“A jog nem ismer sem hízelkedést, sem sértegetést”

jog

A címbeli idézet nem a Számlázz.hu PARK valamelyik szakértőjétől, hanem Edmund Burke brit írótól származik, a XVIII. századból – úgy tűnik, már akkor sem volt érdemes ujjat húzni a jog szigorú istennőjével… Jogi szabályozások a bibliai korok óta léteznek és kötelező érvényűek, ami alól még a digitális technológiák sem képeznek kivételt, bár a szabályozások gyakran csak kullognak a technológiák mögött. Hogy te sose ess bele a résekbe, veszélyes joghézagokba, arra a vállalkozásodban is nagyon kell figyelned. Ezért szentelünk külön szekciót a területnek, és ezért hozunk nektek kiemelkedő jogászokat a lawtech, legaltech, adat- és webshopjog területeiről is.

Ha a vállalkozói adminisztráció gyakran púp a hátunkon, a jogi megfelelések ugyanez, szorozva tízzel. Itt nagyon speciális szakértelemre vagyunk ráutalva, és nagyon csúnyát lehet bukni, ha hibázunk. Nem is véletlen, hogy a #könyvelés vagy maga a #vállalkozás nagy kategóriái mellett kiemelt figyelmet szentelünk itt a PARK-ban a jogi témáknak. 

Állandó szakértőnk, dr. Sziráczki István rendszeresen jelentkezik a jogi szabályozások aktuális változásairól szóló cikkekkel. Ilyen volt például a Már megint minden megváltozik című, 2022. májusában megjelent összefoglaló, amikor számos jogszabályt érintő módosítások léptek hatályba. Hozzávetőleg hasonló időpontban változtak az akciós árak feltüntetésével kapcsolatos szabályok, amiről az azt megelőző cikkben (“Viszlát akciók?” címmel) számolt be. De az állandó PARK-szakértőnk minden korábbi (és jövendőbeli) cikkét akár aktualitástól függetlenül is érdemes követni, mert a jogi megfelelőség gondolkodás-szinten is folyamatos figyelmet igényel.

Sziráczki István alap-tanácsa, amire minden további iránymutatása és voltaképp a munkája is épül, így szól: 

A kötelező, megfeleléshez szükséges feladatokat szervezd ki, inkább kerüljön költségbe a vállalkozásodnak, mint a Te idődet vigye el. Azt inkább fordítsd az elsődleges célod megvalósítására: a vállalkozásod fejlesztésére és a bevételed növelésére.” (Forrás: Menjünk nagyot jogszerűen! – Azaz:  a bölcs vállalkozó szakemberrel dolgozik, és automatizál)

Jogi digitalizáció és alterületei

De más jogászok is megszólaltak már a PARK-ban, többek között dr. Varga Balázs Máté, aki egyik legátfogóbb és -időtállóbb cikkét a jogi digitalizációról írta, Digita-law-zation címmel. Definíciót ad a jogi digitalizációra, mely szerint ez “olyan eszközök és eljárások összessége, amelyek többek között magukban foglalják dokumentumkészítés automatizálását, folyamatkezelő rendszerek kiépítését, prediktív mesterséges intelligenciára épülő technológiák létrehozását, úgynevezett okosszerződések rendszerének kiépítését, illetve tudás és egyéb adatbázisok kiépítését, de számos, egyes egyéb jogterület hasznára váló megoldások szállítását is. 

“A jogi digitalizáció mint legnagyobb halmazon belül el kell határolnunk egymástól a lawtech és a legaltech fogalmát, amelyek ránézésre teljesen ugyanazok (…) Az előbbi kategória azokat a szoftvereket foglalja magában, amely a jogász és ügyfelei közötti viszonyban, azaz kifelé kínálnak megoldásokat, míg az utóbbi azokat a technológiákat jelenti, amely inkább a belső viszonyokra koncentrál és a jogászi munka egyes folyamatainak segítésére, egyszerűsítésére fókuszál.” (Forrás: dr. Varga Balázs Máté


Számlázz.hu PARK Mesterműhely: Lehet valaha robot a jogászom?

Emellett természetesen helyet kapott a téma élő eseményünkön is, a második Számlázz.hu PARK Mesterműhelyen. Az előadáson dr. Sziráczki István, és Laczkovszki Gábor az E-szerződés.hu alapítója közösen vázolta fel, hogy a jogi feladatok digitalizációjában meddig nyújtózkodhatunk: egyelőre nem lesz robot a jogászunk, viszont az asszisztense már lehet robot, és akár nagyon hatékony is. 

Ha megfelelően használjuk a digitális technikákat, és jól kommunikál jog és technológia egymással, akkor igenis hatékony lehet a robot, aki a jogász keze alá dolgozik.” (Forrás: Lehet valaha robot a jogászom?)Vannak tuti technikáid? Bevált trükkjeid? Elkerülhetetlen buktáid – amikhez megvan már a “végül hogyan álltam fel” univerzális titka? Oszd meg velünk és a veled egy cipőben járó vállalkozótársakkal közösségi felületeinken!

pénzügyi és adminisztrációs rendszerek központja

A Számlázz.hu PARK egy vállalkozói közösség, ahol digitális eszközöket legózunk egymás mellé, okos üzleti automatizmusokat mutatunk cégmérettől függetlenül minden vállalkozónak. A PARK (pénzügyi és adminisztrációs rendszerek központja) alapítói a Számlázz.hu, a R!port Applications és az Innonest.

Olvass még a témában