Egysejtűektől a digitalizációig: a Számlázz.hu PARK evolúciós ugrása

PARK evolúció

Több cikkben is foglalkoztunk már a legfrissebb Digiméter kutatással – emeljünk ki egy fontos szempontot  a kutatás egyik feltárt jelenségéből: óriási tér van még a kkv-k digitalizációjának növelésére. Magánemberként sokkal inkább használjuk a digitális megoldásokat, mint a vállalkozások keretein belül, ezen a téren mintha sokkal félénkebben nyúlnának a kis cégek a digitalizáció “mézes bödönébe”. Érthető is ez, hiszen komplex téma, átlátni sem könnyű a rengeteg szoftvert, ezek közül választani, nemhogy még ezek összekötéseit, együttműködését érteni, kezelni, technikailag felnőni a feladathoz. Egy kisvállalkozónak nincs meg feltétlen sem a tudása, sem az ideje, hogy magától kiokoskodja, hogy mit és hogyan automatizáljon.

Az is biztos, hogy az online számlázók köré épülnek jellemzően a kkv-k számviteli-pénzügyi automatizmusai, a szívét jelentik a digitalizációnak (Könyvelői Kutatás Kritó Zoltántól – QUiCK és Riport App). Óriási léptékű volt a tavalyi/idei áramlás az online számlázás felé, a kkv-k és egyéni vállalkozók közül a Számlázz.hu-val számláznak a legtöbben, a második legtöbbek által használt rendszer a NAV Online Számlázó (forrás: NRC kutatás). Ez még csak az első lépcsőfok – szép is, jó is ez – de innen még nagyon sok lépés tehető a könyvelés, az ügyviteli folyamatok, a kimutatások és nem utolsó sorban a feladatkezekezelés, csoportmunka, távoli munkavégzés támogatásának irányába. Elképesztő tartalékok vannak még a cégek számára ezen a téren. Hogyan lehet ezeket a szunnyadó tartalékokat megtalálni és aranyat csinálni belőlük?  Mindjárt meg fogod érteni…

Az egysejtűek és többsejtűek esete a kémcsővel

Néhány intuitív analógia jár szájról szájra a PARK-ban, melyek arról szólnak, hogy mi is a PARK lényege, mire jó, mi a célja. Ezeket egy villanásra idézzük fel, mert mind nagyon klasszul megfogja a lényeget: 

Ilyen például az autópálya analógia Kis Ervin Egontól (Az ék-egyszerűségtől az ökoszisztémáig) melyben a Számlázz.hu egy hatalmas  infrastruktúra megalkotója – ez maga az autópálya – és ehhez csatlakoznak a kiegészítő szolgáltatások, mint a benzinkút, buszpályaudvarok, bevásárlóhelyek, stb. Ez utóbbiak a Számlázz.hu platformjára csatlakozni tudó, számlázáshoz jó illeszkedő extra szolgáltatást nyújtó szoftverek, mint riportkészítő, könyvelő, készletkezelő és mini ügyviteli rendszerek, de maguk a bankok is a külső körös, pálya menti szolgáltatók (autokassza szolgáltatás). Az autók, amik közlekednek a pályán, a felhasználók, az összes magyar vállalkozás.

De itt van a szemléletes, szó szerint fásított park Szeszlér Verától, a PARK tartalom menedzserétől – aki egy valódi fás-bokros, gyümölcsöző, élettel teli ökoszisztémához hasonlítja, melyben minden élőlény összeköttetésben áll harmonikus együttműködésben. A park üzemeltetője gondosan ápolja, megmetszi, rendben tartja a  teret, a látogatók megelégedésére…

Nekünk mégis a kedvencünk az evolúciós példa, amit Stygár Lászlótól, a Számlázz.hu egyik alapítójától és szolgáltatásfejlesztési vezetőjétől kölcsönzök egy live videóból, ami a Könyvelői Kihívások Facebook csoportban hangzott el egy vidám áprilisi napon. Zádori Jácint faggatta a meghívottakat a PARK lényegéről, és ekkor jött a jó kis sztori :):

Ahogy évmilliókkal ezelőtt kialakultak és éldegéltek szépen az egysejtű élőlények, egyszer csak csodás események folytán többsejtű élőlények kezdtek megjelenni. Valami “drasztikusan és energikusan más” jött létre, és az egysejtűeknek nem sok esélye volt versenyezni a többsejtű létformával. A PARK ezt az evolúciós ugrást szeretné lejátszani – a vállalkozók jelentős része ugyanis küszködik a sok kis szoftverével (egysejtűek), melyek külön-külön, néhol recsegve-ropogva elketyegnek az ügyvitel támogatására. 

A Számlázz.hu a minőségben és innovativitásban hozzáillő, különálló szoftvereket, modulokat rendszerezi, szervezi maga köré nagyon fejlett logikával, integrációba, mintegy többsejtű, intelligens szervezetbe rendezi őket. És itt a lényeg!: 

a “többsejtű” szoftver sokkal több, mint az “egysejtű” szoftverek összessége összeöntve, mintha csak egy kémcsőbe bedobnánk és összelötykölnénk őket. Nem ettől lesz fejlettebb az organizmus, hanem az adatvagyon megnyitásától, okos kezelésétől, áramoltatásától, a kapcsolódási, integrációs lehetőségektől, okos automatizmusoktól, ezzel a szervezettség magasabb fokára állva. 

A vállalkozók itt a PARKban olyan lehetőségeket, eszközöket találhatnak, melyek nem külön-külön nyújtanak “darabos” megoldásokat – és szögletes kerékkel hajtják tovább a vállalkozás biciklijét – hanem eleve összepasszoló, integrációkkal gondosan ellátott, legfejlettebb innovatív technológiákat, amikkel a rejtett tartalékok kiaknázhatók. 

Nagyon fontos azt is látni, hogy sok fejlett szoftveres megoldás a költségessége miatt elérhető távolságon kívül marad sok vállalkozás számára. A PARKban kifejezetten kkv-ra szabott, ár-érték arányban kiváló ajánlatokkal találkozhatsz, melyek bevezetési projektek nélkül, havi előfizetéses csomagokért, pille könnyen beemelhetők a vállakozás életébe.

Ha ez a gondolat megvan, akkor térjünk rá, hogy hogyan lesz neked ebből kézzelfogható megoldás!

Így még biztosan nem használtál tudásközösséget, mint ahogyan a Számlázz.hu PARKot lehet

Sokan már értik és ki is használják a PARK lehetőségeit, viszont láthatóan többen nem tudják, hogyan is lehet valójában bekapcsolódni ebbe a flowba, felhajtani az autópályára.

A PARK minden kkv játszótere, a kicsitől a nagyobbakig, iparágtól függetlenül – ha fodrász vagy, ha kiskereskedő, pólónyomó üzem, kozmetikumokat gyártó cég, reklámügynökség, könyvelő vállalkozásod van vagy épp bicikli szervíz, minden esetben neked van kitalálva ez a közösség, amennyiben keresed az utat, hogy a céged folyamatait automatizáld, digitális eszközökkel és azok összekapcsolásával felturbózd a lehetőségeidet.

Mit tudsz itt csinálni? Hol és mit kell csinálni, mi lesz az eredményed, amit elviszel?

  1. Mondd el a problémád, kérdésed és kérj tanácsot szakértőinktől – Hol? PARK FB-csoportban. A PARK szakértői tábora figyel és örömmel válaszol, de nemcsak ők, hanem a vállalkozói közösség is bekapcsolódhat. Van úgy, hogy éppen egy másik vállalkozó jön be a beszélgetésbe és oszt meg tapasztalatot.
  2. Olvasd a tartalmakat és tanulj belőlük – elismert tanácsadócégek komoly mélységű szakmai cikkeitől a könnyedebb, gyakorlatiasabb témákig sokfélét olvashatsz itt. Folyamatosan beszélgetünk aktualitásokról, trendekről, amik a vállakozói szektort érintik és a digitalizációval kapcsolatosak. Kincset ér a sok kutatás, ami terítékre kerül – ezeket sokszor a speciálisabb szakmai csoportok megszondázásából merítik a szerzők.
  3. Kommenteld a FB-csoportban megjelenő cikkeket, mondd el a magadét, érvelj, és ellenérvelj, ha úgy érzed helyénvalónak. Egyszóval kapcsolódj be a beszélgetésekbe – lehet, hogy pont a te véleményed fog segíteni egy másik vállalkozónak.
  4. Mutasd meg magad és a sztoridat – ha nyitott vagy erre is, akkor ahogy már tettük más vállalkozók esetében is, készíthetünk veled és szakértőinkkkel közös videót, ahol előkerülnek a lehetséges megoldások a céged digitalizációs problémáira. Vagyis publicitást kapsz és másoknak is segítesz ezzel tanulni.

És ez mind az ökoszisztéma “ajándéka” számodra.

A SMARTBooks webes könyvelési és ügyviteli szoftverei segítenek a magyar kis- és középvállalalkozásoknak és könyvelőknek nagyfokú automatizáltságot, hatékonyságot, időmegtakarítást elérni munkájukban. A SMARTBooks Business mini vállalatirányítási rendszert valósít meg a teljes ügyvitel vonatkozásában a beszerzés, készletkezelés, értékesítés, számlázás, pénzügy teljes folyamatában. A SMARTBooks Könyvelés pedig automatizált könyveléssel veszi le a manuális adatrögzítés terhét a könyvelők válláról. Mindezt teszi biztonságos felhőben, bárhonnan, bármikor elérhető módon, egy böngészőből használva.

Olvass még a témában