Számlával vagy számla nélkül?

számla

Egyértelműen számlával 🙂 De ilyen könnyen nem ússzátok meg ezt a bejegyzést.
Biztos sokatoknak ismerős ez a kérdés, amit a szakember az elvégzett munka árának megállapításakor feltesz. De miért is olcsóbb egy szolgáltatás számla nélkül és vajon megéri ez bármelyik félnek is? Ha megérné is, vajon miért nem?

Nem mondom, annak is megvan a hangulata, amikor az ember lánya/fia kimegy a piacra (főleg a bolhára), és az eladóval folytatott hosszas beszélgetés után lealkudja a termék árát. Az arab kultúrában egyenesen kötelező ez a szokás, ami az európai emberek számára elsőre furcsa, szokatlan és kényelmetlen helyzeteket teremthet, de hamar rá lehet érezni az ízére, hiszen ez nem is a termékről, sokkal inkább a kapcsolatteremtésről, a kommunikációról szól. Nem így a szolgáltatás igénybevételekor. Ahol egészen egyszerűen azért vehetünk igénybe olcsóbban egy szolgáltatást, mert nem kérünk róla számlát.

Miért olcsóbb számla nélkül?

A legtöbb esetben a vállalkozó 5-25% kedvezményt ad, amennyiben nem kérünk számlát.
Ez az áfával csökkentett árat jelenti, és elég jelentős ahhoz, hogy a végső felhasználó, a fogyasztó megörüljön a lehetőségnek, és elfogadja a „kedvezményes” árat. Vannak vállalkozások, akik áfamentesen nyújthatják szolgáltatásukat – jellemzően alanyi mentesen –, nekik azért érheti meg számla nélkül szolgáltatást nyújtani, mert ezzel nem csökkentik az éves keretüket. Pályafutásom során olyan kiváló szakemberrel is találkoztam, akinek nem volt vállalkozása, amolyan hobbiból végzett felújítási munkákat – köznyelvben ezt hívjuk fusizásnak. Ha viszont valaki jól dolgozik a szakmájában, akkor hamar elterjed a híre a faluban. A megnövekedett munkával a lelkiismeretfurdalás is nő, amit a törvény kijátszása miatt érez. Ekkor elkezd gondolkodni vállalkozás indításán, de az már egy következő cikkért kiált (vagy nézd meg róla a Számlázz.hu Akadémia epizódot), hogyan is fogjon bele mindebbe.
Apropó vállalkozás, azon gondolkodtatok már, hogy vállalkozóként miért kérünk mindenről számlát? Hát persze, elszámoljuk költségként, sok esetben továbbszámlázzuk, beépítjük az általunk nyújtott szolgáltatás, termék árába.

Miért is fontos dokumentuma az elvégzett munkának a számla?

Fogyasztói oldalról vizsgálva elsőre nehezen tudnánk mellette érveket felsorolni, de ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor azért találunk. Ami talán a leglényegesebb a szolgáltatást igénybe vevő oldaláról vizsgálva, hogy egy esetleges reklamáció során a számla egyfajta szerződésként is funkcionál a fogyasztó és a vállalkozó között. Ha tehát nem rendelkezünk számlával és egyéb módon (levelezés, banki utalás) sem tudjuk bizonyítani, hogy a szolgáltatást kitől és mikor vettük igénybe, akkor fogyasztói jogainkkal sem tudunk élni, és reklamáció esetén nem fogunk tudni érdemi segítséget hívni.

A vállalkozások többségét – bizonyos esetektől eltekintve – számla-, illetve nyugtaadási kötelezettség terheli. Számla adásával pedig adatszolgáltatási kötelezettsége is keletkezik a vállalkozónak – 2021. január 4-től ugyanis minden, beleértve a magánszemélyeknek kiállított – számlát, illetve annak adatait be kell küldeni a NAV Online Számla Rendszerébe.
Az idei lakásfelújítási támogatással várhatóan megnő majd azon fogyasztók száma, akik a szakemberektől számlát kérnek, ezért vállalkozóként érdemes időben felkészülni a gyors adminisztráció lebonyolítására. Többek között arra is, hogy a számlán mit és hogyan szükséges feltüntetni az igényléshez, ezzel is elkerülve a számla későbbi javításával járó terheket.

A számlázás mellett a pénzforgalom is digitális útra léphet, ugyanis az azonnali átutalás segítségével nincs szükség készpénz használatára. A közeljövőben pedig akár a bankkártyás fizetés is megoldható lesz a mobilunk terminálként való használatával.

Vállalkozóként is érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri-e számla nélkül elvállalni egy munkát. A mai kedvező adózási feltételek mellett gyakorlatilag egyáltalán nem. Illetve a digitális fejlődésnek köszönhetően ma már bárhol, bármikor előállítható a számla – elegendő hozzá egy okostelefon és internet; akár ki is nyomtatható és a számlázórendszerek természetesen automatikusan eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségnek. Persze ezek “csak” az alapfunkciók, a KATA-keret számítás, könyvelési rendszer felé történő automatikus átadás, kifizetettség követés már hab a tortán és igazán hasznára válhat bármelyik vállalkozónak, aki a munkájára szeretné fektetni a hangsúlyt az adminisztráció helyett.

Számlázz.hu, Pénzügyi szakértő

Néha még most is összeszorul a gyomrom, amikor a barátaim felhívnak: „Marcsi! Lenne egy szakmai kérdésem!" Mert nem biztos, hogy kapásból tudom a választ, mert nem biztos, hogy azonnal beugrik. Lehet, hogy át kell gondolnom, utána kell néznem...

Olvass még a témában