Számlázz.hu PARK: ék-egyszerűségtől az ökoszisztémáig

Mi a Számlázz.hu PARK

Ék-egyszerűségű számlázás: a Számlázz.hu mindig is erre fókuszált, ám a rendszer mégis egyre összetettebb. A gépház mélyén 16 éve folyamatos a fejlesztés, és körülbelül 4 éve már külső partnerek megoldásai is kapcsolódnak a rendszerhez, miközben a felhasználók igényei is egyre komplexebbek. Ez vezetett oda, hogy rájöttünk, ez már valami más – a Számlázz.hu többé nem egyszerű számlázó-rendszer, hanem valami, ami ennél több. Ezt nevezzük most Számlázz.hu PARK-nak. De pontosan mi is ez?

Körülbelül 10 év után, a 2010-es évek második felében kezdtük felismerni, hogy amit kezdetben mindenki – minket is beleértve – csak egy online számlázóprogramnak gondolt, az fokozatosan valami mássá vált. Az első erős jelzést az adta, hogy észrevettük, nagyon sokszor az ügyfeleink vevője is Számlázz.hu felhasználó. Ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy ‘17 végén bevezettük az új előfizetési csomagjainkat, bennük két olyan szolgáltatással, amelyek évekkel előzték meg a piacot. Az egyik a direkt számlázás, aminek eredményeként a #profi csomaggal rendelkező ügyfelek a saját számlázó-fiókjukban látták azokat a bejövő számlákat, amelyeket más Számlázz.hu-s ügyfelek állítottak ki számukra. Ez mostanra, a NAV-integrációval teljesedett ki: már minden belföldi adóalanytól származó bejövő számlát láthatok a saját fiókomban. A másik, akkor indult forradalmi megoldásunk az autokassza, az elsőként a MagNet Bankkal megvalósított, azóta egyre több banknál elérhető bankszámla-integráció, amivel automatizáltunk egy korábban elképesztően munkaigényes, rengeteg hibával járó munkafolyamatot, a számlák és a bankszámla ún. összepontozását.

E fenti két funkció már egyértelműen nem számlázó-program funkció, hanem olyasmik, amik a számlázáshoz kapcsolódó folyamatok irányába nyúlnak ki – ahogy a Számlázz.hu sok más funkciója és szolgáltatása is, a már ősidők óta létező Számla Agent-től a könyvelői adatkapcsolatig vagy az autokatáig.

Mindezek nyomán 2021-től úgy pontosítottuk a cég vízióját, hogy a Számlázz.hu nem egyszerűen egy online számlázó, hanem egy számlázási infrastruktúra, amiben a felhasználók számlákat állítanak elő, fogadnak be, mozgatnak és kezelnek.

A Számlázz.hu PARK-osítása

A Számlázz.hu története során többször felmerültek olyan lehetséges fejlesztési irányok, amik túllépnek egy számlázó keretein és a komplexebb ügyviteli rendszerek irányába mutatnak. Gondolkodtunk CRM, készletkezelés, szerződéskezelés és más hasonló funkciókon, de ezeket a lehetséges irányokat megvizsgálva mindig arra jutottunk, maradunk a fókusznál és inkább megnyitjuk a rendszerünket azok előtt, akik ilyeneket fejlesztenek.

Idővel látnunk kellett, hogy mi hiába gondolkodunk így, ha ezzel egyedül vagyunk. Ennek a piacnak a szereplői többségében 15-20 éves, vagy annál is régebbi cégek, akik épp csak kacsintgatni kezdtek a felhő-alapú rendszerek, vagy a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) irányába; az meg pláne messze állt a gondolkodásuktól, hogy a számukra pontenciális versenytársnak tűnő Számlázz.hu-val együttműködjenek. Az volt tehát a kérdés, mit tehetünk annak érdekében, hogy legyenek olyan integrált szolgáltatások, amik kihasználják a Számlázz.hu instrastrukturális képességeit és előnyeit. Ezért elkezdtünk olyan partnereket keresni, akik eleve egy pályán mozogtak velünk, azaz felhőben és SaaS-ben gondolkodtak. Így találtunk rá arra a három cégre, akik jelenleg a Számlázz.hu-ra mint számlázási infrastruktúrára épülő szolgáltatásokat nyújtják, és így kezdett el létrejönni az erre az infrastruktúrára épülő ökoszisztéma, amit ma Számlázz.hu PARK-nak hívunk. Pontosabban ennek az ökoszisztémának két szintje van: a belső kör, ami az integrált szereplőkből áll, valamint egy tágabb, kapcsolódó szolgáltatásokból álló kör.

1. Integrált szolgáltatások

A Számlázz.hu PARK belső köréhez tartozó vállalkozások szoros integrációval, közös értékesítéssel adnak a Számlázz.hu-s ügyfeleknek a számlázáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat. Ezek

2. Kapcsolódó szolgáltatások

Az infrastruktúrát használó, ahhoz lazán kapcsolódó további szereplők, attól függetlenül, hogy nincs a szolgáltatásokra, árazásra és értékesítésre kiterjedt integráció köztük és a Számlázz.hu közt, az ökoszisztémának ugyanúgy részei. Ide tartoznak:

  • mindazok a bankok, amelyek “autokasszáznak”, tehát az autokasszán keresztül működik a számla-szinkronizáció
  • azok a könyvelési szoftverek, amelyek az online könyvelői integráción keresztül kapják meg az ügyfelektől a könyvelési adatokat (melyek körébe a NAV-integrációnak köszönhetően ma már beletartozik az összes kimenő és bejövő számla is, illetve az autokasszának köszönhetően a banki adatok is)
  • a webshopok és egyéb értékesítést végző rendszerek, amelyek ezt az ökoszisztémát használják számla- és akár nyugta-kibocsátásra, legyenek online, vagy offline szolgáltatók (mint pl. az olyan speciális szolgáltatásainkat használó ügyfelek, mint amilyen a megbízott számlakibocsátás, vagy az önszámlázás: a Jegy.hu, a NetPincér, a Szállás.hu, vagy a Bolt esetében egy komplett partneri hálózatot látunk el, nagyon magas szinten automatizálva a felek egymás közötti elszámolását)
  • az online fizetési szolgáltatók (a Simple-től a PayPal-ig), akik szolgáltatásain keresztül egy kattintással ki lehet fizetni a Számlázz.hu-val készített számlákat.

Alapkérdés: hogy lehet ide bekerülni? 

Az elmúlt évek során ahogy nőtt a Számlázz.hu felhasználói bázsia, egyre több, főleg online szolgáltatásokkal foglalkozó cég jelentkezett együttműködési szándékkal. A PARK egyik fő célja éppen az, hogy ezeket az együttműködési lehetőségeket intézményesítse.

1. Kapcsolódás API-val

Kezdjük a legfelső szinttel, a Számlázz.hu-hoz kapcsolódó szolgáltatásokkal. Ezekhez a legegyszerűbb csatlakozni, akár úgy is, hogy arról a Számlázz.hu lényegében nem is tud. A Számla Agenthez és a könyvelőrendszerek integrációjához nyilvános API-k állnak rendelkezésre, részletes fejlesztői dokumentációval. Az ezekhez való kapcsolódásnak csak technológiai feltételei vannak, nem szükséges az engedélyünket kérni.

Az Autokassza esetében fordított a helyzet, ott a Számlázz.hu-nak kell csatlakoznia a bankokhoz. Ennek két feltétele van: az MNB által kiadott és felügyelt AISP engedély, amellyel a Számlázz.hu 2019 novembere óta rendelkezik, illetve a bankok által biztosított openAPI. Sajnos ez utóbbi körül vannak komoly problémák, a bankok nem túl lelkesek a PSD2-vel életbe lépett kötelezettségeik betartásában, sok openAPI nem működik megfelelően, különféle nehezítő korlátozások vannak beépítve. A bankok elsősorban veszélyt és nem lehetőséget látnak a nyílt bankolásban, pedig józan ésszel végiggondolva minden digitális szolgáltatásban érdekelt, releváns szereplő számára magától értetődőnek kéne lennie, hogy részévé váljon a legnagyobb hazai digitális ökoszisztémának, amit a magyarországi vállalkozások több mint 60%-a használ.

2. #profi fiók

Azon túl, hogy lassan félmillióan használnak Számlázz.hu-t, szinte biztosan kijelenthetjük, hogy gyakorlatilag nincs, vagy legfeljebb néhány tucat olyan magyarországi vállalkozás van, amelyik ne kapna számlát Számlázz.hu-s ügyféltől.

Márpedig attól függetlenül, hogy milyen rendszert használ számlázásra, minél több Számlázz.hu-s beszállítója van egy vállalkozásnak, annál biztosabb, hogy neki magának is megéri az ökoszisztéma részévé válni. Ehhez nem kell átállítani a számlázást Számlázz.hu-ra! Elég regisztrálni egy #profi fiókot, bekapcsolni a NAV-integrációt, és ettől kezdve a vállalkozás összes kimenő, és belföldi adóalanyoktól származó bejövő számlája ott lesz egy helyen, digitális adattartalommal és a Számlázz.hu-s számlák esetében számlaképpel együtt. Ha ehhez még egy autokassza is társul, akkor ráadásként a teljes banki számlaforgalom összepontozása is megtörténik, automatikusan. Utána aztán ez a vállalkozás ezeket az adatokat – szintén az ökoszisztémába tartozó rendszerek valamelyikét használva – szinkronizálni tudja a saját ügyviteli vagy könyvelési rendszerébe. Mindezt havi nettó 1990 Ft-ért!

3. Teljes integráció

Folyamatosan keresünk olyan szolgáltatásokat, amelyek integrációjával jelentős értéket tudunk teremteni a Számlázz.hu felhasználóinak. A teljes integráció viszont már elég komoly feladat üzleti és informatikai szempontból is. Üzleti szempontból azért, mert az integráció a közös értékesítés miatt nagyon jelentős növekedési potenciált jelent a csatlakozóknak, ennek feltételeit csak hosszas tárgyalások során lehet mindkét fél számára előnyösen kidolgozni. Informatikailag pedig azért, mert a felhasználók számára magától értetődővé és egyszerűen használhatóvá kell tenni a rendszerek közötti átjárást (SSO), illetve automatizálni az adatáramlást. Csak egy példát mondok: ha valaki belép a Számlázz.hu-ba és ott mondjuk sztornózik egy olyan számlát, ami már átkerült a SMARTBooks-ba, akkor minden ezzel kapcsolatos műveletet automatikusan el kell végezni a SMARTBooks rendszerében is, hogy az ügyfélnek ezzel már ne legyen semmi dolga!

Nem véletlen, hogy eddig csak három olyan partnerünk van, akik integráltan nyújtanak szolgáltatást a PARK-on belül, de már előkészületben vannak az újabb integrációk is, amikkel tovább könnyítjük majd felhasználók életét.

A Számlázz.hu PARK úgy “működik”, mint egy autópálya: az úthálózat (az online számlázó) csak az alapja. Hozzáadott értékét pedig mindaz növeli, ami a hálózaton zajlik: benzinkutak minden extra szolgáltatással a pálya mindkét oldalán, buszpályaudvarok az üzemeltető társasággal együtt a pálya minden végén, és persze a sok autó, ami mindezt használja. A PARK esetében ez a teljes hazai gazdaság.

Smart Commerce Consulting, Partner, vezető tanácsadó

25 éve foglalkozom az internettel, 20 éve az e-kereskedelemmel, digitális gazdasággal, 10 éve a Számlázz.hu-val. Számomra a digitalizáció a tervezhetőséget, mérhetőséget és ellenőrizhetőséget jelenti, egy olyan átlátható világot, ahol a teljesítmény és eredmény szorosan összefügg, nyerni csak tisztességesen lehet. Adatokkal és számokkal foglalkozom, emberekkel és embereknek dolgozom. Pénz helyett összefüggéseket keresek. A profit helyett az értékteremtésben hiszek: profit csak hozzáadott-értékből termelhető fenntartható módon.

Olvass még a témában