A KKV fintech legújabb fejlesztései – Hogyan alakítják a vállalkozásoknak szánt fintech innovációk a világot

KKV-fintech

Idén ősszel az általunk már több mint hét éve elindított Fintech Meetuppal egy olyan témában szerveztünk kerekasztal-beszélgetést, amely eddig még soha nem volt górcső alatt a rendezvényeinken. A téma a kis- és középvállalkozás szektort célzó pénzügyi technológiai megoldásokra fókuszált, így panelbeszélgetésünket “A KKV fintech legújabb fejlesztései – Hogyan alakítják a vállalkozásoknak szánt fintech innovációk a világot” címmel hirdettük meg. Az esemény moderátoraként és társszervezőjeként szeretném itt is megosztani annak legfontosabb üzeneteit, hogy saját cégedbe is bevihesd a friss fintech-trendeket.

Jó hangulatú beszélgetés

A panel résztvevői kivételesen mind hazai fintech cégek vezetői voltak, így kifejezetten mélyre tudtunk ásni a magyar helyzetben. Eljött hozzánk:

  • Badinszky Bence, a Payee társalapítója, akik megoldásukkal a lejárt kintlévőségek behajtását automatizálják
  • Kristó Zoltán, a Riport Applications ügyvezetője, akik több KKV fintech megoldás között a költségnyilvántartó QUiCK app elkészítői is
  • Szenttamási Norbert, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője, aki korábban a Budapest Bank által életre hívott innovatív KKV megoldás, a BUPA vezetője volt

Valamennyi résztvevő más-más szeletét fedte le a KKV szegmens igényeinek, emiatt várható volt egy könnyedebb, a közvetlen versenytársi vitáktól mentes beszélgetés. A téma kifejezetten közel áll hozzám is, 2016-ban kezdtem el dolgozni az OTP Csoport által elindított felhőalapú KKV banki alkalmazáson, az eBIZ-en, ahol pénzügyi és stratégiai vezető voltam két és fél éven keresztül.

Az állandó mozgatórugó: a szabályozási környezet

A fintech szektorban megszokott kihívás a szabályozásoknak való megfelelési kényszer, illetve az új belépők irányába rengeteg változást hozott az elmúlt időszakban a PSD2 is. Itthon elég egyértelműen elmaradnak a PSD2-höz fűzött várakozások. Szenttamási Norbert kiemelte, hogy habár a Számlázz.hu elsők között váltotta ki az AISP licenszét, amellyel a banki adatokat a számlázószolgáltatásukkal összekötő autokassza megoldásukat teszik univerzálissá valamennyi banknál a pénzügyeit intéző KKV esetében, továbbra sem elérhető minden nagybankkal az összekapcsolás, holott már törvényileg kötelezve vannak erre.

Ennél is nagyobb kihívások elé állította a KKV megoldásokat kínáló fintecheket a 2022. július 12-én kivételes eljárásban elfogadott új KATA törvény, amely extrém gyorsasággal vezetett ki egy tipikusan egyéni vállalkozók által használt adónemet, amely egy meghatározó ügyfélszegmenst érintett. Kristó Zoltánék megoldása, az autokata egy automatikus könyvelési megoldást adott ezeknek a vállalkozóknak, a szolgáltatást a megváltozott helyzet miatt le kellett állítani.
Vannak azért a másik oldalon kifejezetten értékes változások is, amelyek előrehozták a hazai vállalkozói szektor digitális átállását, különösen a törvényhozás által két lépcsőben bevezetett, a NAV irányába kötelező online számlaadatok küldését szolgáló változások. 2018 közepén még bizonyos ÁFA értékhatárhoz köthető szintig, majd 2021 elejétől valamennyi számlaadat jelentése kötelező lett. Erre a számlázóprogramok automatizált megoldást nyújtanak, illetve a NAV saját számlázótermékével is belépett erre a piacra. Meghatározó az Azonnali Fizetési Rendszer bevezetése is, ugyanis létrejött egy új pénzügyi tranzakció, a fizetési kérelem is, amely esetében a kedvezményezett kérelmezheti egy megadott összeg átutalását az utaló féltől. A Számlázz.hu vezetője megjegyezte, hogy maga a számla is a legrégebbi eszköze a fizetési kérelemnek. Szerintem továbbra is logikus lépés a fizetési kérelem egyidejű küldése.

Core kompetencia az ügyfélkutatás és a szoftverfejlesztés?

A beszélgetés során Kristó Zoltán külön kiemelte, hogy mind az ügyfélkutatás, mind a szoftverfejlesztés során külsős cégek közreműködésével dobták piacra termékeiket. Mivel ez egy erős üzenet, különösen az ügyfélélmény kutatás relációjában, megkérdeztem a többi beszélgetőpartneremet is, ők ezt hogyan látják. Norbert a Számlázz.hu oldalán termékfejlesztési vezetőként megszólítva érezte magát és megosztotta, hogy olyan robusztus termék esetében, mint amilyen az övék, core kompetenciának érzi az ügyfélkutatást, esetükben elsődlegesen házon belüli szakértőkkel dolgoznak ezen. Badinszky Bencéék is dolgoznak szabadúszóval az ügyfélkutatási és a design oldalon, de a technológia megvalósítást a saját szoftverfejlesztőikkel viszik véghez.

A kulcs az együttműködésben rejlik

A panelbeszélgetés résztvevőinek kifejezetten jó tapasztalataik vannak az iparági szereplők közötti együttműködésekkel: a Payee, a QUiCK és a Számlázz.hu is partnerei egymásnak. A hosszútávi együttműködéseket pedig általában segíthetik az érintett bankok és fintech-ek közötti személyi változások. Hat-hét évvel ezelőtt általános jelenség volt az inkumbens bankok és az új belépők közötti versengés. Annak idején erősen kritizáltam a Portfolio.hu újságíróját, amikor lehoztak egy cikket a fintech iparágról az alábbi címmel: “Menőnek tűnnek, milliárdokat költenek rá, aztán szinte senki sem használja őket”. Emlékszem olyan kijelentésekre is a másik oldalról, hogy a fintechek pár év alatt elveszik a bankok kenyerét. Ma már eltűnőben van a feszültség, fintecheknél dolgozó vezetők ülnek át banki székekbe és fordítva. Szenttamási Norbert esete a legjobb példa erre, aki eddigi pályája java részét a bankszektorban töltötte, majd végül a Számlázz.hu termékfejlesztési vezetője lett.

A Fintech meetup következő állomása

A rendzvénysorozatban közel havi rendszerességgel nyitunk ki egy-egy témát szakértők bevonásával. Következő állomás november 9-én a Kockázati Tőkebefektetések alakulása lesz a válság alatt. Csatlakozz a csoporthoz, hogy értesítést kapj a rendezvényekről!


Sprintform, vezető

Berczeli András (moderátor) a Sprintform vezetője, korábban az OTP által alapított eBIZ egyik vezetője, ahol szakmai felügyelete alatt készült a régió első felhőalapú banki háttérrendszerre épülő fintech alkalmazása. A Sprintform elsősorban fintech és pénzügyi szolgáltatások vonalán működő cégeknek nyújt egyedi szoftverfejlesztési megoldásokat.

Olvass még a témában