötőerővel bíró módszer, amit a közjegyző bocsát ki és ő postázza az adós felé.

Indításához az alapadatokon és a bizonyítékokon kívül nem kell semmi extrém információt megadni, a lényeg, hogy valódi, nem vitatott követelésnek kell lennie.

Ha van lejárt számlád bizonyítéknak, az növeli az esélyeidet.

A fizetési meghagyás egy idő után jogerőre emelkedik, és ilyenkor a végrehajtás is kérhető elég egyszerűen és gyorsan. Ezután már az állam eszköze, a végrehajtó fog dolgozni a pénzed visszaszerzésén a jogszerű eszközeivel, például az inkasszóval.

Hol indítható el?

A cégek általában az ügyvédjükön keresztül intézik el, mivel saját maguknak elég bonyolult lenne beadni a közjegyzői kamara oldalán.

🎁 Szintén indítható a Számlázz.hu-n belülről is ügyvéddel való kommunikáció nélkül.

Payee, társalapító

Jelenleg a Payee társalapítójaként és üzletfejlesztési vezetőjeként építkezik az ökoszisztémában. Egyébként gazdaságinformatikus, vállalkozó, a fintech és lawtech témák nagy kedvelője. A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett gazdaságinformatika szakon, ahol inkább az üzleti oldal fogta meg. Oktatott a Budapesti Gazdasági Egyetemen, dolgozott humándiagnosztikai szoftvert fejlesztő startupnál, nemzetközi digitális marketing ügynökségnél és kipróbálta magát a nagyvállalati szektorban is üzleti elemzőként is.

Olvass még a témában