“Nem tudom, nem figyeltem” – faktoringról rém egyszerűen

Faktoring útikalauz

“– Tudod – mondta Arthur –, valahányszor Vogon légzsilipekbe zárnak a  Betelgeuséről származó pasasokkal, hogy kilökjenek a világűrbe, és megfulladjunk, nagyon szeretném, ha figyeltem volna arra, amit anyám mondott, amikor kicsi voltam.

– Miért, mit mondott?

– Nem tudom. Nem figyeltem.”

Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak

Frissen elérhető egy digitális szolgáltatás, ami a válságban különösen jól jöhet: még akkor is, ha akár csak a legkisebb vállalkozást vezeted is. Olyan megoldásról van szó, amit korábban csak a “nagyok” kaphattak meg. Faktoring útikalauz következik!

Amennyiben az alábbi rövidke kvíz kérdéseire 15-nél több pontot szereztél, ne olvass tovább, ez a cikk nem neked szól!

Ha 10 és 15 pont között vagy, akkor jó esélyed van arra, hogy a jövőben úgy járj, mint a bevezetőben Arthur, és azt szeretnéd, ha elolvastad volna azt az izét arról a miacsudáról, ami itt van a nyelvem hegyén, de nem ugrik be, pedig most tök nagy segítség lenne. Olvasd el most ezt a cikket, vagy ha most nincs 5 perced, akkor tűzd ki a könyvjelző sávra, és térj vissza hamar!

Ha 10-nél kevesebb pontod lett, akkor valamikor régebben te lehettél az, akiről az előző bekezdés szól. Szerintem olvass tovább.

Kvíz kicsiknek és nagyoknak

 • 1. kérdés: Tudod, hogy mennyi pénz van a céges számládon?
  • a, Igen, pontosan: 5 pont
  • b, Nagyjából tudom: 3 pont
  • c, Sosem nézem, azzal a pénzügyes / könyvelő / feleségem vagy férjem foglalkozik: 1 pont  
 • 2. kérdés: Van legalább háromszor annyi pénz a számlán, mint amennyi az átlagos havi kiadás?
  • a, Igen, még több is: 5 pont
  • b, Nem, de 1-2 havi összegnek megfelelő van: 2 pont
  • c, Nincs még egy havi sem: 1 pont
 • 3. kérdés: Vannak olyan vevőid, akik legalább 30 napos határidővel fizetnek?
  • a, Igen, csak ilyenek vannak: 1 pont
  • b, A bevételem kevesebb, mint fele jön ilyen vevőktől: 3 pont
  • c, Nincs: 5 pont
 • 4. kérdés: Foglalkozol tudatosan a napi pénzügyeid tervezésével?
  • a, Igen, hetente legalább egyszer foglalkozok vele: 5 pont
  • b, Nem, de annyira sok a tartalékom, hogy nem is kell: 3 pont
  • c, Én nem, de a vállalkozásnál más valaki igen: 4 pont
  • d, Nem, mert nem érdekel / nem érek rá, dolgozok / senki nem mondta, hogy kellene: 1 pont


Egy vállalkozás fizetőképességének fenntartása rém egyszerű. Mindössze két dologra kell figyelni: 

1. Mindig több pénz legyen a bankszámládon, mint amennyit éppen ki kell fizetni.

2. Mindig hamarabb érkezzen az utánpótlás, mint hogy az éppen ott lévő összeg elfogy.

Hm? Egyszerű, nem? Hát nem. Legkevésbé sem az. Ráadásul az első pont annyira nem az, hogy ha lenne rá recept, akkor minden vállalkozás nyereséges lenne. 

Ezért inkább foglalkozzunk a 2. ponttal. Mert arra tényleg van pár lehetőség, pl. a faktoring.

6 kérdés és válasz: faktoring az alapoktól

1. Mi az a faktoring? A faktoring egy szolgáltatás, amely során egy erre szakosodott, és nagyon komoly engedélyekkel rendelkező szolgáltató (a faktorcég) hamarabb kifizeti neked az általad kiállított számla ellenértékét a vevőd helyett, mint ahogyan a számla fizetési határideje lejárna. Akár már a számla kiállításának a napján. Még egy 30, 60 vagy akár 90 napos fizetési határidejű számlát is.

2. De hát miért tenne ilyet? Pénzért. Valamekkora jutalékot számol fel a szolgáltatásért. De ne feledd, az idő pénz. A jutaléka az időért jár. Azért, hogy te hamarabb juss a pénzedhez, és azt megforgathasd, újabb alapanyagot, árut, stb. vegyél rajta. Hamarabb, mint egyébként tehetnéd. Végül mindketten jól jártok. És ez így korrekt.

3. Minden számlát faktorálnak? Nem. Ahhoz, hogy a faktorcég kifizesse neked a számlád ellenértékét, el kell hinnie, hogy a vevőd majd neki kifizeti a számla összegét a határidő lejártakor. Ezt hívjuk vevőminősítésnek, vagy más szóval kockázat-elemzésnek. Ha jó nevű, stabil vevőid vannak, akkor könnyebben fizet a faktor, ha ismeretlen, vagy bizonytalan pénzügyi helyzetű a vevőd, akkor a faktor sajnos nem fogja azt a számlát kifizetni neked. Ilyen ez a rockszakma…

4. Ezt miért nem mondta nekem eddig senki? Mert korábban a faktoring szolgáltatás a nagyobb cégeknek szólt. Jó sok papírmunkával, nagy értékű számlákkal, bonyolult folyamatokkal, stb. A Számlázz.hu és a FlexiBill most elhozta ezt a kis-, és mikrovállalkozások számára is. Kattints a részletekért!

5. Az én számláimat is faktoráljátok? Sok vállalkozás rendelkezik előminősítéssel, ebben az esetben a Számlázz.hu automatikusan felajánlja neked a számla faktorálását már a számla kiállításakor. Ha nem látsz ilyen ajánlatot a számlázáskor, akkor kattints ide, elvégezzük a kockázatelemzést, és ha megfelelő az eredmény, már indulhat is a szerződéskötés.

6. Miért jobb a faktoring, mint a folyószámlahitel vagy a forgóeszközhitel? Mert a faktorált összeg a te pénzed, a hitel pedig nem. A hitelt vissza kell fizetni, plusz még a kamatot is. A faktor által neked fizetett összeg viszont a tiéd, hiszen az a te számlád ellenértéke. Igaz, hogy mindkettő pénzbe kerül (egyébként kb. ugyanannyiba), viszont érezzük, hogy nagyon nem mindegy, hogy ott függ-e a fejed felett Damoklész kardjaként a hiteltörlesztési kötelezettség.

Azzal, hogy megteremtettük neked a digitális faktoringot, mostantól sokkal gyorsabban, könnyebben juthatsz a pénzedhez. Ezzel támogatunk téged abban, hogy egy érezhetően nehezebb gazdasági helyzetben is könnyebben megőrizhesd a fizetőképességedet, és rugalmasabban működtethesd a vállalkozásodat. 

Az így felszabaduló idődben pedig olvasd el pl. a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című könyvet, tényleg nagyon vicces! 🙂  

SZÁMLÁZZ.HU, ügyvezető

Ángyán Balázs a Számlázz.hu ügyvezetői feladatait látja el, digitalizációval foglalkozó PARK-cikkei gondolatébresztőnek és szemléletformáló céllal születnek.

Olvass még a témában