Adószám kontroll

Adószám kontroll

A számlázás végtelen para, de lassan oldódik a feszültség, hiszen mindenki számlázóprogramot használ, így pontosabb, jobb számlák készülnek. Az elméletre az elmúlt egy év online számla adatai némiképp rácáfolnak, főleg, ha az adatközlés egyik biztos pontjára, az adószámra gondolunk. A legtöbb rendszer esetében, ahogy a nevet kezdjük gépelni, úgy ajánlja fel a lehetséges partnert, partnereket. A legtöbb esetben ez megfelelő, de ha partnerünk a Kovács és Társa, akkor simán melléfoghatunk. És még a csoportosáfa-alanyok hányattatott sorsáról nem is beszéltünk…

Keresem, keresem…

Számlakiállítóként milyen lehetőségeink vannak?

Természetesen a NAV-hoz fogunk fordulni 😉

Gondolom, azzal nem árulok el újdonságot, hogy az adóhivatal több ingyenes adatbázist üzemeltet, ahol az adózókról lehet adatokat lekérdezni. Ezek közül legtöbbször az áfaalanyok lekérdezését szoktuk használni. A hasznossága vitathatatlan, hiszen az adatbázis közhiteles nyilvántartásnak minősül. A nem túl bonyolult felületen nemcsak az adószám ismeretében, de név vagy névtöredék rendelkezésre állása esetén is hozzájuthatunk az adatokhoz. Fontos, hogy adatbázis lekérdezése nemcsak a név és az adózó megtekintésére használható, hanem további fontos információkat is tartalmaz. Így megismerhető a bejelentett dolgozók létszáma (persze, nem minden jogviszony tekintetében), és az adóhatóságnál meglévő cím adatok is. Külön öröm, hogy itt elérhetőek a speciális áfabesorolás adatai is. Így, ha partnerünk pénzforgalmi áfa alanya, esetleg ingatlant bérlünk vagy vásárolunk tőle, érdemes megnézni, hogy ezekre a tevékenységekre rendelkezik-e külön áfa bejelentkezéssel.

Ugyancsak fontos adatbázis a csoportos áfa alanyok nyilvántartása. Aki vállalkozóként nem találkozott ezzel az állatfajjal, röviden annyit, hogy itt több kapcsolt vállalkozás közösen számol el az áfa adónem tekintetében, amire vonatkozóan egy speciális adószámmal is rendelkeznek. Ezt nemcsak ők kötelesek feltüntetni a kiadott számlán (kivéve a MOL, aki ezt a benzinkúton kiadott “kutyanyelvein” még mindig nem tünteti fel), de a befogadott számláikon is ennek kell szerepelnie. A NAV ennél az adatbázisnál is a szokásos keresési lehetőségeket biztosítja, tehát névre vagy adószámra tudunk keresni. Fontos, hogy a megnevezés esetében nemcsak a csoportra, de a csoport tagra is működik a keresés, így ha csak azt látjuk, hogy egy partnerünk adószámának 9. számjegye 4, az ő adataival is kideríthető az áfa-csoport neve és adószáma. 

Adószám a számlán

Remélem mindenki megtanulta, hogy tavaly július 1-től minden, adóalanynak kiállított számlán fel kell tüntetni a vevői adószámát. Ha ti is benne vagytok, akkor árnyaljuk a képet. Mikor kell a teljes adószámot, mikor csak a törzsszámot és milyen esetekben nem kell feltüntetni egyik adatot sem?

Az áfatörvény 169. § tételesen felsorolja, hogy milyen adatokat kötelező feltüntetni a számla kiállítása során. Mi most ebből a rengetegből kizárólag a vevő adószámhoz kapcsolódó előírásokkal foglalkozunk.

  • A teljes adószámot kell feltüntetni a számlán, ha az adó fizetésére a vevő kötelezett. Ilyen ügyletnek minősül a fordított áfás termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás. Tipikusan ilyen az építőipari szolgáltatás némely esetben, valamint egyes acélipari és mezőgazdasági termék értékesítése.
  • A közösségi adószámot kell feltüntetni a számlán, ha adómentes közösségi termékértékesítésről beszélünk. Akkor adómentes a közösségi termékértékesítés, ha Magyarországról az unió másik tagállamába történik az értékesítés, a vevő adóalany és abban a tagállamban rendelkezik adószámmal, ahová az értékesítés történt.
  • Az adószám első nyolc számjegyét (törzsszámot) kell feltüntetni a számlán, ha egyenes adózás alá tartozó ügylet valósul meg, a vevő adószámmal rendelkező adóalany.
  • A csoportazonosító szám első nyolc számjegyét kell feltüntetni a számlán, ha a vevő csoportos áfa adóalany. Figyelem, ha a csoport bármely tagjának kell is számláznunk, a számlára a csoport azonosítója (adószáma) kerül, nem a csoporttagé. 
  • Fontos, hogy van olyan, magyar adószámmal rendelkező adóalany, aki az általa kiállított számlákon nem tünteti fel a vevő adószámát. Ezek az áfaregisztrációval rendelkezők. Ők jellemzően egy-egy ügyletükhöz adószámot igényelnek az adóhatóságtól, de magyarországi székhellyel, telephellyel, fiókteleppel nem rendelkeznek.

A számlázási adatok helyessége szinte az első követelmény, amelynek az általunk kiállított bizonylatoknak meg kell felelnie. Ugye elsősorban a bosszúság, kényelmetlenség, ami a hibákkal együtt jár, de a folyamatos tévedés nemcsak ügyfelünk figyelmét kelti fel… Ezért a digitális megoldások ide, számlázóprogramok által épített adatbázisok oda, használjuk a hatóság által biztosított lehetőségeket szerződéskötés, számlázás előtt.

Ezek a következők:

Természetesen a NAV oldalai mellett (ahol a példaként kiragadott lehetőségek mellett további adatbázisok is elérhetőek), az Igazságügyi Minisztérium (e-cegjegyzek.hu/?cegkereses és e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap), a Bíróság (https://e-ugyintezes.birosag.hu/e-ceg-betekintes) oldalaink is elérhetőek közhiteles nyilvántartások, amit érdemes forgatni.

ADÓCAMPUS, PROJECT MANAGER

Zádori Jácint a népszerű Könyvelői Kihívások Facebook-csoport életre hívója. “Azon dolgozom, hogy más is elfogadja, hogy a szakmánk fancy és jó könyvelőnek lenni.”

Olvass még a témában