Pezsdítsd fel a munkanapod: 10+10 közösségi iroda, amit érdemes kipróbálni

Coworking iroda

Lassan 15 éve, hogy megnyitott az első coworking iroda Budapesten. Bár globálisan már közel 20.000 képviselője van (köztük nemzetközi láncok is, mint a WeWork, Impact Hub vagy a Spaces), a műfaj itthon frissnek számít és bőven van még mit tanulnunk róla. De egy biztos: ezeknek a rugalmas, új típusú irodatereknek bérelt helye van a munka jövőjében! Lássuk, mit érdemes tudni a közösségi irodákról, miért jó coworkingben dolgozni és hova menjünk, ha kipróbálnánk ezt a műfajt!

Mik azok a coworking irodák?

A coworking, vagy közösségi iroda olyan fizikai irodatér, ahol egyszerre több vállalkozó és vállalkozás, valamint távmunkában/home office-ban dolgozó alkalmazott dolgozhat, rugalmas feltételek mellett. Jellemzően az otthoni munkavégzés, a home office alternatívájaként vagy kiegészítéseként használják a közösségi irodákat, ahol akár óradíjas rendszerben is bérelhetünk asztalt, de napijegyek és havi bérletek is elérhetőek. Olyan ez, mint egy konditerem, csak a coworkingbe nem edzeni járunk, hanem dolgozni. 

Ugyanezen analógia mentén talán a legkönnyebb megérteni, miért járnak egyre többen közösségi irodába: ahogyan edzeni sem tud mindenki otthon, úgy dolgozni sem. Ha hosszú távon, évekig otthonról dolgozunk, csökken a hatékonyság, a kreativitás és könnyebben válhatunk depresszióssá. Van, akinek a magány okoz gondot az állandó home office-ban, van, akinek épp az ellenkezője: kisgyerekes szülőként szintén kihívás lehet az otthoni hatékony munkavégzés. A munkát itt sem végzi el helyettünk más (ahogy a gym-ben sem), de az ahhoz szükséges eszközök rendelkezésre állnak, illetve az erre dedikált hely és a közösség hatékonyabbá teszi a munkát!

Miért éri meg közösségi irodában dolgozni?

A közösségi irodákban szélsebes internet, kényelmes asztalok és székek, tárgyalók és Skype fülkék várják azokat, akik egy-egy napra vagy rendszeresen szeretnének kiszakadni a megszokott otthoni környezetből. Jellemzően igényes berendezés várja a betérőket, így egy üzleti találkozóra is ideális helyszín lehet. A coworkingekben többnyire óradíjas alapon bérelhető tárgyaló is rendelkezésre áll, ahol sokkal kellemesebb egy fontos megbeszélést lebonyolítani, mint például egy kávézóban.

Emellett nem elhanyagolható előnye a coworkingeknek, hogy közösséget építenek a felhasználóikból, összekapcsolják a tagjaikat és gyakran eseményeket is szerveznek. Így egy coworking rendszeres látogatójaként 

 • bővítheted a kapcsolatrendszeredet, 
 • építheted a személyes márkádat, 
 • a szakmai beszélgetések során új ismeretekre tehetsz szert, 
 • a baráti beszélgetések pedig feltöltenek, inspirálnak.

A rugalmasság talán a legvonzóbb tulajdonsága a coworkingnek. Ha elég volt a home office-ból és profi irodai környezetre vágysz, nem kell saját, állandó irodát berendezned és fenntartanod, fizetni a közüzemi díjakat, szervezni a takarítást és gondoskodni a számos teendőről, amivel egy saját iroda bérlése jár. A közösségi irodák üzemeltetését egy erre dedikált cég, csapat végzi, neked csak annyi a dolgod, hogy eldöntsd, mely napokon szeretnéd igénybe venni a szolgáltatásokat. 

Szabadúszóknak: 

Ha freelancer vagy, a közösségi iroda használata egyszerre több területen is előnyökhöz juttathat: megismerkedhetsz más szabadúszókkal, akikkel tapasztalatot cserélhettek, de gyakran egy közös projekt lesz az ismeretség eredménye, vagy bevonhatjátok egymást egy-egy aktuális munkába, ajánlhatjátok egymást az ügyfeleiteknek, ismerősöknek. 

Ha a coworking szervez eseményeket, mindenképp vegyél részt rajtuk, hiszen ezek is remek alkalmak a kapcsolatépítésre, és ha előadóként jelentkezel egy témára, a személyes márkád építésében is hasznos lehet.

Csapattal dolgozóknak:

Ha nem egyszemélyes a vállalkozásod, hanem néhány fős vagy nagyobb csapattal dolgozol, akkor is érdemes megfontolnod, hogy az állandó iroda helyett közösségi irodában bérelj asztalt vagy irodát. A nagyobb coworkingekben privát irodák is elérhetőek, amik ötvözik a saját iroda és a közösségi iroda előnyeit. De ezen kívül is számos alternatív megoldás létezik csapatok számára, amivel csökkenthetőek az irodai költségek. Ha a közösségi irodai munkavégzést választjátok, jelentős összegeket spórolhattok az irodabérleten, mégis lesz egy bázis, ahol rendszersen személyesen találkozhatnak a csapattagok. 

Vigyázat: nem való mindenkinek!

Érdemes azt is tisztázni, hogy a coworkingben való munkavégzés nem való mindenkinek. Ha a munkád sok telefonálással jár, az a közös irodában előbb-utóbb konfliktust szülhet. Vagy ha non-stop online meetingjeid vannak, akkor szintén nem a coworking a neked való hely, egyrészt sokba fog kerülni (a Skype fülkét nem használhatod ingyenesen egész nap), másrészt nincs is értelme közösségben dolgozni, ha úgysem tudsz a részese lenni, mert a megbeszélések a számítógép elé szögeznek. 

Az is lehet, hogy a kiválasztott iroda egyszerűen nem a te közeged, nem találod a helyed. Ezért is érdemes több irodát kipróbálni, ha lehetőséged van rá, megnézni. hogy érzed magad a különféle helyeken, terekben, közösségekben!

De nézzük, hogy melyek azok a közösségi irodák, melyeket kipróbálva és alaposan megismerve nektek is szívesen ajánlunk, vidéken, a fővárosban, vagy akár a romániai Nagyváradon!

Ajánlott coworking irodák Budapesten

 1. Szikra Coworking, 1072 Budapest, Klauzál utca 30.
 2. Kubik Coworking, 1137 Budapest, Jászai Mari tér 5-6.
 3. Loffice Déri, 1084 Budapest, Déri Miksa utca 6.
 4. KAPTÁR, 1065 Budapest, Révay köz 4.
 5. Impact Hub Budapest, 1077 Budapest, Wesselényi u. 17.
 6. The Spot Budapest, 1061 Budapest, Király utca 26.
 7. Liftoff Coworking Iroda, 1066 Budapest, Weiner Leó u. 4.
 8. Baobab Coworking Oasis, 1114 Budapest, Kemenes utca 14.
 9. Eco Office Közösségi Iroda, 1064 Budapest, Izabella utca 68/B
 10. HOM12 közösségi iroda, 1095 Budapest, Mester utca 12.

Ajánlott coworking irodák vidéken

 1. Katedra Coworking Veszprém, 8200 Veszprém, Bajcsy-Zs. u. 18.
 2. Parókia Coworking, 8283 Káptalantóti, Petőfi utca 36-38.
 3. AZ iroda Balatonfüred, 8230 Balatonfüred, Arácsi út 16. (Silver Üzletház)
 4. OOO Campus, 2626 Nagymaros, Hunyadi stny. 2.
 5. Back Office Plusz, 9700 Szombathely, Lőportár utca 7/A/1
 6. Grabovsky Coworking, 3530 Miskolc, Rákóczi Ferenc utca 13.
 7. GreenWorking Közösségi iroda, 5000 Szolnok, Szapáry u. 16. 1. Emelet
 8. Xponential Coworking, 4025 Debrecen, Simonffy utca 4.
 9. Door Office, 6725 Szeged, Mátyás tér 26.
 10. Forrás Inspiratív Közösségi Iroda, 6000 Kecskemét, Forrás utca 22.

+1 FIX Makerspace, Nagyvárad (Románia)

Megvan a befutó? Próbálj ki több irodát is, hiszen ahogy mi emberek, úgy ezek az irodák is sokfélék, más-más stílusúak, méretűek, más szolgáltatáspalettát kínálnak. Vesztenivalód nincs, végezd el a munkád egy izgalmas, új helyszínen és tegyél szert új ismeretségekre és inspirációra!

FreelancerBlog, alapító

Márkaépítési és üzletfejlesztési szakértő, coworking specialista. A hazai freelancer ökoszisztéma építésében 2013 óta vállal aktív szerepet. A globális online munka oldal, az Upwork egykori trénere, a FreelancerBlog alapítója és szerzője, számos freelancing témájú szakmai esemény, konferencia és fesztivál szervezője. 2020 eleje óta egyre aktívabban vesz részt a közösségi irodai munkavégzés népszerűsítésében és izgalmas terek, koncepciók létrehozásában. Legfrissebb projektje a veszprémi Katedra Coworking.

Olvass még a témában