Kata csata: matekozz velük, főleg, ha digitális eszközparkot használsz!

Kata csata

Dühös vagy, frusztrált, esetleg lét-bizonytalan? Egyike vagy a kb. 400.000 hazai vállalkozónak, aki hirtelen búcsút inthet korábbi adózási formájának? Hetek óta nyomkodod a különböző kalkulátorokat, álldogálsz a könyvelőd ajtaja előtt kígyózó sorban, újragondolod az életed? Mielőtt pánikolnál, vagy végleg sutba vágnád a “vállalkozósdit” (esetleg ezek megfelelő arányú keveréke), matekozz velünk egy jót! A társasági adó kihívta párbajra az átalányadót, mi pedig megmutatjuk neked a végeredményt. Ezekkel az infókkal felvértezve már jóval körültekintőbben számolhatsz, a könyvelődhöz is sokkal okosabban érkezel, és/vagy még felkészültebb szakembereket választhatsz magad mellé ebben az egyáltalán nem könnyű helyzetben, amiben temérdek másik volt-katással együtt találtad magad.

Nulladik lépésként egyébként azt javasoljuk, hogy nagyon alaposan olvasd végig Kristó Zoltán PARK-szakértő cikksorozatát, de ha az egyenlet végére vagy csak kíváncsi, a lényeget alább hozzuk neked. 

Pénzügyi praktikák digitális huszároknak, a kata csatához

Mindaz, ami biztos – egy bizonytalan helyzetben

Van több olyan következménye a kata adózási forma 2022. őszi kivezetésének, ami minden ex-katást egyaránt érint: 

 • majdnem tuti, hogy a záró bevallásodat meg kell csinálni*
 • könyvelőre, ha eddig nem volt, mostantól biztos, hogy szükséged lesz
 • kénytelen vagy tervezni számolgatás előtt,
 • méghozzá körültekintően, mert (pluszban még) recesszió is  jöhet, ahol nagyobb lesz a tét.
 • Emellett még több segítséget nyújt majd a digitális eszközpark, például a költségszámlák kezeléséhez, amiket mostantól minden vállalkozó kénytelen lesz szorgalmasan gyűjtögetni.


*Folyamatosan frissül az autokata csapatának záró bevallással kapcsolatos felmérése, amiből (közel 1000 kitöltő válaszai alapján) kiderül, hogy 

 • bár nagy a szórás, de a legtöbben (37%) az átalányadózás felé indulnának tovább,
 • hogy a katások jóval több mint felének (62%) éves profitja 6 millió forint alatt maradt,
 • az autokatát használók túlnyomó többsége (81%) a záró bevallását is az autokatával tervezi elkészíteni. 

Az autokata tudáscentrum folyamatosan frissülő cikkét a kata-változásokkal kapcsolatban itt kövesd!


Jöhetnek a számok? 

A kata csata sorozat második részében már mélyen a matek szemébe nézünk: a TAO függvény párbajra hívja az átalányadó függvényt. Először az átalányadóval ismertetünk meg. Azután meggyőző érveket hozunk neked arra, hogy miért nagyon veszélyes statikus kalkulátorokkal számolni: a feltételezett és a valódi költséghányad eltérése ugyanis komoly számítási hibákat okozhat, amikor a számodra ideális adónemre próbálsz rábökni.

Mivel a QUiCK csapata szenvedélyesen imádja a pénzügyeket (és persze nehéz pénzügyi döntések és feladatok esetén ott állni szorosan a vállalkozók mellett), a desmos nevű programban létrehoztak egy matematikai modellt, mely többek között a fenti, „valódi költséghányad / feltételezett költséghányad” probléma modellezésére szolgál.

Ami ebben igazán érdekes, hogy meghív minden kísérletező (és számolós) kedvű együttműködőt egy voltaképp “open source” rendszerbe, hogy még jobb ötletek esetén nyugodtan piszkáljon bele a modellbe, így te magad is javíthatod a számítást, ha tudod!

A modellben láthatod egymáshoz képest mozogni a TAO függvényt, a költséghányadú átalányadó függvényeket, és összehasonlításul még a régi kata függvény is helyet kapott benne. Fontosabb megállapításai között az is kiderül belőle, hogy például “40%-os valódi költséghányad esetén 7,5 millió forgalom felett már a tao függvény a jobb, ha 40%-os átalányadó függvénnyel hasonlítjuk össze”. Olvasd el a teljes anyagot, ha a részletes számítás is érdekel (fogadunk: érdekel!), sőt, a “hagyományos” kalkulátorokból is összegyűjtöttek neked egy csokorral, amiket szintén lehet (akár csak ellenőrzésre) használni.

A második optikai csapda, miután az elsőt (valódi vs. feltételezett költséghányad) elkerültük, a választás hiánya lesz. Ennek kivédéséhez az osztalék összegét is figyelembe kell venni, ezért ismét párbajozik egymással a két adónem, immár valódi adókulcsokat használva. 

A képen az egyre laposodó tao függvény lenyomja a többi moccanásra képtelen függvényt. A tao fv. azért tud mozogni, mert választhatok mennyi osztalékot veszek ki. Még a többinél nem.
A képen az egyre laposodó tao függvény lenyomja a többi, moccanásra képtelen függvényt. A tao függvény. azért tud mozogni, mert választhatok, mennyi osztalékot veszek ki, míg a többinél nem.

A teljes anyagot, ahol példaként egy fiatal családról olvashatsz, itt éred el!

Ki tud neked még konkrétabb, személyes segítséget nyújtani?

Ahogy az elején is említettük, kevés biztosat tudunk, de az, hogy könyvelőre most már tuti szükséged lesz, közöttük van. Ezért a sorozat negyedik részében összegyűjtöttük neked, hogy 

 • mely innovatív könyvelőirodák várnak téged szeretettel ebben a kifejezetten összetett, viszont digitális eszköztárral aránylag jól kezelhető helyzetben, 
 • mutatjuk a szerződött QUiCK könyvelőket, akik örömmel (és igazolt szakértelemmel) látnak volt katásokat, 
 • és persze felvillan a Bookkeepie is, akiket a Számlázz.hu PARK-ból szintén ismerhetsz, szakértőnkön, Turay Dián keresztül, aki az ex-KönyvelőNet, és megújult könyvelőkereső alapítója.

Őszintén reméljük, hogy a kétségbeesés, a karrierváltás, és / vagy kedvezőtlen adónem-választás helyett felvértezed magad a tervezés, a számolás és a továbblépés mágikus képességeivel – és hogy ebben segít neked a QUiCK modellje, amit akár közösen is továbbfejleszthetünk. Borzasztó kíváncsian várjuk a visszajelzéseidet, írj nekünk hello@riport.app email-címre, vagy kommentáld a cikket, ha kérdésed / észrevételed lenne!

pénzügyi és adminisztrációs rendszerek központja

A Számlázz.hu PARK egy vállalkozói közösség, ahol digitális eszközöket legózunk egymás mellé, okos üzleti automatizmusokat mutatunk cégmérettől függetlenül minden vállalkozónak. A PARK (pénzügyi és adminisztrációs rendszerek központja) alapítói a Számlázz.hu, a R!port Applications és az Innonest.

Olvass még a témában