Sok áfát kell fizetned? Ezért örülj neki!

Ezért örülj az áfának

A cégek többsége áfakörös, azaz áfát (általános forgalmi adót) kell fizetniük. A kkv-szektor vállalkozóinak nagy része mégis nehezen érti az áfa dinamikáját, és éppen ezért nem is tudja a helyén kezelni azt. Ebben a cikkben az áfa alapvető működéséről lesz szó, és bemutatok egy gondolkodásmódot, ami segíthet barátságot kötni az áfával.

Kezdjük az elején: miért kell áfát fizetni?

A válasz egyszerű: az áfa az államháztartás egyik legnagyobb bevételi forrása, így a befizetett áfa a közös kiadásokat fedezi (pl. oktatás, egészségügy).

Miért nekem, vállalkozónak kell az áfát befizetnem?

Ahogy a nevében is benne van, az áfa a forgalmat adóztatja, egész pontosan azt a forgalmat, ami belföldön zajlik. Egy gazdasági ügyletnek minimum két szereplője van: egy, aki a nyújt valamit, egy másik pedig, aki megveszi azt. Az első szereplő általában egy vállalkozás, ezzel szemben az utóbbi nagyon sokszor magánszemély. Az államnak az az érdeke, hogy könnyen nyomon követhető legyen, hogy kiknek kell áfát fizetnie, és ezzel összhangban az is, hogy minél szűkebb legyen ez a réteg anélkül, hogy ez kevesebb áfát eredményezne. Könnyű belátni, hogy ha a magánszemélyeknek is áfabevallást kellene készíteniük, az nemcsak az államnak, de mindenkinek nagyon kényelmetlen lenne. Ezért született az a megoldás, hogy habár az áfát végső soron a vevők fizetik meg (mert benne van az árban), bevallani és elutalni a vállalkozásoknak kell.

Hogyan működik az áfa?

Ahogy az első kérdésnél megnéztük, az áfa az állam bevétele. Minden terméknek és szolgáltatásnak van egy állam által meghatározott áfakulcsa. Az áfa működési logikája a következő: amikor történik egy teljesítés, arra “rászámolódik” a fizetendő áfa. Viszont figyelembe lehet venni azokat a teljesítéseket is, amik a saját teljesítésünk érdekében merültek fel, ezeket hívjuk levonható áfának. A kettő különbözete határozza meg, hogy mennyi adót kell végül befizetnünk.

Példával illusztrálva: ha virágárus vagyok, és vettem egy orchideát továbbértékesítésre 2000 Ft plusz 540 Ft áfáért (azaz 2540 Ft-ot fizettem érte a beszállítómnak), majd tőlem egy kedves férj 5000 Ft plusz 1350 Ft áfáért (azaz 6350 Ft-ért) veszi meg a feleségének nőnapra, akkor nekem 810 Ft-ot (1350 Ft-540 Ft) kell fizetnem áfaként az államnak az ügylet után.

Természetesen ennél bonyolultabb a helyzet, mert egyrészt sokkal több virágot adok el jó esetben egy hónapban, másrészt egy rakat más költségem is lehet, pl. bérleti díj, üzemanyag, közüzemi- és telekommunikációs díjak. Főszabály szerint mindennek az áfatartalmát levonhatom, amely adóköteles tevékenységem érdekében felmerült, de vannak kivételek is. 

Végül a fő kérdés: hogyan ne okozzon gondot az áfafizetés?

Hát úgy, hogy az áfát mentálisan külön kell kezelned a saját pénzedtől, mivel ténylegesen nem a tiéd. Igaz, hogy a bankszámládon és a kasszádban elidőzik egyik hónap 20-ától a következő hónap 20-áig, vagy bizonyos esetekben akár egy évig is, de te ezalatt csupán megőrzöd. Ezért nem szabad abból kiindulnod, hogy mennyi pénz van a bankszámládon, mert abban benne van az állam pénze is. Ahhoz, hogy tudd, hogy éppen mekkora ez az összeg, és ezzel összefüggésben tudd azt is, hogy mennyi a vállalkozásod pénze, az áfapozíciódat kell nyomon követned. Így amikor 20-án el kell utalnod az államnak a pénzét, nem fog gondot okozni.

Mivel az áfát a saját hozzáadott értéked után arányosan fizeted, valahol örülhetsz is annak, ha sok áfát kell fizetned, hiszen ez azt jelenti, hogy sok hozzáadott értéket állítottál elő. 🙂

Fogadd meg a tanácsom: kerülj képbe az áfapozícióddal! 

DIY áfapozíció

A Számlázz.hu-ban akár most is meg tudod becsülni az áfapozíciódat. Ehhez gyűjtsd össze az adott áfabevallási időszak számláinak áfáját, és a kimenő áfából vond ki a bejövő áfát. Ahhoz, hogy lásd a bejövő számláid adatait is – és ha még nem tetted volna –, kapcsold be a Számlaverzumot, azaz a NAV számlaszinkront! 

A módszer hátránya, hogy minden egyes alkalommal el kell végezned a számolást, amikor szeretnéd megtudni az áfádat.

Automatikus áfapozíció

Azért, hogy extra erőfeszítés nélkül bármikor ránézhess az áfapozíciódra, az új pénzügyi modulunkban – a QUiCKben – megtalálod a számláid alapján kalkulált áfapozíció-becslésedet.

És hogy mire van szükséged mindehhez?

  • Számlázz.hu #profi csomagra (ha még nincs, akkor most QUiCK fiók hozzáadásakor 30 nap ingyenes különleges #profi jogot kapsz).
  • A Számlázz.hu-n belül bekapcsolt Számlaverzum funkcióra. (Beállítások / Fiók beállításai / NAV online adatkapcsolat)
  • És arra, hogy a Számlázz.hu fiókodhoz add hozzá a QUiCKet, melyet szintén a fiókbeállításokban tehetsz meg, az Online pénzügyi adatkapcsolat részben.
  • Ha csak a fenti funkcióra akarod használni a QUiCKet, akkor elég, ha Számlabox csomagot választasz az egyébként 30 napos „kvikkes” próbaidő letelte után, hiszen havi nettó 790 Ft-ért bármikor megtekintheted becsült áfapozíciódat.

Légy naprakész vállalkozó! 

Akár a DIY (azaz saját kézzel elkészített), akár az automatikus áfapozíció mellett döntesz, mindenképpen fontos, hogy folyamatosan képben legyél a becsült áfáddal, hogy ne hónap 20-án érjen meglepetésként, hogy mennyit kell fizetned. Ezzel nemcsak az áfával szembeni negatív érzéseket kerülheted el, hanem a fizetési nehézségeket is.

QUiCK, Termék manager

Azzal kezdtem felnőtt életemet, hogy volt egy sikertelen vállalkozásom. Rengeteg nehézséggel kellett szembenéznem akkoriban. Visszanézve hatalmas ajándék volt, mert purpose-t adott: vállalkozóknak segíteni pénzügyekben és adózásban. Így kerültem először a – ma már a QUiCK digitális motorjaként és tesztkörnyezeteként funkcionáló – Meyer&Levinson könyvelőirodához. Később szakmailag átkalandoztam könyvvizsgálatra: voltam a BDO és a PwC audit csapatában is. Végül a QUiCKnél megtaláltam a helyem, mert itt pontosan az a feladatom, amivel eredetileg is indultam purpose-ként. És ez hihetetlenül jó érzés.

Olvass még a témában