Terjednek a digitális szeretnivalók a banki mobilalkalmazásokban

Banki mobilalkalmazás szeretnivalók

A legmelegebb hónap lévén, most kivételesen hagyjuk a komoly témákat, hiszen jut abból bőven egész évre. Ezért egy könnyedebb nyári témát hoztam nektek ezúttal: vajon milyen szeretnivalók találhatók a banki mobilappokban? (Természetesen az egyre növekvő egyenleged látványán kívül…)

Ma már egy banki applikációtól is elvárható, hogy minél könnyedebb legyen, és a hivatalos információkon túl látványos többletszolgáltatásokat nyújtson, melyek már ránézéskor jobb kedvre derítenek. Most ezekből következzen egy csokor a banki mobilapplikációkkal kiemelten foglalkozó BiztosDöntés.hu adatbázisából szemezgetve.

A most ismertetendő szolgáltatások a lakossági ügyfeleknek készültek, így a vállalkozók közül a pénzforgalmi számla megnyitására nem kötelezett kör tagjai használhatják elsősorban, de a CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MBH Bank és Raiffeisen Bank egyéni vállalkozó, mikro- és kisvállalkozó ügyfelei is ugyanezekkel a felületekkel találkoznak a bankolásuk során.

Élmény felhasználóknak

Általánosan elterjedt nézet banki körökben, hogy a Revolut az egyik legfőbb követendő példa, már ami a felhasználói élményt illeti. A fintech-óriás valóban erős ebben, de ez érthető is, hiszen a bankokkal ellentétben az egész vállalkozás kizárólag a mobilapplikációra épül. Az alkalmazás verziója általában hetente vagy még sűrűbben frissül, szemben a hazai bankokéval, amelyek közül akad olyan is, mely csak fél-egy év alatt fejleszti ki a mobilbankja következő verzióját.

A Revolut utoljára a 9-es nagyverzióban hajtott végre jelentős átalakítást. 

  • A fő képernyőt most már widgetek foglalják el, melyet a felhasználó kedvére átrendezhet, kinyithat. 
  • Minden tranzakciónál ott vannak az utolsó hasonló tranzakciók, hogy csak másolni kelljen az ismétléskor, lehetőleg ne kelljen beírni semmi feleslegeset. 
  • Rengeteg információt kaphatsz egy tranzakcióról, melyet megoszthatsz, a szűrésekhez tag-elhetsz, vagy épp kizárhatsz az elemzésekből. 
  • Megoszthatod a költést más felhasználókkal, ami remek megoldás egy közös program költségeinek igazságos elosztására. De enélkül is kérhetsz pénzt más felhasználótól. 
  • Remek megoldás, hogy minden tranzakció elindítása előtt az alkalmazás kijelzi a fizetendő díjat – ami sok esetben egyébként a Revolutnál nulla.

De az alkalmazás nemcsak pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, ezeket egy külön képernyőn, ikonokon keresztül érheted el, maguk a főmenüpontok pedig húzással rendezhetők át a kívánt sorrendbe.

Ugyanez itthon?

Sok esetben már itt megbuknak a hazai banki mobilappok, így a felhasználónak sokszor el kell fogadnia a banki logika szerint felépített menüket. Így a CIB Banknál például, mely egyébként egy egész remek mobilapplikációt gyúrt össze, három koppintással lehet csak elindítani egy átutalást a főmenüből, míg másoknál akár egyetlen gombnyomással is elérhető ez a fontos funkció. A főmenü átrendezésére egyébként itthon is akad példa, az Erste, a K&H, az MBH és a Raiffeisen mobilapplikációja mind ismeri ezt a funkciót és a többi is előbb-utóbb fogja majd.

Elemzések grafikusan 

Az egyik legizgalmasabb terület a banki mobilapplikációk fejlődésében a grafikai elemzés. Kifejezetten szép és látványos diagramokon keresztül mutatja meg a felhasználó költéseit az OTP Bank, a Gránit Bank, az Erste, a Raiffeisen és az UniCredit Bank applikációja. Már csak a látvány miatt is érdemes elmélyedni némelyikben. Utóbbi applikációban még a készpénzes költések is rögzíthetők, egy kis forgalmú vállalkozó vagy vállalkozás némi pötyögéssel akár a teljes pénzügyi elemzését rábízhatja az appra, nem kell ehhez külön alkalmazást letöltenie.

Fájóan kevés applikáció biztosítja, hogy a felhasználó megjegyzést fűzzön a tranzakcióhoz (OTP, Gránit, Erste), pedig már a fél internet tele van a hashtagekkel, miért pont a banki tranzakciók ne lennének címkézhetők? A felhasználó által elhelyezett megjegyzések sokat segítenek a tranzakció későbbi beazonosításában, leválogatásában, hiszen ezekre szűrni is lehet a számlatörténetben. Az elemzéseket készítő appok egyébként maguktól is besorolják a költéseket különféle kategóriákba a tranzakciókban talált információk vagy a bankkártyás vásárlás üzletkódja (MCC kód) alapján, de az az igazi, amikor a felhasználó maga is címkézheti azokat.

Itthon egyedül az Erste (és persze a Revolut) nyújtja annak lehetőségét, hogy a felhasználó képet is hozzáfűzhessen a tranzakcióhoz. Ez általában a számla lefényképezésére és az adott tranzakcióhoz kapcsolására használható, amellyel a vásárlás részletei, tételei is rögzíthetők. A képek nem kerülnek fel a banki szerverre, a felhasználó mobiltelefonján maradnak.

Az OTP, az Erste, meg a Revolut kapcsolta be eddig mobilappjában a Mastercard különleges szolgáltatását, mellyel a kereskedők logói megjelennek a bankkártyás vásárlás számlatörténetében. Ez is sokat segíthet egy tranzakció beazonosításában, főleg akkor, ha a kereskedő márkaneve helyett sokszor a vásárlónak semmitmondó hivatalos cégnév szerepel a számlatörténetben. Amennyiben nálad is vásárolnak bankkártyával, a Mastercard oldalán te is ingyen feltöltheted a logódat, a vásárlóid pedig attól kezdve látni fogják azt a számlatörténetükben a mobiljukon.

Sok bank már ott túlbonyolítja a legfontosabb információ, a pillanatnyi számlaegyenleg elérését, hogy belépést követel meg hozzá. Ezt pedig biztosan szeretnéd ennél gyorsabban elérni. Szerencsére belépés nélkül is megmutatja az egyenleget az OTP, a CIB és az UniCredit Bank belépési képernyője, vagy főképernyőre helyezhető widgetje. Mivel a banki mobilalkalmazások kizárólag bekapcsolt képernyőzárral telepíthetők és használhatók, ezért ez egy teljesen biztonságos információnyújtás, illetéktelenek nem fogják látni.

Apróságnak tűnik, de amikor meg szeretnéd osztani valakivel a bankszámlaszámod, nem szeretnél gépelni. Szerencsére ma már minden hazai banki mobilalkalmazásban gépelés nélkül is meg tudod osztani a bankszámlaszámod másokkal a számlaszám mellett egy külön ikonnal vagy a számlaszámot hosszan nyomva.

Egyedi, személyes beállítások

Az egyre divatosabb sötét témával bankolhatsz az OTP-nél, az Ersténél, a MagNetnél, a Raiffeisen mobilfizetési alkalmazásában, a RaiPay-ben, no meg persze a Revolutban. Átszínezheted a felületet az Erste George mobilappjában és valószínűleg hasznos lenne, ha kedvére színezhetné a felületet a felhasználó más banknál is.

Saját fényképpel gazdagíthatod a banki mobilalkalmazásod felületét az OTP-nél, a CIB-nél, az Ersténél és az MBH Bank App (korábban BB) alkalmazásban, továbbá a Revolutban. Ez egyébként sokkal személyesebbé teszi az applikációt a számodra, mint első olvasatra gondolnád, szerintem érdemes kipróbálni.

Szintén kevéssé tűnik fontosnak, pedig jó szolgálatot tehet a mindennapokban a száraz, hivatalos bankszámlacsomag átnevezése, vagy legalább a bankszámla nevének saját szavas átírása, beceneve, amelyről sokkal könnyebben és gyorsabban beazonosíthatod a különféle bankszámláidat a kezdőképernyőn. Erre az OTP, a CIB, az Erste és a K&H Bank mobilappjának felülete biztosít lehetőséget.

Mint látható, akad azért idehaza is akad példa a nem kifejezetten pénzügyi szolgáltatások kínálatára, melyekkel a sokszor hivatalosnak tűnő banki mobilalkalmazások is közvetlenebbé, személyesebbé és ezáltal szerethetőbbé varázsolhatók.

A végére az a jó hírem, hogy ez a terület – nem utolsó sorban a Revolut hatására – egyre nagyobb figyelmet kap a jövőbeli fejlesztések terén, így egyre több érdekes beállításban elmélyülhetsz majd a banki mobilapplikációd jövőbeli verziófrissítéseit követően. Ha szereted a személyes felületeket, akkor minden bizonnyal érdemes lesz majd rákeresned ezekre a változásokra az applikációd frissítéseit követően

BiztosDöntés.hu,  hitelszakértő

Hiszek abban, hogy sokkal nyugodtabb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n.

Olvass még a témában