65%-ra nőtt az online számlázók aránya:
A számlázás „csak” alap, amire világok épülnek

Online számlázók aránya

A Számlázz.hu éves reprezentatív kutatása szerint egy év alatt 35%-ról 65%-ra növekedett azok száma, akik telepített vagy kézi számlázás helyett a felhőszoftverek közül választanak számlázási megoldást. Közülük a legtöbben a Számlázz.hu-t választották, a második legnépszerűbb célszoftvert a NAV fejleszti. A piac maradékán osztozik a többi számlázó, melyek összesített piaci részesedése meg sem közelíti az első kettőét.

Az NRC kutatóintézet által készített reprezentatív felmérés egyik legfontosabb találata, hogy a hazai vállalkozók kifejezetten nyitottak az integrált szolgáltatások használatára. A Számlázz.hu PARK pedig pontosan ezt a magas fokú integrációt nyújtja, részben a Számlázz.hu rendszerén belül (például az előlegszámla, a díjbekérő, vagy a fizetési felszólítás), részben pedig a “Pénzügyi és Adminisztrációs Rendszerek Központjának” többi alapítótagja hozza. Ez utóbbi csoportba tartozik például a közvetlen integráció könyvelőprogrammal, vagy megrendelőlap, munkalap, teljesítésigazolás és árajánlat kezelése. Szintén a PARK-on belül találod a Számlaverzumot (az összes számla kezelésére egy helyen), az autokasszát (a banki összeköttetést), és az online bankkártyás fizetést is, melyek szintén a számlázásra épülő ”világok”. A vállalkozások üzletmenetét támogató többletfunkciókra jellemzően a nagyobb, régebb óta online számlázó, fizetős szolgáltatást is igénybe vevő, több számlát kiállító vállalkozások a nyitottabbak. Összességében a kkv-k 42% szívesen venné, ha számlázóprogramjában több dolgot intézhetne. A Számlázz.hu felhasználói ennél is nyitottabbak: 69%-uk szeretne minél több adminisztrációs teendőt számlázóprogramjában elvégezni.

Mekkora a piaci részesedés? 

2020-ban még egyértelműen a kézi számlázás tarolt, idén fordult meg a trend. Az online számlázóprogramot használók aránya 65%-ra nőtt az egy évvel korábbi 35%-ról, bár ezek hozzávetőleg fele más számlázási módszert is alkalmaz. Még mindig elég magas (38%) a kézi számlatömböt (is) használók aránya. A kkv-k többsége hátrahagyta a kéziszámlát, már csak 18%-uk alkalmazza, az egyéni vállalkozók 58%-ánál még megfordul a kézi számlatömb. Online számlázni a legtöbben még mindig nagy képernyőn szeretnek, a mobil számlázás nem túl népszerű.

A kkv-k és egyéni vállalkozók közül a Számlázz.hu-val számláznak a legtöbben, még a második legtöbbek által használt rendszer a NAV Online Számlázó. Minden más szolgáltató piaci részesedése jóval elmarad a piacvezető Számlázz.hu-étól, bár vannak olyanok, akik a Számlázz.hu mellett a NAV Online Számlázót vagy más számlázóprogramot is használnak.

Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője a második legnagyobb piaci szereplő „kilétén” első látásra meglepődött:

Az, hogy a NAV online számlázója rajtunk kívül minden piaci szereplőt megelőzött, kifejezetten meglepett első látásra. De utólag végiggondolva az azért nem is meglepő, mert olyan sokáig és olyan intenzíven szerepelt a sajtóban, hogy „NAV online számlázás”, hogy önmagában ez rengeteg keresést generálhatott a Google-ben. Ha pedig akár hirdetésben, akár organikus találatban rátalált egy olyan vállalkozó a NAV szoftverére, aki az egészet kizárólag a kényszer miatt csinálta, nem válogatott sokat, ment az első pár találat alapján.

Az ügyvezető azt is elárulta egyébként, hogy milyen jövőbeli fejlesztések várhatóak a Számlázz.hu-nál részben épp a kutatás eredményeihez is kapcsolódóan, bár sajnos spoilerezésre nem tudtuk rávenni: 

Látszik, hogy nagyon magas az elégedettség a Számlázz.hu-val. De ettől nem dőlhetünk hátra, még jobbá kell tennünk a szoftvert. Az alapszolgáltatásokat is. Az is látszik, hogy van igény az ügyfeleink részéről az üzleti adminisztrációt támogató kiegészítő szolgáltatásokra, ezeken a Számlázz.hu PARK tagjaival együtt folyamatosan dolgozunk. És van pár nagyon klassz meglepetésünk is a Számlázz.hu ügyfelek számára, de nem lőném le előre a poént. 🙂

Az elmúlt évben a Számlázz.hu felhasználóinak száma 258 ezerrel növekedett. Felmerül a kérdés, hogy vajon a NAV-os kötelezettség, vagy épp a covid-helyzet miatt érkezett-e több felhasználó a Számlázz.hu-hoz: valójában mi terelte ezt a hatalmas forgalmat az online számlázás felé. Ángyán Balázs szerint előbbi komolyabb tényező: 

A több felhasználó érkezését a NAV-nak, illetve a jogszabály-változásoknak tulajdonítjuk, viszont az ügyfelek egy részénél az aktivitás jelentős növekedését tapasztaltuk, ez inkább a covid miatti online vásárlások megugrása miatt volt.

>> Adatok részletesen: Az online számlázás helyzete 2021-ben

>> A PARK-ökoszisztéma felépítéséről Kis Ervin Egon cikkét olvasd el itt:

Ék-egyszerűségtől az ökoszisztémáig

CONTENT DESIGN, TARTALOMDESIGNER, PARK-MENEDZSER

Szeszlér Vera tartalommarketing-tanácsadó, a Számlázz.hu PARK szerkesztője. “Szeretném, hogy a PARK tartalmai a te céged fejlődését is támogassák.”

Olvass még a témában