Reszkessetek, felnövök!

digitalizáció

A harmadik hullám nemcsak visszaterelt bennünket az online kapcsolattartásba, de egyúttal a családokat is összezárta, egy otthonba, egy légtérbe, így a gyerekek is sokkal nagyobb figyelmet kapnak, illetve igénylik is azt. Több anyukával is beszélgettem, és szerencsére ez a mostani zárás nem érintett mindenkit annyira nehezen, mint az egy évvel ezelőtti. Felkészültebben és nyugodtabban álltunk neki ennek a hosszúnak ígérkező időszaknak. Bárhova nézek, bármit olvasok, sokkal több szó esik gyerekekről és az otthoni foglalkoztatásukról, mint korábban. Persze én is fogékonyabb lettem a téma iránt, és az embert mindig azok a dolgok találják meg, amik eleve érdeklik.

Legózás a szőnyegen, és a technológiákkal

Egyik nap leültem a kisfiam mellé a szőnyegre, mert legózni támadt kedve, amihez az én jelenlétemet is igényelte. No meg persze ilyenkor nem ajánlott felugrándozni, mert az ember lánya könnyen bele talál lépni egy hegyes kis csodába. A legújabb kedvencek a rakéták  – két hete még a dínóknak építettünk fészket, ahhoz képest hatalmas időbeli ugrást tettünk, technológiailag is. Felnőtt, racionális fejjel sokszor nehéz ezeket a dolgokat együtt kezelni, de szerencsére a gyerekek fantáziája ennél sokkal kevésbé korlátolt. Egy óra elteltével már a dínók utaztak a rakétán. 

Ekkor kezdtem el gondolkozni azon, hogy vajon mit kezdene a mostani fiatal generáció a Számlázz.hu PARKban, illetve mi lesz az Ő PARKjukban. Hogyan lehetne nekik megmutatni mindazt, hogy honnan is indult mindez. Hogy anno számlatömböt használtunk, amiket számlázószoftverek, online számlázók váltottak fel. Hogy először mindenki papírt használt és hoztuk-vittük a papírokat (ügyfélnek, könyvelőnek, padlásra, APEH-hoz – az igazán fiatalok kedvéért a NAV elődjéhez – megsemmisítésre). Hogy mindez az ezredfordulón megváltozott, és papír helyett ma már csak bitek jönnek-mennek. Számlázni Számla Agent használattal már emberi beavatkozás nélkül is tudunk, a NAV pedig azon dolgozik, hogy az áfa-bevallásokat – első körben – automatikusan elkészíthesse. Persze könyvelőkre és okos könyvelőszoftverekre szükség lesz, de ezek is nagy átalakuláson fognak keresztülmenni (ld. a könyvelői kutatást és beszélgetés itt).

reszkessetek felnövök

ALERT!! Filmes kifejezések következnek

Jöjjön egy kis visszatekintés, mielőtt a jövőbe tekintenénk. Közel húsz éve kezdtem el ezen a galaktikus pályán mozogni és megtapasztalni, hogyan is válhat valaki analógból digitális lénnyé. Minden egy utazási irodában kezdődött. Valójában sokkal korábban, amikor édesanyám indigós számlatömbjébe firkálgattam. Ez az utazási iroda már akkor, közel húsz évvel ezelőtt online irodaként működött, a foglalások 80%-a úgy zajlott, hogy személyesen maximum a voucher átadása történt. Már akkor szemet szúrt, hogy míg a foglalások online érkeznek (és mennek tovább), addig az utazási irodák és a biztosítótársaságok közötti elszámolás (KÉZZEL ÍRT) papírszámlán történik. Egy életre megutáltam kézzel készíteni a számlákat. Ezért mindenképp hasznos kezdet volt, de a kontraszt miatt is, amit tapasztaltam és persze rengeteg, élménnyel gazdagodtam az ott töltött két év alatt. Később kereskedelmi cégeknél helyezkedtem el, ahol a korábban megszerzett tapasztalataimat bővíthettem. Teret kaptam újítások bevezetésére, digitalizációra, pénzügyi rendszerek kialakítására, kipróbálhattam jó pár vállalatirányítási rendszert, belekóstolhattam a könyvelésbe, láthattam zacskós bizonylat, szkennelt számla leadásokat és API-n keresztül érkezőket. Végül hazaértem. A Számlázz.hu csapatával nemcsak rátaláltam arra az útra, amiről sokáig nem szeretnék még letérni, hanem egy új családot is kaptam, lehetőséget arra, hogy fénysebességről térmeghajtásra kapcsoljak, kapcsoljunk a digitializáció hírnökeiként.

Ahogy egyik kedvenc sorozatom ikonikus mondata szól, kicsit PARKosítva:  A digitális, automatizmusokkal teli világ a legvégső határ. Ennek végtelenjét járja minden PARK hajó, melynek feladata digitális új megoldások felfedezése, felkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett.

Tarthatnánk ezeket  science fiction jeleneteknek is.  Űrutazás, kolonizálás, hibrid-, sőt önvezető autók, e-számlázás, nanotechnika – melyek valójában már létező fogalmak – mellé beúsznak olyan jelenetek, amikor a vállalkozók már csak a tudatukkal számláznak. Persze eszembe jut, hogy a szüleinknek hogy próbáltuk, próbáljuk elmagyarázni az okostelefon vagy az okostévé használatát. Könnyen megeshet, hogy pár évtized múlva nem mi fogjuk magyarázni a gyerekeinknek, hogyan is kell automatizálni, hanem majd ők tanítják meg nekünk az újabb és újabb “trükköket”. A gondolatmenet végére rádöbbentem, hogy nekik sokkal egyszerűbb a dolguk, hiszen ebben nőnek fel, a digitális világ körülveszi őket és biztos vagyok benne, hogy megvalósítják mindazt, amiről ma még fogalmunk sincs, hogy az lehetséges. 

Néztem, ahogy a fiam csak épít, rombol, újraépít és tökéletesíti a művét, mit sem törődve jövővel és digitalizációval, de tudom, hogy ez gyorsan megváltozik majd és hamar túlnő bennünket. De ez teljesen rendben van így.

Számlázz.hu, Pénzügyi szakértő

Néha még most is összeszorul a gyomrom, amikor a barátaim felhívnak: „Marcsi! Lenne egy szakmai kérdésem!" Mert nem biztos, hogy kapásból tudom a választ, mert nem biztos, hogy azonnal beugrik. Lehet, hogy át kell gondolnom, utána kell néznem...

Olvass még a témában