Egy nagy utazásra vállalkozom, ide a térképpel!

Vállalkozás - utazás

Vállalkozók ezrei indulnak el egy új úton, amikor megalapítják vállalkozásukat. Ki így, ki úgy. Közös bennük, hogy egy nagy kaland vár rájuk tele kihívásokkal. Egy ilyen kihívás az is, amikor el kell dönteniük, miként fogják kezelni pénzügyi és adminisztrációs folyamataikat. Talán nem is sejtik, hogy az elrettentőnek tűnő terület valójában új távlatokat nyit. Idegen terepen azonban jó, ha van náluk egy térkép, ami segít eligazodni. Vigyázz, kész, automatizálj!

Imádok utazni. A legnagyobb örömöt az jelenti számomra, amikor azzal a tudattal ébredhetek hajnalban, hogy hamarosan egy másik ország repülőterén landolok, ahol valami teljesen más vár rám, mint ami az előző napomat határozta meg. A vállalkozás is egy nagy utazás. És ha felfedezzük, milyen digitális megoldások, automatizmusok lehetnek segítségünkre, az új út igazán élvezetes maradhat.

A vállalkozó útja

Sok elmélet létezik, amely közgazdaságtani, pszichológia, szociológiai vagy kulturális megközelítésben foglalkozik azzal, hogy egy vállalkozás milyen utat jár be. Ezt most nagyon leegyszerűsítem. 🙂 A(z újdonsült) vállalkozó felfedez vagy megteremt egy üzleti lehetőséget, körüljárja, validálja, és ha minden klappol(ni látszik), “hivatalosan” is elkezd azzal foglalkozni. Az ötletből vállalkozás lesz, az alkotóból vállalkozó. Eközben egy belső utazás is kezdetét veszi a nehézségekkel, kockázatokkal benőtt ösvényeken. Akár csak a világutazók, a vállalkozó is rendre szembe találja magát járatlan utakkal, és persze kellemes meglepetésekkel is. Menet közben számtalan tényező hat rá: a szabályozási környezet zsákutcái, a kanyarok, ahol lassítani kell, és a digitális automatizmusok sztrádái, amelyeken akadálytalanul suhanhat, ha ismeri a haladási irányt

Fentek és lentek mindig lesznek. De én például a szép kilátást is akkor élvezem igazán, ha lentről kell felkapaszkodni a hegyre. Néha nehéz a menet, de általában megéri. Arra viszont jól emlékszem, vállalkozóként mindig összeszorult a gyomrom, amikor a pénzügyek kezelése előkerült, vagy amikor letolt a könyvelőm, mert valamit elírtam azon a bizonyos papírszámlán. Ma már persze digitális könyvelőm van, évek óta online számlázom, és katásként rengeteg segítséget kapok az autokata tudáscentrumától.  

Vagyis nem meglepő számomra, hogy sok vállalkozótól hallom, bizonytalan abban, hogy kövesse a pénzügyi folyamatait.

Jól jön egy útitárs

A vállalkozás hasonlít az utazásra, de egy dologban biztosan különbözik tőle. Mindig azzal a tudattal utazunk, hogy a kalandnak egyszer vége lesz (még akkor is, ha kicsit más emberként térünk haza, tapasztalatokkal gazdagodva). A vállalkozás viszont egy hosszú távú elköteleződés. Ehhez biztos alapok kellenek, amire stabil várat építhetünk. A kulcs a mi kezünkben van, mi döntjük el, mit hozunk ki belőle. Fontos, hogy a lehetőségekhez nyitottan, ugyanakkor kritikusan álljunk hozzá. De hogyan legyünk kritikusak, amikor egy területet nem ismerünk igazán?
Az utazás analógiájánál maradva például bekopoghatunk a helyi lakosokhoz, de ahány ház, annyi vélemény. Beszélgetésbe elegyedhetünk a turistákkal, de minden utazás más, minden utazónak mások az igényei. Felcsaphatjuk az útikönyvet, de lehet, hogy ez a kiadás elévült információt tartalmaz. Vagy fordulhatunk segítségért Google barátunkhoz, vajon tényleg jól ismer minket? Túl sok az ismeretlen, ezért vegyük elő a legkézenfekvőbb eszközt, a jó öreg térképet!

Az egyszerű nagyszerű

Kiborulsz a pénzügyektől? Oké, fizessen az ügyfél. De mennyit? Hogy állítsd ki a számlát? Hogyan tartsd nyilván, hogy ki fizetett? Mit csinálj, ha nem fizet? – és ez csak néhány példa, hogy milyen kérdések merülhetnek fel benned is nap mint nap.

Amikor a Számlázz.hu PARK-ban azon gondolkodtunk, milyen módon tudjuk a vállalkozókhoz a legközelebb hozni ennek az egyszerűen bonyolult ököszisztémának a lényegét, a térkép analógia lett a befutó. Akár a galaxis stopposainak, a vállalkozóknak is szüksége van egy útikalauzra, amely kifejezetten az ő helyzetükre és igényeikre reagáló megoldásokat javasolja.

Ahhoz, hogy a vállalkozónak valóban egyszerű legyen a dolga, a Számlázz.hu PARK szereplőinek ismernie kell a vállalkozókat. Összeállítottunk ehhez egy nagyon egyszerű, pár perc alatt kitölthető kérdőívet, hogy mindenkinek azonnal implementálható megoldásokat javasoljunk, a saját vállalkozása helyzetére szabottan. A kitöltők tudni fogják, hogy mi az, amit érdemes bejárniuk a pénzügyi és adminisztrációs rendszerek térképén, mit érdemes használniuk akkor és ott, amikor és ahol tartanak. 

Digitális útikalauz vállalkozóknak

Sok érvem van amellett, hogy miért éri meg kitölteni a Digitális Útikalauz Vállalkozóknak kérdőívét, de a legfontosabbak ezek:

  • Felfedezheted a gyorsan fejlődő fintech színteret, valamint azokat a technológiai megoldásokat, amelyeket ha bevetsz, nagy előnyre tehetsz szert.
  • Ezt testreszabottan, a saját vállalkozásod helyzetének és céljainak megfelelően teheted.
  • Azonnali képet kapsz arról, hogy hol tartasz és hova fejlődhetsz. Sallangmentesen, semmi mellébeszélés.
  • A megfelelő rendszerekre fogsz költeni, így időt és pénzt spórolsz vállalkozásod számára.
  • Te pedig a vállalkozásod fő tevékenységére koncentrálhatsz. 
  • Könnyű lesz átlátnod: arra törekedtünk, hogy vizuálisan úgy szemléltessünk egy összetett rendszert, hogy az szemet gyönyörködtető és hasznos legyen egyszerre.
  • Bármikor visszatérhetsz. A vállalkozásod fejlődésének köszönhetően lehet, hogy már holnap máshol jársz, mint ma.
  • Ahogyan te is a vállalkozásodat, úgy mi is folyamatosan fejlesztjük az útikalauzunkat. Hiszen minél jobban ismerjük a vállalkozásokat, annál jobban tudunk segíteni nekik.

Akár friss vállalkozásod van, akár már régen elindultál ezen az úton, és most veszed észre, hogy a pénzügyi folyamataidat rendbe kéne tenni, a Digitális útikalauz neked szól, kedves vállalkozó!

Kéred az útikalauzt? Katt ide!

Számlázz.hu, Marketing manager

Vállalkozó is voltam, nagyvállalatnál is dolgoztam, és mindig valahol félúton képzeltem el magam. A Számlázz.hu marketing csapatában megtaláltam a helyem: testközelből tapasztalom egy közepes méretű vállalkozás nagy eredményeit, és az azokhoz vezető utat. Eközben pedig azoknak is segíthetek, akiket a legjobban tisztelek: a vállalkozóknak.

Olvass még a témában