Innovatív munkaerőkezelés: egyszerűsített foglalkoztatás a vállalkozásod sikeréért

Egyszerűsített foglalkoztatás

Mi az az egyszerűsített foglalkoztatás? Nagyon röviden: minimális adminisztráció és kedvező adózási feltételek mellett tudsz munkaerőt alkalmazni a legváltozatosabb területeken, időszakos jelleggel. Ha még nem ismered, azért, ha már ismered, akár rendszeresen használod is ezt a munkarendet, olvass tovább, mert ügyviteli tippjeinket azonnal tudod hasznosítani!

Az egyszerűsített foglalkoztatásról dióhéjban

Az EFO (egyszerűsített foglalkoztatás) lényege; olyan foglalkoztatási forma, amely eltér a 8 órás bejelentett munkaviszonytól, egy rövidebb időszakra szól és a szabályait az Efo. törvény határozza meg. Alapvető célja, hogy könnyebb feltételek mellett lehetőséged legyen idény- és alkalmi munkavállalókat alkalmazni.

Milyen fajtái vannak az egyszerűsített foglalkoztatásnak?

Az EFO-t több területen is lehet alkalmazni. Lássuk, melyek ezek!

Alkalmi munka: 

Amikor egy adott cégnél létesített, meghatározott időszakra szóló, alkalmi jelleggel végzett munkaviszonyról van szó. Ez egy nagy “ernyőfogalom”, ami alá elég sok tevékenység befér. 

Idénymunka:

Vagy más néven szezonális munka; azt jelenti, hogy a vállalkozásod tevékenységétől függően a munka java része az év egy bizonyos időszakában vagy időpontjában történik. 

A két nagy terület mellett mindenképp meg kell említeni a mezőgazdasági- és turisztikai idénymunkát és a filmipari statiszta kategóriát.

A gyakorlatban meg kell nézned, hogy a tevékenységi köröd és a leendő alkalmazott munkája illeszkedik-e ebbe a kritériumba. Ha igen, akkor ezt a formát tudod választani.

Mikor érdemes EFO-ban alkalmaznod munkaerőt?

Itt van néhány szempont, amely ötletet adhat számodra munkaadóként:

  • Ha alkalmi vagy idénymunkára szeretnél alkalmazni dolgozót.
  • Próbaidő hosszabbításra.
  • Ha projekt jellegű munkára alkalmaznál munkavállalót.

Természetesen a fenti szempontok akkor érvényesek, ha a tevékenységed megfelel az eddig összefoglaltaknak. 

Milyen előnyei és hátrányai vannak az EFO-nak?

Az egyszerűsített foglalkoztatás legfontosabb előnye az alacsony adminisztratív terhelés és a kedvező járulékfizetési feltételek. Magyarán, alacsony költség mellett tudsz rövidebb időre alkalmazni munkaerőt és messze kevesebb időt kell neked vagy munkatársadnak a papírmunkával tölteni. 

Hátránya a gyakorlati alkalmazásából fakad. Rengeteg apró pici szabály határozza meg azt, hogy hány napig, milyen esetben, hány dolgozó mellett és milyen munkákra alkalmazhatod ezt a foglalkoztatási formát. A másik nagy buktatója az, hogy a bejelentés egyszerűnek tűnik, de sokan elkésnek vele, ami jelentős költséggel járhat, érdemes tehát időben intézkedni. 

Gyakorlati tippek az EFO-hoz

Ha lehetőséget látsz benne és szeretnél egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazni munkatársakat akkor a következő néhány egyszerű dologra érdemes figyelned:

1. Jelentsd be pontosan!

A EFO alkalmazottat telefonon keresztül, elektronikus úton vagy applikáción keresztül is be lehet jelenteni. Ügyelj arra, hogy mindig a munkakezdés előtt történjen meg a bejelentés. A NAV közleménye szerint ezt rontják el a legtöbben. A gyakorlatban már elég veszélyes dolog, néhány perccel a munkakezdés előtt próbálkozni, mert szakadozhat az internet, késlekedhet a bejelentő portál vagy a sürgés-forgásban feledésbe merülhet a bejelentés…

2. Légy biztos a munkakörben!

Nézz utána, hogy megfelelsz-e a kritériumoknak amikor EFO munkavállalót alkalmazol. Győződj meg róla, hogy szakképesítést igénylő vagy szakképesítést nem igénylő munkakörbe kerül a munkavállalód. Erre rengeteg segítséget találsz az interneten és szakmai portálokon.

3. Digitalizáld az EFO-t!

Minek a papírmunka, ha már létezik korszerű applikáció is? Egy kifejezetten erre felkészített app (például az EFO alkalmazás) elkészíti neked a bejelentéshez szükséges betöltő fájlt. Letisztult felületen látod a bejelentendő napokat, a bejelentett és nem bejelentett dolgozókat. Sőt! A jogsértés vizsgálat funkció segítségével nincs szükség többé arra, hogy a jogszabályokat bogarászd. 

Innovatív munkaerőÖsszefoglalva, az egyszerűsített foglalkoztatással úgy tudsz gyorsan munkaerő forrásokhoz jutni, hogy közben nem szakadsz bele az adminisztrációba és költséghatékony maradsz.  Ha nem szeretnél bajlódni a munkaügyi ismeretekkel csak egy gördülékeny megoldás kell, akkor használj erre is digitális megoldást, hogy egyszerűen tudd az egyszerűsített foglalkoztatottjaidat kezelni.

ügyvezető, OL Munkaidő Kft.

Erzse Tibor ismert munkaügyi szakértő, az OLM Rendszer ügyvezető igazgatója. Többezer cégnek nyújtott tanácsadást az évek folyamán, miközben a Munkaügyi Fórummal komoly szakmai közösséget hozott létre. 

Igazi innovátorként a magyar munkaügyi és HR digitalizáció egyik úttörője. Fejlesztőcsapatával megalapította az Online Munkaidő Nyilvántartó Rendszert, amely a kis- és középvállalatok számára teszi elérhetővé a munkaügyi informatikai megoldásokat, könnyen kezelhető alkalmazások formájában. Nagyvállalatok számára pedig az OLM Rendszerrel kínál HR digitalizációs eszközöket.

Olvass még a témában