Ajándék az első szülinapunkra: itt a Digitális Könyvelő Minősítés!

Digitális Könyvelő Minősítés

Első születésnapját mivel is ünnepelhetné egy startup méltóbb módon, mint a közönségének szóló új termékkel? Nekiduráltuk hát magunkat, és a PARK-kal közösen létrehoztunk számotokra (könyvelőknek és vállalkozóknak) egy valódi digitalizációs zsinórmértéket! Érkezik a Digitális Könyvelői Minősítés!

Az elmúlt egy év egyértelműen a digitalizációról szólt, aminek két legfőbb mozgatórugója a  COVID-19 és a NAV voltak

A Könyvelő-Net a júniusi napforduló hétvégéjén ünnepelte az első születésnapját. Egy év nem hosszú idő, még ha ezt a nagyrészt otthon töltött időszakot jóval hosszabbnak is éreztük időnként. Kijárási korlátozás, karantén, távoktatás, digitális oktatás, digitális kultúra, home office, moratórium, bértámogatás, kata-mentesség. Az előbbi kifejezéseket napi szinten hallottuk, olvastunk, mindenki számára ismert fogalmak – az utóbbiak elsősorban pedig azok számára ismerősek, akik vállalkoznak, vagy éppen könyvelnek. 

Nem volt egyszerű időszak ez az elmúlt egy év a könyvelőknek sem. Nem elég, hogy a digitalizációt a NAV az online számla rendszerével erőteljesen irányítja és facilitálja, a pandémia miatti korlátozások is folyamatos alkalmazkodásra és digitalizálásra kényszerítették őket. (Gondoljunk csak arra a 2020. márciusi kormányrendeletre, amely alapján a könyvelőirodákba nem léphettek be ügyfelek.)

Az első hullám alatt indultunk el, amikor az ügyfélszerzés, illetve könyvelő keresés is egyre inkább az online térbe költözött

Ebben az időszakban indult a Könyvelő-Net, éppen az első hullám idején. A vállalkozásunk teljesen remote módon működik, a csapatunk jelenleg négy országban, és ennél is több városban szétszórva működik. (Számomra az egyik legnagyobb rácsodálkozása volt ennek az időszaknak, hogy olyan emberekkel, akikkel ezidáig még csak Meet-en találkoztam, mennyire jól tudok együtt dolgozni, sőt, baráti kapcsolatokat kialakítani.) 

Egy évvel ezelőtt volt egy ambíciózus üzleti tervünk, amit egy egészen jól validált piaci igényre építettünk, és egy készülőfélben lévő applikációnk. A feltételezéseinket nagyrészt igazolta az eltelt idő, de természetesen többször is kicsit irányba kellett kormányozni a hajót, finomítani a célokon – adat-alapon. A könyvelőket is egyre jobban megismertük, a tanultak alapján pedig az oldalunkat, applikációnkat is folyamatosan fejlesztettük.

Az elmúlt év turbó sebességű digitalizálódást hozott, mégis sokan csak az út elején járnak

Úgy gondoljuk, hogy jókor léptünk a piacra, hiszen a digitalizáció javában zajlik, a könyvelő szakma gyökeres átalakulás előtt áll, illetve már az út elején jár – az online jelenlét és az online marketing pedig szerves része ennek a folyamatnak. A pandémia jelentősen ráerősített erre a folyamatra, hiszen ahogyan sok minden más is, az ügyfélszerzés is online csatornákra költözött – a másik oldalról nézve pedig napi szinten találkoztam könyvelőt kereső vállalkozókkal, akik Facebook csoportokban próbáltak tanácsot, ajánlást kérni. 

Mégis, az értékesítőnk órákat tudna mesélni arról, hogy hogyan kellett gyakorlatilag az internetet eladnia számos könyvelőnek, amikor a szolgáltatásunkat ajánlotta a figyelmükbe. A könyvelők egy része továbbra is úgy gondolja, nincs szüksége marketingre, se honlapra, de még egy Facebook oldalra sem, hiszen ajánlások útján így is annyi ügyfele van, hogy nem győzi. Nem vitatom, lehet, hogy van, akinek ez tényleg jól működik – de ez inkább a szabályt erősítő kivétel. 

Szerencsére a könyvelők többsége alapvetően nyitott, sőt valamilyen módon próbálkozik is, hogy érdemben elérhető, megtalálható legyen az online térben. Jelenleg több mint 120 könyvelőiroda található az adatbázisunkban, havonta 3-400 keresés történik az oldalon, így egy év távlatából biztosan mondhatjuk, hogy az online ügyfélszerzés működik. 
Az ügyfelek pedig egyre inkább keresik az online könyvelést – ők maguk is egyre több adatot állítanak elő digitálisan (gondoljunk csak az online számlázók jelentős térnyerésére), és teljesen logikus elvárás, hogy a könyvelőjük ezeket az adatokat minél gyorsabban dolgozza is fel. Azok a könyvelők pedig, akik ezekből az adatokból a vállalkozást proaktívan támogató kimutatásokat tudnak gyúrni, tanácsaikkal segítik az ügyfeleket, jelentős versenyelőnyben vannak.

De honnan tudhatjuk, hogy melyik az a könyvelő, aki partner lehet a digitalizációban is?

Ez viszont idáig kicsit zsákbamacska volt – ha esetleg ügyfél-értékelésekben megjelent az adott könyvelő digitalizáltságát illetően információ, az tájékozódási pontként szolgálhatott az ilyen könyvelőt kereső vállalkozók / vállalkozások számára. Még ritkább, hogy a könyvelőiroda a saját honlapján, vagy Facebook oldalán írna erről (bár szerencsére több, nagyon jó példát is látunk mostanában). De még ha ezek meg is jelentek, elérhető információk voltak a könyvelőt kereső számára, nem létezett erre egy egységes minősítési rendszer. 

Ezt az űrt szeretnénk betölteni a Digitális Könyvelő Minősítéssel. Az önbevallásos minősítés segítségével egyrészt a kitöltő könyvelőirodák felmérhetik, hogy a hozzájuk hasonló irodákhoz képest hogy állnak a digitalizáció frontján. Másrészt ha megszerzik a minősítést, azt megoszthatják a saját felületeiken – egyértelműen jelezve, hogy élnek a digitális, okos megoldások adta lehetőségekkel. Sőt, e téren ügyfeleiket is segítik, hiszen pontosan értik, hogy ügyfeleik minél teljeskörűbb digitalizáltsága számukra is számos előnnyel jár. 

Összességében tehát azt látjuk, hogy a digitalizáció egyre több területen egyre markánsabb hatással bír, a könyvelők jelentős része pedig igyekszik lépést tartani vele – mégis, mind a könyvelők, mind a könyvelőt keresők egyelőre a kapaszkodókat keresik ebben a rengetegben. Olyan sok okos megoldás létezik a piacon, és olyan iramban jelennek meg még újabbak, hogy nem csoda, ha néha kicsit elvesznek az erdőben. Mi pedig néhány útjelzővel igyekszünk segíteni abban, hogy ez a kusza erdő egy átlátható PARK-ká szelídüljön, ahol az okos automatizmusok megismerhetőek, és ahol a könyvelőt keresők tisztában vannak azzal, hogy kik fogják tudni segíteni őket a sárga köves úton. 

BOOKKEEPIE, TÁRS-TULAJDONOS

Turay Dia a Bookkeepie (volt Könyvelő-Net) társtulajdonosa. Meggyőződése, hogy a digitalizáció új magasságokat nyithat meg vállalkozók és könyvelők együttműködésében.

Olvass még a témában