E-learning megoldások: szükségem lehet rá?

6 érv mellette, KKV-knak

E-learning

A multiknál ma már nem is kérdés, hogy a munkatársaknak tartott képzéseik jelentős részét e-learning eszközökkel intézik. A KKV-knál már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Bár a járványhelyzet ebben rengeteg változást hozott, a minőségi e-learning sok vállalkozásnál továbbra sem alapvetés. Pedig a kis- és középvállalkozások is rengeteget profitálhatnak az e-learningből, ha jól csinálják. 

Mi az e-learning?

Olyan tanulási módszer, amelynek során a résztvevők szervezett digitális tanulási kurzusokon vesznek részt. A tanulóknak nem kell egy helyen tartózkodniuk, bárhol és bármikor tanulhatnak. Kézzelfogható előnyeinek köszönhetően évek óta egyre nagyobb az aránya a vállalati képzésben: 2021-ben egy világszerte 210 milliárd dolláros piacról beszélhettünk, ami 2030-ra várhatóan 800 milliárd dollár fölé nő. Pontos hazai statisztikák sajnos nincsenek, de becslésem szerint a kizárólag e-learninggel foglalkozó vállalkozások éves bevétele 2021-ben 2-3 milliárd Ft-ot tett ki. 

Milyen célokra használható az e-learning a KKV-knál?

A mindenki számára elérhető vezetői vagy például agilis tréningek is sokat hozzátehetnek egy KKV működéséhez, és ezekhez is érdemes lehet e-learninget használni. De talán még lényegesebb a munkához elengedhetetlen speciális szoftverek vagy folyamatok megtanulása, amihez sok esetben nem is lehet külsős tanfolyamokat találni. Pedig egy kisebb vállalkozás esetében semmiképp nem megengedhető az olyan emberek foglalkoztatása, akik nem rendelkeznek a napi munkához szükséges készségekkel, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki részesüljön a megfelelő képzésben. E-learninggel mindig kéznél lesznek az alkalmazandó ismeretek, így könnyebb is a tanultakat a munkahelyi működésbe átültetni. 

Emellett jól használható az onboarding során is. Az új alkalmazottak alacsonyabb költséggel és nagyobb hatékonysággal ismerkedhetnek meg a napi feladataikkal, így hamarabb kezdenek feszültségmentesen és produktívan dolgozni. Ezek mellett az e-learning jelentősen megkönnyíti a kötelező képzéseket, amilyen például a munkavédelmi vagy a környezetvédelmi képzés.

És most lássuk, milyen előnyökkel járhat a KKV-k számára, ha munkatársaiknak – vagy ügyfeleiknek – ilyen eszközökkel szeretnének tudást átadni!

1. Az e-learning költséghatékony

Az e-learning a legtöbb esetben olcsóbb, mint a hagyományos tantermi képzések, ha egy cégnél tartanak ilyeneket. Hiszen nem kell utazásra, szállásra vagy teremre költeni és a kollégák is kevesebb időt töltenek távol a munkájuktól. Emellett a trénert sem kell minden alkalommal kifizetni, elég arra figyelni, hogy a tananyag és az e-learning rendszer folyamatosan karban legyen tartva.  

2. Az e-learninghez könnyű hozzáférni

A KKV-k alkalmazottainak jellemzően nincs túl sok felesleges munkaideje. Az a megoldás, hogy az alkalmazottakat egy-egy képzés erejéig tantermi környezetben próbálják összegyűjteni, drága, időigényes, stresszes és gyakran nehezen megszervezhető. Az e-learning segítségével az alkalmazottak ugyanehhez a képzéshez bármikor hozzáférhetnek, amikor nekik a legalkalmasabb. Mindössze egy számítógépre vagy mobiltelefonra és internetkapcsolatra van szükségük, és akár néhány perces falatokban is tanulhatnak, nem kell órákat félretenni rá. 

3. Az e-learning rugalmas 

Tegyük fel, hogy személyes képzést akarsz szervezni a vállalkozás 30 alkalmazottja számára, de ez a szám hirtelen 60-ra nő, például mert egy másik telephelynél is felmerül az igény ugyanarra a képzésre. Először is, nagyobb termet kell keresned, ami mindkét telephely számára megfelelő. Másodszor, több nyomtatott anyagra és eszközre lesz szükséged. Harmadszor, valószínűleg át kell ütemezned az eredeti tréninget, hogy mindenki időbeosztásához igazodjon.

Ha ugyanezt a képzést e-learninggel intézed, ezekre semmi szükség. Bármennyien csatlakoznának váratlanul, nincs belőle semmi gond. Ugyanazt az anyagot sokszáz embernek is elküldheted. Sőt, bármikor frissítheted és személyre is szabhatod a képzéseket!

4. Könnyebben megtarthatóak vele a munkavállalók

Legfiatalabb munkavállalók 91%-a szerint a szakmai képzés fontos tényező a munkahely kiválasztásakor. Azoknál a vállalkozásoknál, amelyek nem képzik a munkatársaikat, gyengébb az alkalmazottak elkötelezettsége és megnő a fluktuáció. Sok vállalkozásnál a munkatársak a kezdetektől fogva alakítják a vállalati kultúrát, KKV-ként tehát kiemelten fontos lehet, hogy megtartsátok az alkalmazottakat, és együtt fejlődhessenek a céggel. Ennek nagyszerű módja folyamatos képzésük. Az emberek olyan karriert szeretnének, amely folyamatosan halad előre, így a képzésükbe való befektetés nagyon sokat számít.

5. Saját tudásbázis és egy közös kommunikációs felület is lehet

Az e-learning tananyagok létrehozásának egyik fontos velejárója, hogy a vállalkozásban az évek alatt felhalmozott gyakorlati és elméleti tudás rendszerezve összegyűlik. Ez számtalan előnnyel járhat: amellett, hogy megkönnyíti például az új munkavállalók beilleszkedését, a régiebbiek más munkakörökben való kipróbálását, átláthatóbbá teszi a folyamatokat is, ami középtávon is hozzájárul a vállalkozás fejlesztési lehetőségeihez.

Általános tapasztalatom az is, hogy egy (új) e-learning rendszer segítheti egy vállalkozás általános belső kommunikációját is, hiszen egy ilyen rendszerbe jellemzően minden munkatársnak időről-időre be kell lépnie, akár kötelező képzésekről, akár vezetői képzésekről legyen szó. Így pedig egy jó platform lehet, ahol az általános információmegosztás mellett akár beszélgetéseket is lehet kezdeményezni egy-egy fontos témáról.

6. Hatékonyabb és élvezetesebb vele a tanulás

Az e-learning egyik jelentős előnye, hogy jól beépíti a vizuális elemeket a tanulási folyamatokba: grafikonokat, ábrákat, képeket, videókat és szöveget használ az információk átadásához. Ezek segítenek a tanulónak jobban és gyorsabban elsajátítani a tananyagot. Ha a kollégák túljutnak az e-learning technológiai újdonságából fakadó esetleges nehézségeken, többnyire sokkal jobban is élvezik a jól felépített e-learning segítségével történő tanulást, mint a személyes képzéseket. 

Hogy érdemes belekezdeni a bevezetésbe?

Mint mindennek, természetesen az e-learningnek is lehetnek hátrányai. Például a személyes kapcsolat hiánya a trénerrel vagy a szokatlan, új helyzet, hogy a tanulóknak maguknak kell beosztaniuk a tanulnivalót. Emellett a szükséges számítógépes készségek hiánya is okozhat szorongást és nehézségeket, vagy akár csalásokhoz is vezethet. Ilyen esetekben megoldás lehet például a kevert (tantermi és digitális) eszközök alkalmazása, de minden vállalkozás esetén érdemes az adott helyzetre optimalizálni az e-learning számtalan eszközét. 

Sok KKV elköveti azt a hibát, hogy házon belül akarják megoldani az e-learning rendszer bevezetését vagy a tartalom létrehozását. Ugyan ez is lehet sikeres, de tapasztalataim szerint meglehetősen vegyes eredményekkel is járhat. Szakértelem nélkül ugyanis nagyon nehéz jól kialakítani a vállalkozás e-learning kurzusait, és ha nem jók, az a tanulók ellenállását váltja ki, ami a kezdeményezés kudarcához is vezethet. 
Ma már sok cég foglalkozik Magyarországon e-learning rendszerbevezetéssel és tananyagfejlesztéssel a KKV-k számára is: első körben mindenkinek azt javasolnám, hogy szakértő segítségével vágjon csak bele a fejlesztésbe! Sok sikert kívánok hozzá!

Klippe, ügyvezető

Balkányi Péter a Klippe e-learning szakértője és ügyvezetője. Péter több mint tízéves tapasztalattal rendelkezik a digitálistananyag-fejlesztés, és e-learning rendszerek bevezetése területén. Több száz tananyag tervezésében és fejlesztésében vett részt. Doktori disszertációját az e-learning tananyagok fejlesztésének folyamatáról írta. A Budapesti Corvinus Egyetemen mester hallgatókat oktat.

Olvass még a témában