Elindult a bolti készpénzátvétel, azaz a cash-back

Cash-back kézpénzátvétel

Idén nyár óta új szolgáltatással ismerkednek a vásárlók és így a boltosok is, ez pedig a “vásárlás készpénzátvétellel” nevű újdonság. Mit kell tudni róla, érdemes-e kínálnod ezt a szolgáltatást és milyen alapvető szabályok vonatkoznak rá?

Az új fizetési módok és pénzügyi szolgáltatások folyamatosan alakulnak és fejlődnek. Az egyik legújabb ilyen fejlesztés, aminek az elterjedése várható a jövőben, az a nyugaton már régóta ismert bolti készpénzátvétel, ismertebb nevén a cash-back. Ez lehetővé teszi a pénzfelvételt a vásárló számára a kereskedelmi egységekben, a vásárlással (fizetéssel) egyidőben.

Mit kell tudnod a készpénzátvételről?

A készpénzátvétel, vagyis a cash-back egy olyan lehetőség, amelynek során a vásárló egy megszabott összeg feletti vásárlás során limitált összegű készpénzt vehet fel a kereskedő pénztárából, amikor bankkártyával fizet. A vásárlás árának kifizetése és a készpénzfelvétel egyetlen tranzakcióban történik.

A vásárló számára kínált előnyöket valószínűleg nem kell nagyon bizonygatni: ez egy kényelmes és gyors módja a készpénzhez jutásnak, anélkül hogy külön ATM-et, bankfiókot vagy postát kéne keresnie. Ráadásul a banki készpénzforgalmi díjtól sem kell tartania a vevőnek, hiszen állami kedvezmény vonatkozik erre a tranzakcióra. Nem véletlen a kedvezmény bevezetése, amit  két dologgal kötött össze a kormányzat:

  • a posta sok kis faluban bezárta az addigi készpénzkiadást biztosító egységeit, 
  • miközben a Magyar Nemzeti Bank is egyenletesebb ATM lefedettségre szólította fel a bankokat, nem kifelejtve a körből a kisebb falvakat sem.

A készpénzátvétel nevű szolgáltatást akkor tudod nyújtani, ha a bankod, amely a kártyaelfogadást biztosítja, neked is kínálja. Erről érdemes érdeklődnöd az elfogadó szolgáltatódnál, mert jelenleg még mindenhol folyamatban van a szolgáltatás bevezetése. A bolti készpénzátvétel szolgáltatás nyújtása az elfogadó bankok oldalán nem kötelező, csak a kártya kibocsátói oldalán, tehát a kártyabirtokos ügyfelek számára. Az elfogadói oldalon jelenleg biztosan nem nyújtja ezt a szolgáltatást a CIB Bank, az UniCredit Bank és – a Penny-n kívül másnak – az OTP Bank sem. Más bankoktól nem érkezett válasz a BiztosDöntés.hu portál ez irányú kérdésére.

Ha sikerül a szerződéskötésed a bolti készpénzátvételre, abban az esetben úgy adhatsz készpénzt a vevődnek, ha legalább 3 000 forint értékben vásárol nálad. A maximális kiadható készpénz összege 20 000 forint, ezen belül bármennyit kiadhatsz neki, ha a számláján van rá fedezet. A készpénzes részre is vonatkozik a vásárlód kártyájának vásárlási limitje.

Már csak egy kérdés maradt, hogy számodra is megéri-e nyújtani ezt a szolgáltatást. Túl azon, hogy ezzel segítesz a vevőidnek, akik ingyen is igénybe vehetik ezt a lehetőséget, előnyös lehet azért is, mert a nap végén így kevesebb készpénzzel kell számolnod.

A bevezetés eldöntése a te kezedben van.

Milyen bankoknál érhető el?

A cash-back szolgáltatás mára széles körben elterjedt a kínálati oldalon, már csak a Raiffeisen Bank nem nyújtja, de itt is előbb-utóbb megjelenik majd. A vevődnek tehát bárhol is van a kártyája, biztosan tud nálad készpénzt átvenni. Sőt, külföldi kártyával is elérhető a szolgáltatás, ha a kártyát kibocsátó külföldi bank is biztosítja ezt. Idehaza azonban történhet még olyan, hogy bankon belül egyes kártyákra még nem érhető el a szolgáltatás. Ilyen például az OTP-n belül minden Visa márkajelzésű kártya.

A jelenlegi piaci információk alapján náluk a bolti készpénzátvétel a Penny üzlethálózat egységeiben vehető igénybe, egyelőre nincs hír újabb üzletláncok csatlakozásáról. Más kereskedők jelenleg vizsgálják a bolti készpénzátvétel szolgáltatás bevezetését.

A szolgáltatásnak az ügyfél oldalán a saját ATM készpénzfelvételhez hasonló nagyságú díja van, de több bank is elengedi vagy mérsékli ezt a díjat bevezetési kedvezményként. Ezek a díjkedvezmények függetlenek az állami ingyenességtől és minden ügyfélre egyaránt vonatkoznak.

Mennyi az állami ingyenesség határa és afelett mennyibe kerül a művelet?

Az állami ingyenesség határa ügyfelenként havi legfeljebb 2 tranzakció, de összesen legfeljebb 40 000 forint, amelyik határt előbb eléri a kártyabirtokos. Ennél nagyobb összeg is felvehető természetesen, de az már pénzbe kerül, ha a bank díjat számít fel érte.

Az állami ingyenesség akkor vehető igénybe, ha a vásárlód nyilatkozott a bankjánál az ingyenes 150 000 forintos ATM készpénzfelvételről. Amelyik számlájára ezt a nyilatkozatot megtette, az automatikusan vonatkozik a bolti készpénzátvételre is, erről tehát nem kell újra nyilatkoznia.

Ennek megfelelően bolti készpénzátvétel állami ingyenessége csak arra az egy bankszámlára és bankkártyára szól, amelyikre az ügyfél az ATM kedvezmény tekintetében nyilatkozott. Mivel egyszerre csak egy bankszámlán lehet érvényben ez a nyilatkozat, ezért a vásárlód is csak egy kártyájával élhet az állami kedvezménnyel. Természetesen nyilatkozat nélkül is lehet készpénzt átvenni, csak ebben az esetben az állami ingyenesség nem kapcsolható hozzá.

A két állami kedvezmény azonban nem vonható össze. Tehát a bolti készpénzátvétel havi 2 darab, összesen legfeljebb 40 000 forintos ingyenességi határa és az ATM készpénzfelvétel havi 2 darab, összesen legfeljebb 150 000 forintos ingyenességi határa két teljesen különböző keretnek minősül.

Még várni kell a tömeges elterjedésig

Mint minden új hasonló kezdeményezésnél, jó eséllyel itt is éveket kell várni, amíg széles körben elterjed a szolgáltatás. Kereskedőként érdemes lehet minél hamarabb bevezetni, ha pedig vásárlóként hiányoljuk, akkor javasolt rákérdezni a boltokban. Ezt még akkor is érdemes megtenni, ha tudjuk, hogy adott szolgáltatónál még nem elérhető a szolgáltatás, mert minél nagyobb igénnyel találkoznak, annál valószínűbb, hogy bevezetik a készpénzátvételt.

BiztosDöntés.hu,  hitelszakértő

Hiszek abban, hogy sokkal nyugodtabb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n.

Olvass még a témában