A vásárlóid számára ingyenes lett a QR-kódos fizetés és a fizetési kérelem

QR kódos fizetés

Két, eddig alapvetően nem használt fizetési mód bevezetése válhat szükségessé a bolti kereskedők, sőt akár a webáruházak esetében is, mivel ezekre a fizetési módokra hamarosan jogszabály mondja ki az ingyenességet a vevők számára. A változás napokon belül életbe lép, mivel a törvénymódosítást az Országgyűlés már elfogadta. 

Fontos változás élesedik

A következő mondat a törvénymódosítási javaslatban –- melyet már elfogadott a parlament –-, valódi lavinát indíthat el két új fizetési mód elterjedésében:

„A fogyasztó díjtól és költségtől mentesen jogosult benyújtani a fizetési számlája terhére a Magyar Nemzeti Bank elnöke által – a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 171. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján – kiadott rendeletben meghatározott egységes adatbeviteli megoldás útján vagy fizetési kérelemmel kezdeményezett azonnali átutalási megbízást.”

A helyzet ugyanis az, hogy jelenleg nem igazán léteznek ingyenes fizetési lehetőségek a vevőid számára a bankkártyán kívül. A digitális fejlődés azonban elhozta azt az üdítő változást, melynek hatására már 2020 márciusa óta éjjel-nappal azonnal teljesül minden átutalás Magyarországon 10 millió forintos tétel alatt, melyet internetbankból vagy mobilalkalmazásból indítottak.

Azonnal, de nem ingyen. Az átutalások, pénzküldések nemcsak banki díjjal terheltek, de azokra még rárakódik a 2013-ban bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték is. Csak az illeték maga 0,3 százalék, így érthető, hogy nagyítóval kell keresni az ingyenes átutalási lehetőségeket Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanakkor szeretné elterjeszteni az azonnali fizetési rendszerre (AFR) épülő új szolgáltatásait, melyek a bankkártyás vásárlás alternatíváit nyújthatják. Az azonnali fizetési információkat biztosító kártyás fizetési rendszer több évtized óta ugyanis most először kapott érdemi vetélytársat az azonnaliság tekintetében.

Átutalási szolgáltatások, melyeket alig használunk

Az AFR három új szolgáltatást biztosít az átutalások tekintetében.

  1. Már régóta utalhatunk telefonszámra vagy e-mail címre is, ha a címzett regisztrálta ezen adatait a bankjánál, hogy ne kelljen megjegyezni a hosszú bankszámlaszámot. 
  2. Másrészt utalhatunk MNB szabványú QR-kóddal is, melyet a mobiltelefonok képernyőjével beolvasva automatikusan átküldhetők az átutalás adatai. Ez nemcsak gyors megoldásnak számít egy átutalás adatainak kitöltésére, de egyúttal megakadályozza az emberi tévesztést is. 
  3. Végül a harmadik ilyen újdonság a fizetési kérelem.

A három lehetőségből az utóbbi kettő válik ingyenessé a vevőid számára, amint a köztársasági elnök aláírja a jogszabály-módosítást.

A QR-kódos fizetési lehetőséget mobilappjaiban jelenleg a CIB, Erste, Gránit, Raiffeisen bankok nyújtják, míg a fizetési kérelmet az Erste, Gránit, MKB, OTP, Raiffeisen, Takarékbank. Nem érhető el tehát minden banknál a két új fizetési mód, de előbb-utóbb minden bank nyújtani fogja, amit az ingyenesség csak tovább fog ösztönözni. Az ingyenesség ugyanis azt jelenti, hogy még a pénzügyi tranzakciós illetéket sem kell kifizetni ezen fizetési móddal indított átutalásoknál, miközben a hagyományos átutalási módok – mobilalkalmazással is – továbbra is pénzbe kerülnek.

QR-kódot és a fizetési kérelmet keresik majd a vevők a kereskedőknél

Ezért nyilvánvaló, hogy a vásárlók keresni fogják a QR-kódos fizetési lehetőséget, hiszen ez számukra ingyenes lesz, vagyis valós alternatívája az ingyenes bankkártyás fizetésnek.

A QR-kódos fizetés kialakítása nyilvánvalóan könnyebb egy webáruház számára, mint egy fizikai kereskedő számára, ahol hardverkövetelmény is felmerül, de a fejlesztésre mindkét kereskedői kör esetében költeni kell. A QR-kódnak tartalmaznia kell a címzettet, a bankszámlaszámot, a fizetendő összeget és esetlegesen a közleményt is, amelyet az online pénztárgéppel vagy a számlázó rendszerrel összekötve kell legenerálni. Lehet, hogy a számlázó rendszered ezt magától is képes már nyújtani, vagy a fejlesztők központilag beleteszik.

A fizetési kérelem egy olyan szolgáltatás, amelynél a pénz címzettje állítja össze az átutalást, nem pedig a fizető fél, így nem az átutalónak kell bevinnie az átutalás adatait a mobiltelefonjába vagy internetbankjába, hanem megkapja készen, csak jóvá kell hagynia. Ez tehát egy kényelmi lehetőség, mellyel a kedvezményezett segítheti a pénz megérkezését.

A fizetési kérelem nem igényli, hogy azonnal kifizesse azt a vevő, akár 60 napig is „eláll”, de a kereskedők számára nyilván a gyors fizetés az előnyös. Így ez a szolgáltatás inkább akkor lehet hasznos, ha a vevő ott áll a boltban szemben a pénztárossal és vinné az árut. A webáruházak esetében bizonytalan, hogy a vásárló mikor fizeti ki a megrendelést a fizetési kérelemmel. Bár a bizonytalanság nem nagyobb a hagyományos átutalásos fizetésnél, így a webáruházak is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A fizetési kérelem ugyancsak fejlesztést kíván meg a kereskedőtől, de a vevő számára ingyenes fizetési lehetőség biztosítása – és ingyenességének kihangsúlyozása – növelheti a vásárlási kedvet, a webáruházak esetében pedig csökkentheti a kosárelhagyók számát.

BiztosDöntés.hu,  hitelszakértő

Hiszek abban, hogy sokkal nyugodtabb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n.

Olvass még a témában