Ingyenes készpénzfelvétel indul a kereskedők kasszáinál – Jön a cash-back

ingyenes készpénzfelvétel

Hamarosan jelentősen bővül az ingyenes készpénzfelvételi pontok száma a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény módosítása nyomán, mely már csak a köztársasági elnök aláírására vár. A kereskedők ezzel új vásárlói réteget érhetnek el, a szolgáltatás nyújtása a vásárlók felé ugyanakkor nem lesz kötelező.

Kissé fura helyzet állt elő a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény módosításának elfogadásával kapcsolatban. Szó sincs ugyanis semmiféle új, vagy kötelezően bevezetendő szolgáltatásról, a jogszabály csupán azt írja elő, hogy az áruk vagy szolgáltatások ellenértékének kiegyenlítése során a fizető fél által kért készpénzt díjtól és költségtől mentesen kell számára biztosítani havi legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 40 000 forint erejéig.

A helyzet azért fura, mert ez a cash-back nevű szolgáltatás gyakorlatilag nem létezik ma Magyarországon, így várhatóan az ingyenesség csábító ereje fogja majd elterjeszteni.

Ez pedig a te esetedben is hozhat új vásárlókat, amennyiben fogadsz el kártyát, vagy tervezed kártyaelfogadás bevezetését.

A szolgáltatás felfogható a kistelepüléseken bezárt posták miatt megszűnt készpénzfelvételi pontok valamiféle újraindításának, de messze nem csak a kistelepüléseken szolgáltató kereskedőknek jöhet jól. A nagyvárosokban vagy a fővárosban még népszerűbb lehet a szolgáltatás a nagyobb ügyfélkör vagy a nagyobb kosárérték elérésének lehetősége miatt, neked pedig segíti a napzárást azzal, hogy kevesebb készpénzt kelljen megszámolnod és őrizned, szállítanod.

A vásárlóknak azért lehet csábító a cash-back, mert a 2014 óta változatlan összegű 150 000 forintos díjmentes készpénzfelvétel keretét az újabb 40 000 forintos ingyenes lehetőség értékállóbbá teszi, főleg a mostani magas inflációs környezetben.

Máshol sem kizárt, de jelenleg a Penny áruházlánc pénztáraiban létezik biztosan ilyen szolgáltatás, ott legalább 3 000 forintért kell vásárolnia a vevőnek ahhoz, hogy legfeljebb 20 000 forint készpénzt kérhessen a pénztárostól. A lehetőséggel jelenleg csak az OTP kártyásai élhetnek.

Mivel az ingyenességet keresni fogják a vevők, ezért kiírhatod a boltod bejáratára, pénztárába a készpénzfelvétel lehetőségét, ha a vevő vásárol nálad valamit. Vagy ahogy nyugaton szokás, minden vevődtől megkérdezheted majd, hogy kér-e készpénzt a vásárlás mellé. Ugyanakkor fontos tudnod, hogy ezt a szolgáltatást a jogszabály alapján senki nem követelheti rajtad, ezért nem kell külön készpénzt vételezned a bankodtól. Az persze fonák helyzetek forrása lehet, ha egyik nap tudod biztosítani a készpénzfelvételt, a következőn pedig nem – mert már sokan vettek így ki pénzt a kasszából ahhoz képest, hogy mennyien fizettek aznap készpénzzel. Fontold meg tehát, hogy vállalod-e – előnyöket, ügyfélszám növekedést, de csalódott klienseket is hozhat.

Mi alapján dönts a bevezetésről?

A szolgáltatás tekintetében a részletszabályok ismerete nélkül még kérdés, milyen feltételekre számíthatsz majd, ezt a későbbiekben a kártyaelfogadást biztosító bank fogja közölni veled. Ha komolyan gondolkodsz a szolgáltatás bevezetésén, érdemes lehet a vetélytárs elfogadó bankok ajánlatait is összevetned majd. Ma még az sem mondható ki bizonyosan, hogy a  cash-back szolgáltatást minden kártyaelfogadó bank nyújtja-e majd. De a mostani törvénymódosítás arra is lehetőséget adhat számodra, hogy az eredeti elfogadóval dolgozzátok át, tegyétek kedvezőbbé a fennálló bankkártya-elfogadói szerződéseteket.

El fog telni tehát néhány hónap, mire az OTP-n kívüli többi bank lefejleszti ezt a szolgáltatást. Addig érdemes lehet átgondolnod, szeretnél-e cash-back szolgáltatást nyújtani és hogy az hogyan érinti a készpénzállományod. Főleg abban a napszakban, amikor jellemzően kevesebb a készpénzed. A vevő ugyanis – akár több tranzakcióval – több pénzt is elvihet, mint 40 000 forint, ez csak az ingyenesség havi felső határa. Esetleg megkérdezheted a törzsvásárlóidat, élnének-e egy ilyen szolgáltatással, ha bevezetnéd, és ha igen, mekkora összeget vinnének el alkalmanként.

Egyelőre nem tudni, Magyarországon mennyire lesz népszerű ez a szolgáltatás, de a következő hónapokban érdemes lesz figyelni az ezzel kapcsolatos híreket. A bankok biztosan szélesebb körben nyújtják majd, mint most, a vásárlók pedig egészen biztosan keresni fogják, ha elterjed.

BiztosDöntés.hu,  hitelszakértő

Hiszek abban, hogy sokkal nyugodtabb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n.

Olvass még a témában