Megbetegít a social media? Így navigálj a mentális egészséged veszélyeztetése nélkül

Mentális egészség és social media

A közösségi média hatalmas, folyamatosan változó táj, amely végtelen lehetőségeket kínál a vállalkozások és vezetők számára. De mint minden erős eszköz, ez is válhat kétélű fegyverré. A kulcs? Megtalálni az egyensúlyt a benne rejlő hatalmas lehetőségek és mentális jólétünk között. Nyugi, nem kell belefulladnod a közösségi média mindent elnyelő örvényébe! 

A közösségi média kétélű kardja

2023 februári riportjában a Datariportal.com jelzi, hogy Magyarország lakosságának 72%-a van jelen a közösségi médiában. Alacsony a bekerülési költség, így fejest ugrani a hashtagek, trendek és DM-ek világába izgalmas lehetőségekkel kecsegtet. Azonban ha az idő-energia ráfordítást nézzük, vagy az állandóan változó felületeket és algoritmusokat, már nem olyan pozitív a mérleg. Arról nem is beszélve, hogy a görgetéssel, vagy a versenytársakkal való összehasonlítgatással töltött idő és az állandó „bekapcsoltságnak”, elérhető üzemmódnak köszönhetően a közösségi média ártalmas hatással van fizikai és mentális egészségünkre.

Összehasonlítgatás: az örömtolvaj

A virtuális birodalomépítés egyik legnagyobb buktatója az összehasonlítgatós játék és a trend-verseny. Árgus szemekkel lessük a versenytársakat, ahogy sikereiket ünneplik, nagy ügyfeleket nyernek, vagy az idilli „bárhonnan végzett munka” előnyeit hirdetik. Dőlnek a szelfik a konferenciákról. Ma már kötelező mások sikerének kommentben történő méltatása, a felszín alatt azonban az, hogy állandóan mások Reel videóihoz mérjük magunkat, tartósan az elégtelenség érzéséhez vezet.

Hogyan szabj gátat az összehasonlíthatásnak? 

  • összpontosíts a saját üzleti céljaidra
  • azonosítsd az erősségeid és gyengeségeid
  • korlátozd a közösségi média használatot
  • kérj közösségi média és stratégiai szakértői segítséget a szakmai kihívásokhoz

A digitális méregtelenítés (leánykori nevén detox) ereje

Képzeld el, milyen lenne egy teljes nap felugró értesítések nélkül! Békés, igaz? A rendszeres digitális méregtelenítés bevezetése jelentősen csökkenti a stressz szintjét és feltölti a kreatív erőforrásainkat. 

Egy digitális megterheléstől mentes nap rengeteg előnnyel jár. ”A mentális egészség szempontjából jobb alvásminőséget, a stressz és a szorongás csökkenését, a termelékenység és a kreativitás növekedését, a jobb interperszonális kapcsolatokat, valamint az öntudat és a tudatosság növekedését eredményezi.” – írja a CardinalClinic.co.uk

Állíts fel tiszta határokat, és részesítsd előnyben a tudatos, egyszerű megoldásokat! 

A mentális egészség, nyugodt vállalkozásvezetés és életvitel kulcsa a határok felállítása és betartása. Határozd meg, hány órát áldozol a napodból a  közösségi médiára. Amikor a munka véget ér, csukd le a laptopot, tedd félre a telefont. 

Infobezitás (az obesity – elhízottság – szóból), avagy információs túlterheltség, információs szorongás 

A digitális kor előnye, hogy rengeteg információ áll a rendelkezésünkre. A sokszínűség hátránya azonban, hogy a túl sok információ folyamatos jelenléte megnehezíti a hatékony döntéshozatalt. 

Ezért is olyan fontos, hogy keressük és használjuk azokat a szolgáltatásokat, amik egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan járulnak hozzá az ügyintézéshez, a vállalati teendők ellátásához. Pont úgy, ahogy a Számlázz.hu-n kiállítani egy számlát pár perc, és még a könyvelődnek is egyetlen kattintással adhatsz hozzáférést.

Az „információs túlterheltség” kifejezést már 1962-ben használták, először a menedzsment és információs tanulmányok tudósai, többek között Alvin Toffler bestsellerében Future Shock-ban (1). Cheri Speier (E&Y információs rendszerek professzora a Michigani Állami Egyetemen) kapcsolódó mondása összefoglalja a problémát: “Ha a bemenet meghaladja a feldolgozási kapacitást, információ-túlterhelés lép fel, ami nagy valószínűleg rontja a döntések minőségét.” Tanulság: kevesebb információ = jobb döntések. 

Mindful közösségimédia-használat

Kövess olyan oldalakat, személyeket akik inspirálnak, tudást adnak át és fejlesztenek. Alakítsd ki úgy a digitális tered (amiben minimum napi 2 órát eltölt a magyar felnőtt), hogy építsen. Ne feledd, ér kikövetni azokat a fiókokat, hanyagolni azokat a felületeket, amelyek nincsenek összhangban a jóléteddel.

A tudományos társadalom is egyre nagyobb figyelmet fordít a digitális jóllét területére. A kaliforniai Berkeley Egyetemen, Greater Good Tudományos Központja által megjelent cikkében ötleteket ad arra, hogyan fogyasszuk a közösségi média tartalmakat tudatos (mindful) módon. 

A tudatosság jövőbiztos! Legyen az életmódod és a vállalkozásod fenntartható! Olvasd el Szeszlér Vera: Fenntarthatóság: nemnövekedés, körkörös gazdaság és a változó szabályozási környezet című cikkét, hogy még többet megtudj a témáról!

Elköteleződés a hitelesség mellett

Divatos frázis az “átláthatóság, hitelesség, önazonosság”, de mit jelent mindez a tökéletességre hangolt közösségi platformokon? A valódi őszinteség enyhítheti a nyomást amit tökéletes kép kialakításának és fenntartásának igénye helyez a cégek, vezetők, vállalkozók vállára. Ha valódi történeteket osztasz meg, felvállalod a küzdelmeket, pozitív visszahangra számíthatsz! Nem szabadna félnünk ezek megosztásától. Töltsd meg jelentéssel az online jelenléted!


(1) A szerzőtől magyarul megjelent mű “A harmadik hullám”. Alvin Toffler amerikai szociológus több nyelvre lefordított világhírű könyve. Az egyik legpontosabb futurológiai előrejelzésként, és az információs társadalom alapműveként emlegetik.

Fézler Georgina a Slow Social Agency és Reframe Strategy Consulting közösségi média stratégája.​ ​Szabadúszókat foglalkoztató boutique ügynökségként a magyar​ és nemzetközi​ kis​- és közepes vállalkozások ​közösségi média stratégiájának kialakításában vesznek részt és mennyiség helyett a minőségi tartalomgyártás​ra​ ​helyezik a hangsúlyt​. Mindezek mellett AICM akkreditál ontológiai és integrál szemléletű coachként, saját módszertanán keresztül segít nemzetközi vezetők és magánszemélyeknek lelki, mentális egyensúlyt teremteni a rohanó, digitálisan terhelt világban.

Olvass még a témában