Versenyezzünk az „alsógatya, fotel” munkakörülményekkel?

Home Office

Még sehol sem volt a COVID, talán csak a vuhani denevérek beszélgettek róla ultrahangon, és még a laposföldhívők gyáraiban sem kezdték el a vakcinákhoz gyártani az 5G csipeket, amikor egy menedzsment megbeszélésen a „hómofisz” kérdés felmerült nálunk. Egy nagyon okos vezetőtársunk azt mondta, hogy nem kötelezővé kell tenni az irodába járást, hanem vonzóvá”.

Ezzel nagyjából le is lőttem a poént, hogy mi is a Számlázz.hu megoldása arra a dilemmára, amellyel ma a világon nagyon sok cégvezető küzd: mi legyen? Legyen kötelező az irodába járás? Kizárólag otthonról dolgozzanak a kollégák? Legyen a kettő valamilyen keveréke a megoldás? És mivel tavaly óta sok minden történt, újabb kérdések is felszínre törtek a járvány által terhelt időszakban. 

 Ez egy olyan egyenlet, aminek nincs egyetlen jó megoldása.

Egyedül nem is megy?

Lelkes sci-fi rajongóként a következő történet jut erről eszembe. Asimov egyik regényében a főhős bolygóról bolygóra utazik valamilyen – számunkra most lényegtelen – okból. A meglátogatott bolygóknak különböző a társadalmi berendezkedésük. Az egyik egy olyan bolygó, ahol nagyon kevesen, mindössze pár ezren laknak. A munkát robotok végzik, és egy-egy embernek hatalmas birtokai vannak. Az évszázadok során az emberek – a nagy távolságok miatt – annyira ritkán találkoztak, hogy elkezdtek elidegenedni egymástól. Egy idő után már furának, aztán később egyenesen visszataszítónak számított egy másik ember fizikai közelsége. Nem is találkoztak fizikailag, csak online érintkeztek, el sem tudtak volna viselni egy másik embert a közvetlen közelükben. De nem igazán vágytak már az online együttlétre sem, nemhogy a fizikaira. Ismerős valahonnan?

Akár bevalljuk magunknak, akár nem, így vagy úgy mindannyiunkra hat az irodai együttlét hiánya. Persze az otthoni munkavégzésnek egy csomó előnye is van: megspóroljuk az utazás idejét, akad, aki tényleg hatékonyabban dolgozik egymaga a besötétített szobában, és még számos érvet felhozhatnánk, amit innen-onnan hallottunk. Az biztos, hogy a pandémia másfél éve alatt elszoktunk egy kicsit egymástól. Ha találkozunk, nem annyira gördülékenyek a beszélgetések, mint korábban. A magam részéről teljesen biztos vagyok abban is, hogy attól, hogy néhányan otthon hatékonyabbnak érzik magukat, a legtöbb cég összességében nem hatékonyabb.

Szóval a dilemma adott. Visszatérni vagy sem? Kötelezővé tenni a bejárást, vállalva annak a kockázatát, hogy néhányan emiatt esetleg váltanak, és olyan munkahelyet keresnek, ahova egyáltalán nem kell bemenni? Vagy ráhagyni a munkatársakra, hátha pont egyformán ébred fel mindenkiben a vágy, hogy együtt legyen a többiekkel?

Nem gondolom, hogy létezik általánosan jó válasz. Minden cégnek a saját válaszát kell megtalálnia. A miénk ez: ne kötelező legyen az irodába járás, hanem vonzó. Mondjuk az sem baj, ha covidtól függetlenül vonzó az irodába járás, és nem kötelező. 🙂 

Mint a mágnes…

Na jó, de hogyan tegyük vonzóvá a bejárást? Nincs jó hírem: erre sincs általános válasz. Mi arra törekszünk, hogy az irodánk egy olyan hellyé váljon, amely inkább egy közösségi találkahely, ahol jó kávé mellett inspiráló szakmai beszélgetéseket lehet folytatni. Ahol nem azt érzed, hogy bejöttél a hivatalba, hanem azt, hogy egy kicsit itt is „otthon vagyok”. Ahol együtt étkezhetsz a többiekkel, ahol mászkálhatsz zokniban, és ahol akár fotelben ülve is dolgozhatsz, nemcsak az asztalodnál. De ezek csak a külsőségek. A belső tartalmat együtt kell megteremtenünk. Kifejezni azt, hogy tényleg örülünk a másiknak, és ezt ki is mondani. Olyan környezetet létrehozni, ahol a munka élménnyé válik. De legalábbis több pozitív impulzus ér, mintha csak otthon ülnénk.

Optimista vagyok, de nem naiv. Biztos, hogy lesznek, akik nehezebben veszik a visszatérést. De nekik is örülünk, bármikor jönnek is az irodába. És tudom, hogy a Számlázz.hu minden vezetője azon fog dolgozni, hogy minden munkatársunk számára vonzó legyen a bejárás.

Az mindenesetre biztos, hogy a digitalizáció megnyitotta a lehetőségeket, szabadon választhatunk, agilisen dönthetünk. A rugalmasság ugyanis most már tudjuk, kincset ér. Azáltal, hogy a felhőben tároljuk adatainkat, anyagainkat, automatizmusokat építünk be a munkafolyamatokba, akár otthonról, akár az irodából, akár egy kávézóból el tudjuk látni a feladatainkat, legalábbis azok nagy részét.

Mégis pár év múlva valószínűleg nem a home office lesz vonzó, mert már nem kuriózum. Sokan vágynak majd arra, hogy reggel szépen felöltözhessenek, elhagyhassák barlangjukat, és bemehessenek a menő irodába, ahol találkozhatnak a menő csapatukkal. És ahonnan ugyanolyan jól használhatják a menő digitális megoldásokat, mint otthonról.

Ti hogyan döntötök? Vissza szeretnétek térni a pandémia előtti gyakorlathoz? Esetleg csak digitálisan lesztek jelen egymás hétköznapjaiban? Váltotok kisebb irodára, mert nem jártok be annyit, vagy nagyobbra, hogy lehessen családdal is jönni? 🙂 

SZÁMLÁZZ.HU, ügyvezető

Ángyán Balázs a Számlázz.hu ügyvezetői feladatait látja el, digitalizációval foglalkozó PARK-cikkei gondolatébresztőnek és szemléletformáló céllal születnek.

Olvass még a témában