Bitcoin: befektetési alternatíva vagy pénzügyi szabadság?

Bitcoin kriptovaluta

Mi az: a monetáris forradalom úttörője, a pénzügyi függetlenség megteremtője, rendbontó jellege miatt pedig a mainstream már-már egyik legkedveltebb témája? A válasz meglehetősen egyszerű, ez a kriptovaluta. Ahelyett, hogy tudomást sem vennénk a forradalmárról, a digitális fejlődés jegyében egy szakmai, mégis közérthető formában bemutatjuk a kripto-iparág jelentőségét és töretlen fejlődését.

A kriptovalutákról dióhéjban

A kriptovaluta egy decentralizált digitális eszköz, amely a blokklánc technológián alapul. A decentralizált kifejezés itt annyit takar, hogy ezen valuták (ellenben az euróval vagy az amerikai dollárral) nem rendelkeznek központi hatósággal, ami felügyelné működésüket. A kereslet és kínálat szabja meg továbbá, hogy egy valuta, például a bitcoin (BTC) mennyit ér, és a befektetők harmadik, közvetítő fél nélkül hajtják végre az ügyleteket. A kriptovaluta gerincét elképzelheted úgy, mint az internetet, ahol a számítógépek az úgynevezett internetprotokoll (IP) segítségével kommunikálnak. A blokklánc lényegesen hasonlít az IP infrastruktúrájához – különös tekintettel arra, hogy a blokkokba rendezett adatoknak nincs egyetlen tulajdonosi forrása, hiszen bárki részt vehet a tranzakciók megerősítésében. A blokkláncon tárolt adatok biztonságáért a kriptográfia felelős, melynek köszönhetően minden ügylet nyilvántartása pontos és naprakész marad.

💡 Pár tisztázni való fogalom 💡

Érdemes elhatárolni egymástól pár fogalmat, hogy jobban megértsük a kriptók világát. 

A kriptovaluta maga a decentralizált, digitális eszköz, amelynek működése nem függ semmilyen központi féltől. Bármire is használják, képes központi felügyelet, irányítás nélkül, közvetlenül a felhasználók közt működni.

Blokkláncnak, vagy angolosan blockchainnek hívjuk a technológiát, ami a kritpovatákat működteti. A blokkláncot úgy kell elképzelni, mintha lenne egy nyilvántartási rendszer, ami hitelesen, megbízhatóan és transzparensen tárolja a benne lévő információkat úgy, hogy megtartja decentralizált jellegét. Kicsit olyan, mintha az ingatlannyilvántartás nem központosított lenne, mégis megbízható és hiteles marad.

A Bitcoin az első működő kriptovaluta. Épp nemrég múlt 14 éves, 2009 január elsején indult útjára a hálózat. A Bitcoin egy decentralizált fizetési rendszer, amelyben úgy tudunk egymásnak érméket, bitcoinokat küldeni, hogy azok nem mennek át semmilyen központi, elszámoló félen, mondjuk egy bankon. Decentralizált módon működik, mégis hiteles, megbízható és transzparens marad. Érdemes azt is megjegyezni, hogy Bitcoinnak hívjuk az egész hálózatot, de bitcoinnak hívjuk az egyes érméket is, amelyek a hálózaton mozognak. A Bitcoin vagy bitcoin tehát egyszerre egy fizetési rendszer, egy technológia és egy befektetési eszköz.

És végül kriptovaluta-piacnak hívjuk azt a számos kriptovalutát, amellyel a különböző tőzsdéken kereskedni lehet. Ezek mindegyike más-más problémát old meg, más-más felhasználási területe van, ami közös bennük, az a decentralizáltság és a transzparencia.

A blokklánc az internethez hasonlóan létrehozza az adatok és információk megbízható, cenzúrázatlan, világszerte hozzáférhető hálózatát. Satoshi Nakamoto, a Bitcoin (BTC) fejlesztője ikonikus fehér könyvében a kriptovalutát egy elektronikus fizetési rendszerként definiálta, a hálózat felhasználási területe azonban az elmúlt évek során tovább bővült, és többek között egy potenciális befektetési alternatívaként, avagy digitális aranyként írta be magát a történelembe. Az elnevezés egyébként nem a véletlen műve, a Bitcoin kínálatát ugyanis az aranyhoz lehet a legjobban hasonlítani, mivel pusztán 21 millió BTC létezik.

Mire használhatod a kriptovalutát?

A Bitcoin megadta a pénzügyi függetlenséget azzal, hogy a digitális pénztárcánkat a pénzügyi intézményektől visszaadta a kezünkbe, valamint megteremtett egy olyan peer-to-peer (azaz közvetlenül felhasználók között) fizetési rendszert, ahol a tranzakcióban részt vevők a központi hatalom befolyása nélkül folytathatják le az átutalásokat. Ugyan elsőre mindez futurisztikusan hangozhat, rengeteg globális elismertséggel bíró vállalat támogatja már a Bitcoint. A legutóbbi felmérések szerint világszerte több mint 15 ezer olyan vállalat létezik, amelyek elfogadják a vezető kriptovalutát. Fizethetsz Bitcoinnal többek között a Microsoft, a PayPal, a Wikipedia, az amerikai Whole Foods és néhány helyen a McDonald’s szolgáltatásaiért és termékeiért, de a korai elfogadók táborát olyan államok (többek között El Salvador) is erősítik, ahol törvényes fizetőeszközként fogadják el a kriptovalutát. A digitális arany, nevéhez hűen, mindemellett egy hosszú távra szóló befektetési lehetőséget is kínál, amivel a kereskedők megvédhetik vagyonukat a rohamosan duzzadó inflácitótóll, passzív jövedelemre tehetnek szert, illetve diverzifikálhatják portfóliójukat.

Hazánkban is egyre növekszik a kriptovaluta elfogadóhelyek száma, például az egyik legnagyobb internetes webáruháznál, az Alza.hu-nál is fizethetünk már Bitcoinnal, de bizonyos tárhelyszolgáltatók (például a OneWeb, a Hosting55 és az Anonim domainregisztráció weboldala) is lehetővé teszik, hogy a vezető kriptovalutáidat használd a fizetésnél. Ha szórakozni mész, de éppen csak Bitcoin van nálad, akkor nyugodtan térj be a Bitcoin Bárba, vagy a Synthetis sörözőbe, ugyanis ezeken a helyeken is fizethetsz BTC-vel! Hosszú lenne még a lista, de sok szálláshelyet, utazást és egészségügyi szolgáltatásokat is fizethetünk itthon kriptovalutával.

A Bitcoin előnyei és hátrányai: megéri BTC-be fektetni?

El Salvadorban a külföldről történő hazautalások az ország GDP-jének több mint 20 százalékát teszik ki, a szolgáltatók azonban tetemes tranzakciós díjakat számítanak fel a nemzetközi átutalásokért. Az ügyletek lebonyolítása akár több napig is eltarthat, a pénzösszegek kézhez kapása sokszor fizikai jelenlétet igényel, és a helyiek több mint 70 százaléka nem rendelkezik bankszámlával. A problémák orvoslására az állam a BTC mellett tette le a voksát, és egy évvel ezelőtt hivatalos fizetőeszközzé nyilvánította a kriptovalutát. A

Bitcoin ugyanis határokon átnyúló, gyors, biztonságos és olcsó fizetéseket tesz lehetővé, használata közben pedig nincs szükség sem banki intézményekre, sem személyes jelenlétre.

A hagyományos banki rendszerrel ellentétben a kriptovaluták esetében az összes tranzakció nyilvánosan megtekinthető, a rendszer ugyanis pszeudonim. Mindez annyit takar, hogy az ügyleteknek ugyan van egy azonosítója a blokkláncon, de az nem tartalmaz semmilyen konkrét információt a BTC címhez tartozó tulajdonosról. A kriptopiac ugyanakkor közismerten hajlamos a drámai árfolyam-ingadozásokra, s bár a gyors nyereségszerzés lehetősége vonzó lehet az új befektetők számára, a magas volatilitás és a medvepiac beköszönte (amikor legalább két hónapig egy piac legalább 20%-kal esik) tetemes összegű veszteségekkel is járhat.

A különbség a Bitcoin és a többi kriptovaluta közt

A Bitcoin, mint az első generációs kriptovaluta, igazából egy dologra jó: érméket tudunk egymásnak decentraliztált módon küldeni, azaz fizetési rendszerként működik. A Bitcoin utáni második legismertebb és második legnagyobb piaci kapitalizációval bíró valuta, az Ethereum második generációs valuta, annyival tud többet, hogy okosszerződéseket kezel. Az okosszerződés egy olyan szerződés, amit a blokkláncba rögzítenek, így annak feltételei megmásíthatatlanok és megszeghetetlenek lesznek. Ha a blokkláncba rögzített szerződéses feltétel teljesül, akkor szerződés szerinti ether érmék jóváírásra kerülnek, a rendszerben nincs benne a csalás lehetősége. A piacon lévő legtöbb kripovaluta második generációs.

Ehhez képest a harmadik generációs valuták, mint a Solana vagy a Cardano az első két generáció stabilitási és skálázási problémáit igyekeznek megoldani, hogy a hálózat tranzakció a lehető legnagyobb mennyiségben és leggyorsabban menjenek végbe. 

Hogyan tudsz Bitcoint vásárolni?

Bitcoint vásárolhatsz kriptovaluta tőzsdéktől, magánszemélytől vagy közvetlenül a piactól. Magyarországon például a CoinCash kriptovaluta váltó weboldalán keresztül is tudsz kereskedni, ahol több mint 120 kriptovaluta közül válogathatsz. Amennyiben az online váltást választod, banki utalással tudod rendezni a megrendelésed kifizetését. Abban az esetben viszont, ha a készpénzt jobban preferálod, Budapesten és vidéken elérhető Bitcoin ATM-jeink kifejezetten egyszerű és gyors alternatívát tud nyújtani a kriptovalutát vásárlásához vagy eladáshoz.

A Bitcoin alapvetően egy alternatív pénzügyi rendszer, amelyet részben a blokklánc technológia, részben pedig egy olyan közösség támogat, akik hajlandóak küzdeni a pénzügyi függetlenségért és hisznek abban a vízióban, amelyet Satoshi Nakamoto 13 évvel ezelőtt megalkotott. Az iparágra vonatkozó szabályozások már készülőben vannak, melynek következtében a tradicionális pénzügyi intézmények számára is megnyílik a kriptovaluták világa által ígért decentralizált, független pénzügyi elszámoló hálózathoz való hozzáférés és ezzel még több emberhez juthat el az új technológia.

CEO, Co-Founder
CoinCash & MrCoin

Magyarország vezető kriptovaluta váltója, a CoinCash & MrCoin ügyvezetője és társalapítója, a hazai blokklánc és kriptovaluta ökoszisztéma egyik legismertebb szakembere. 2017-ben alapította meg a CoinCash-t, előtte nagyvállalatoknál tevékenykedett marketing és innovációs, valamint digitális együttműködésekért felelős vezetőként.

Olvass még a témában