Biztos szabad WARN unk?

adatközlés warn üzenet

Az a vállalkozó, aki nem egy kő alatt töltötte az elmúlt három évet, biztos találkozott már a NAV egyik „csodafegyverével”, az online számla adatszolgáltatással. Gondolom, az sem újdonság, hogy az adatszolgáltatáson keresztül eszméletlen mennyiségű adatot gyűjt (kb. annyi cuccuk van rólad, mint a Facebooknak, és ez évente egy évadnyi Trónok Harca epizódnyi adattal bővül), elemez az adóhatóság. 

Sex And The City Women GIF by HBO - Find & Share on GIPHY

“Man may have discovered fire, but women discovered how to play with it.”

(“Lehet, hogy a tüzet a férfiak találták fel, de arra a nők jöttek rá, hogyan kell játszani vele.”)

Addig nincs is probléma, míg az általunk küldött információk alapján összeállítható az adózói profilunk és az többé-kevésbé meg is felel a valóságnak. Miért fontos ez? Mert az online számlaadatközlés az egyik legjelentősebb forrása az ellenőrzésre történő kiválasztásnak. Tehát azok az információk, amit mi biztosítunk, és amit rólunk közölnek más adózók, lesz az alapja annak, hogy megvizsgálja-e az adóhivatal a cégünk működését vagy nem… 

Blinking Sex And The City GIF - Find & Share on GIPHY

„Carrie Bradshaw knows good sex*” *and isn’t afraid to ask.

(“Carrie Bradshaw tudja, milyen a jó szex… vagy nem fél megkérdezni.”)

Az online adatközlés nemcsak azt jelenti, hogy az adóhivatal begyűjti tőlünk a kiállított számlák adatait, hanem azt is, hogy meghatározza az adatközlés módját és annak tartalmát is. Sajnos utóbbi pont az ami a legtöbb problémát okozza. A korábbi, mondjuk analóg számlázási időszakban a kiállított számla adattartalmát, belső összefüggéseit a gazdasági esemény résztvevői némi ráhagyással kezelték, és az adózói elképzelést gyakran a könyvelői szaktudás egészítette ki olyan módon, hogy az adózásban felhasználható bizonylat legyen. Ha maradunk a költői képeknél, akkor elmondható, hogy ezt a nyáresti andalító idillt árnyékolta be az adóhivatal, és kezdte el kiszorítani a megszokásokat, a rossz gyakorlatot.

Szerencsére a NAV tudja, milyen a jó számla, sőt figyelmeztet is rá! Ezeket az adatokat a nagyobb számlázókban eléred (pl.: a Számlázz.hu esetében a számla részletes adatainál találod az online adatközlésre vonatkozó információkat). Természetesen a NAV online számla felületén is le lehet kérdezni az adatokat a Számlák/Adatszolgáltatások menüpont alatt. 

Sex And The City Omg GIF - Find & Share on GIPHY

It’s not the destination, it’s the journey.

(“Az út a fontos, nem a cél.”)

A NAV online számla adatközléshez kapcsolódó terminológiában két hibaüzenet típus merülhet fel. Az első, ha sikertelen az adatszolgáltatás, erről egy későbbi alkalommal lesz szó. Most a másik verzióval, a WARN-nal (azaz figyelmeztetéssel) töltünk el egy kis időt. A WARN igazából egy eső után köpönyeg típusú figyelmeztetés, ráadásul az esetek jelentős részében olyan eseményt takar, ami valójában hiba. Sőt olyan hiba, ami adózásunkat (legalábbis az adott számlához kapcsolódóan) befolyásolja.

A 2020 évre vonatkozóan a NAV által közzétett TOP10 WARN üzenet között többségében még a számlázó rendszerekre vonatkozó hibák merültek fel. (Az Adóvilág 2021. májusi számában érdemes megnézni Az online számladat-szolgáltatások hibáinak és a hibák figyelmen kívül hagyásának következményei című cikket.) Ennek oka jellemzően abban kereshető, hogy a számlázóprogramok a törvényi minimumnak kívántak megfelelni, így komolyabb számlázási feladatok esetén egy-egy ponton rendszeresen elvéreztek. Az online adatközlés 3.0 verziója több olyan módosítást tartalmazott, ami miatt szükségessé vált a számlázóprogramok fejlesztése, ennek pozitív hozadékát a WARN üzenetek összetételén is érzékeljük. Az idei évre vonatkozó saját gyűjtés alapján megfordult a tendencia: a hibák jelentős része a számla kiállítóinak tudásbéli hiányosságára és kisebb részben a használt rendszerre vezethető vissza. Amire több figyelmet kell szánnunk, az az előleg kezelése, a teljesítés időpontja, a helyes áfakulcs, az áfamentességhez és a fordított áfához kapcsolódó besorolások meghatározása.

Annak érdekében, hogy 2022-ben már ne egy NAV-ellenőrzés megbízólevelének átvételét követően szembesüljünk azzal, hogy nem atombiztos a számlázási tudás, a következőket tudom javasolni: 

  • Figyeljük a számlázóprogramunkban vagy az online számla felületén az adatközléshez kapcsolódó üzeneteket. Ha hibaüzenet érkezik, a megfejtéshez az online számla adatközlés dokumentációja nyújt segítséget. 
  • A NAV megjelentetett egy ajánlást a számlázóprogramok részére, ami a felhasználóknak is okozhat pár aha/wow/hűha pillanatot.
  • Nézz szét a Számlázz.hu blogjában
  • Érdemes közelebbi kapcsolatot kötni az áfa törvénnyel, vagy vállalkozásunk számlázási sajátosságait átbeszélni egy könyvelővel vagy adótanácsadóval. 

Ami a legfontosabb, a legtöbb WARN üzenet nem jelent végleges stigmát, a kiállított bizonylat javítható, sőt javítandó.

Sex And The City Yes GIF - Find & Share on GIPHY

ADÓCAMPUS, PROJECT MANAGER

Zádori Jácint a népszerű Könyvelői Kihívások Facebook-csoport életre hívója. “Azon dolgozom, hogy más is elfogadja, hogy a szakmánk fancy és jó könyvelőnek lenni.”

Olvass még a témában